background img
banner
banner

Ψηφίστηκε το προσχέδιο, αρχές Ιανουαρίου ο προϋπολογισμός

ΥΨΟΥΣ 60.140.215 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Προσχέδιο ισοσκελισμένου (ως είθισται) προϋπολογισμού για το 2022, ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, εν μέσω μιας πιο ισορροπημένης κατάστασης στα οικονομικά του δήμου, ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για το εν λόγω θέμα. Το ύψος του φετινού προϋπολογισμού, με βάση το προσχέδιο της δημοτικής αρχής, ανέρχεται στο ποσό των 60.140.212,5 ευρώ.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια κορυφαία διαδικασία της λειτουργίας του δήμου, καθώς αποτυπώνεται επί χάρτου το όραμα της δημοτικής αρχής και σχεδιάζεται η οικονομική πορεία της επόμενης χρονιάς. Πάντως, το φετινό προσχέδιο έχει πολλά κοινά σημεία με αυτό που είχε εγκρίνει πέρυσι η Οικονομική Επιτροπή (το ίδιο ποσό), προϋπολογισμός ωστόσο που πέρασε από πολλά… κύματα μέχρι να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί.

Καταψήφισαν Β. Ψυχράμη, Γ. Κουβαράς – Δεν παρέστησαν οι εκπρόσωποι της παράταξης Γούτου

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο που ετέθη στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, ψηφίστηκε από τα συμμετέχοντα μέλη της στην Οικονομική Επιτροπή, καταψηφίστηκε ωστόσο από την επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη και τον εκπρόσωπο της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Γιώργο Κουβαρά. Δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση της Ο.Ε. οι εκπρόσωποι της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος και Βασίλης Τομαράς.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ωστόσο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί και η ψήφιση του προϋπολογισμού δρομολογήθηκε στην εκπνοή της χρονιάς αλλά και με την είσοδο της νέας, ενώ για τρεις συνεχείς ημέρες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα για πολύ σοβαρά θέματα. Από την άλλη, η δημοτική αρχή κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος τις τελευταίες ημέρες, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πίεση που ασκήθηκε στο οικονομικό επιτελείο.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Η αντιπολίτευση, για άλλη μία φορά, έμεινε απ’ έξω από την προσπάθεια που κάνουμε όλοι»

Μιλώντας στο protionline.gr, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε πως ο προϋπολογισμός τίθεται σε νέα βάση, τουλάχιστον ως προς τη σταθερότητα που έχει καταφέρει να επιτύχει η δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα, είπε: ΄΄Τα οικονομικά του δήμου ήταν ένα διαχρονικό πρόβλημα, έχουν σχετικά τακτοποιηθεί κυρίως σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του δήμου στους προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές. Με αυτή την έννοια έχουμε κατακτήσει ένα πολύ σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο», δηλαδή την εμπιστοσύνη των συνεργαζομένων με τον δήμο, με οποιαδήποτε μορφή΄΄.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης, σχολίασε: ΄΄Είχαμε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας την ισορροπημένη κατάσταση που υπάρχει πλέον στα οικονομικά του δήμου, όσο είναι δυνατόν να υπάρχει σε αυτή τη χρονική συγκυρία, θα έβλεπε με μεγαλύτερη προσοχή και θα συμπορευόταν προκειμένου να βοηθηθεί ο δήμος. Δυστυχώς, ακόμη μία φορά έμεινε απ’ έξω από την προσπάθεια που κάνουμε όλοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δήμο΄΄. Καταλήγοντας δε ανέφερε: ΄΄Η δημοτική αρχή πάντως θα κάνει αυτό που έκανε πάντα, να λειτουργεί δηλαδή επ’ ωφελεία του πολίτη, μιας και έχει την ευθύνη της διοίκησης και την ευθύνη της διαχείρισης των πραγμάτων σύμφωνα με την εμπιστοσύνη των δημοτών΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Προφανώς, εκ του πονηρού η καθυστέρηση»

Από την πλευρά της, η κ. Ψυχράμη, μιλώντας στo protionline.gr για τη διαδικασία και τα χρονικά περιθώρια, σημείωσε: ΄΄Ο νόμος είναι σαφής. Τον Οκτώβριο ψηφίζονται τα δημοτικά τέλη και το Τεχνικό Πρόγραμμα ώστε τον Νοέμβριο θα καταρτιστεί και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί από την 1η του νέου χρόνου. Η δημοτική αρχή όμως τρέναρε τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει τώρα στην εκπνοή του έτους και να μην έχουμε ψηφίσει προϋπολογισμό. Δεν νοείται να τελειώνει ο χρόνος και να μην έχει φέρει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό. Κι επειδή δεν μπορούμε να βρούμε την αιτία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι προφανώς εκ του πονηρού λειτούργησε έτσι ο δήμαρχος ώστε να δεσμεύσει τους κωδικούς όπως πέρυσι και να μην μπορούμε να υποβάλλουμε πρόταση΄΄.

Σχετικά δε με τον λόγο που καταψήφισε το προσχέδιο, η κ. Ψυχράμη είπε ότι δεν πρόλαβε καν να το μελετήσει αφού εστάλη την τελευταία ώρα, σημείωσε ωστόσο ότι έχει κάποιες διαφωνίες. Όσο για το εάν θα καταθέσει δική της πρόταση όταν το θέμα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» είπε ότι θα το πράξει όπως έκανε και με τα τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα, προτάσεις που εισακούστηκαν από τη δημοτική αρχή, όπως τόνισε.

Ο δήμαρχος πάντως τόνισε πως αυτό που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή ήταν το προσχέδιο και πως επί της ουσίας θα δούμε στον προϋπολογισμό τι θα γίνει…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr