background img
banner
banner

Φθινόπωρο στην Πλατανιώτισσα

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος – Δημοσιογράφος-

Είχα πολλά χρόνια να ανηφορίσω προς το χωριό Πλατανιώτισσα, όπου δεσπόζει το σεβαστό προσκύνημα της Παναγίας. Η καθημερινότητα είναι συχνά σαρωτική και δε μας αφήνει περιθώρια για κοντινές αποδράσεις, που κρύβουν μεγάλο ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Και η Αιγιάλεια έχει πολλούς τέτοιους προορισμούς οι οποίοι σου επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις. Άλλωστε, αυτή η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη για να θαυμάσεις φθινοπωρινά τοπία.

Στρίβοντας δεξιά, αμέσως μετά τη γέφυρα Τσαγρή, αρχίζει και ξεδιπλώνεται μπροστά μας η μαγεία της φύσης. Οδηγώντας παράλληλα σχεδόν με τον ποταμό Κερυνίτη δεν ξέρεις τι να πρωτοκοιτάξεις! Τα επιβλητικά βράχια που θυμίζουν τα Μετέωρα ή τα φθινοπωρινά χρώματα που… χορεύουν στο πέρασμα του ποταμού; Κίτρινο, καφέ και πορτοκαλί «κλέβουν» τη ματιά σου και σε γαληνεύουν. Ελαιόδεντρα, πλατάνια και πανέμορφα χρωματιστά αμπελάκια εναλλάσσονται σε έναν φυσικό πίνακα ζωγραφικής που χωράει όλη την ομορφιά! Όσο ανεβαίνεις η ομίχλη και η χαμηλή νέφωση στα βουνά δίνουν στον πίνακα διαστάσεις μυστηριακές και κινηματογραφικές. Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις! Κι εύχεσαι η διαδρομή να κρατήσει κι άλλο για να την χαρείς ακόμα περισσότερο. Σε 20- 25 λεπτά φτάνεις στην Πλατανιώτισσα. Εκεί η Παναγία σε περιμένει εδώ και αιώνες. Για να ανάψεις το κεράκι σου, να προσκυνήσεις, να της μιλήσεις και να δεχθείς τη Χάρη Της. Μέσα στον Ιερό Πλάτανο το αποτύπωμα της Ιερής Εικόνας της Μεγαλοσπηλιώτισσας ψηλά στο φλοιό του δέντρου προκαλεί θρησκευτικό δέος. Σε κάνει μέτοχο του θαύματος και σου προσφέρει ανυπέρβλητη χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία. Όταν πια βγαίνεις έκθαμβος από το Ιερό Προσκύνημα αισθάνεσαι ταπεινός, γαληνεμένος και σίγουρα όχι μόνος. Η ίδια η Παναγιά σε συνοδεύει και σε στηρίζει με την καλοσύνη και την αγάπη της.

Έξω από τον Πλάτανο γράφεις τα ονόματα των αγαπημένων σου προσώπων «Υπέρ Υγείας». Όλοι χωρούν στην προσευχή και στην αγκαλιά της Παναγίας Πλατανιώτισσας. Κι αν τα ιερά πλατάνια αντιμετωπίζουν προβλήματα και ξεραίνονται, η Χάρη της Θεοτόκου θα προσφέρει εν καιρώ τη θαυμαστή λύση. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το γειτονικό εκκλησάκι με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, να περιπλανηθεί στα σοκάκια του χωριού, να γευτεί τοπικά προϊόντα. Η Πλατανιώτισσα είναι μοναδική, φιλόξενη και πανέμορφη. Αν θέλει κάποιος μπορεί να συνεχίσει από εκεί προς τα Καλάβρυτα, μέσω ενός νέου και πιο σύντομου δρόμου…

Επιστρέφοντας το απογευματάκι κουβαλώ μαζί μου αρώματα, γεύσεις, εικόνες και υπέροχα συναισθήματα. Τώρα το φθινόπωρο η φύση της Αιγιάλειας σε καλεί σε μια μεγάλη γιορτή αισθήσεων. Σ’ αυτή τη μοναδική γιορτή είμαστε όλοι φιλοξενούμενοι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας. Δεν είναι τυχαίο που καταφθάνουν εκεί προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται αναμφίβολα για το θαύμα της φύσης και της θρησκείας μας. Ένα έργο θεού που χαρίζεται απλόχερα σε όλους για να το απολαύσουν. Γι αυτό και κατηφορίζοντας παρέα με τον ποταμό Κερυνίτη, τα αμπέλια και τα πλατάνια, το μόνο που σκέφτεσαι είναι πότε θα ξαναβρεθείς εκεί. Δίπλα στην Παναγία, τη μεγάλη Μάνα της φύσης και όλων των χριστιανών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr