background img
banner
banner

Έτοιμος να μεταμορφώσει ξανά το “Πάρκο των Χριστουγέννων”

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟ

Λίγες μόλις ημέρες απέμειναν για να ανοίξει τις πύλες του το φετινό “Πάρκο των Χριστουγέννων” που υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε ένα δάσος γεμάτο όνειρα, μακριά από τη γκρίζα καθημερινότητα και τα σοβαρά προβλήματα των καιρών μας. Δημιουργός των εκθεμάτων του Πάρκου, για ένατη συνεχή χρονιά, είναι ο ζωγράφος – γλύπτης Αλέξης Ασημακόπουλος που μαζί με την ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγιάλειας, καλούν όλους να νιώσουν για λίγο τα Χριστούγεννα μέσα από τα… παιδικά μάτια κάνοντας το παραμύθι πραγματικότητα.

Στο συνολικό πρόγραμμα των δρώμενων του Πάρκου και τις καθημερινές εκπλήξεις, περιλαμβάνονται διάφορες δραστηριότητες που σκοπό έχουν να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Ο όμορφος κήπος των Υψηλών Αλωνίων φιλοδοξεί να μας ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά, καθώς το φετινό “παραμύθι” ήταν μία έμπνευση με αφορμή τις φωτιές του Ιουλίου στη δυτική πλευρά του δήμου και στην καταστροφή του πράσινου και της πανίδας και χλωρίδας.

Χώρος καλλιτεχνικής έκρηξης η αποθήκη

Πώς ξεκινούν όμως οι δημιουργίες και πού «στήνεται» το παραμύθι; Η παλιά αποθήκη της παραλίας αποτέλεσε το… ορμητήριο και ο Αλέξης Ασημακόπουλος μεταμόρφωσε και φέτος τον παλιό παγωμένο χώρο, σε σημείο δημιουργικής έκρηξης, όπως διαπιστώθηκε από το protionline.gr στην επίσκεψή του.

Δύσκολα υλικά, εξεζητημένη τεχνοτροπία

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κάθε κατασκευή που έχει χρησιμοποιηθεί για τα καλλιτεχνήματα – όπως ακριβώς έγινε και φέτος – είναι σε “κομμάτια” και όχι μασίφ και ενιαίες δημιουργίες. Αυτό σε κάθε περίπτωση, καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το εκάστοτε έργο. Είναι ανθεκτικά σε βροχή και υγρασία, ενώ τα σκαλίσματα που έχουν γίνει είναι και το βασικό αντικείμενο της φετινής διαφοροποίησης από άλλα έργα, άλλων ετών. Πολλές φορές μάλιστα, τέτοιου είδους κατασκευές είναι πολύ πιο… δαπανηρές και το κόστος των υλικών μπορεί να είναι υψηλό, ωστόσο οι καλλιτέχνες ακολουθούν τα στενά οικονομικά δεδομένα. Όλα τα υλικά είναι χειροποίητα και όλες οι κατασκευές είναι φτιαγμένες αποκλειστικά για το φετινό Πάρκο των Χριστουγέννων.

Η κοινωνική ευαισθητοποίηση ως έμπνευση

«Το φετινό Πάρκο Των Χριστουγέννων είναι μια ιδέα βασισμένη επάνω στο γεγονός που έζησε η Δυτική Αιγιάλεια, με την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας, ήταν η βασική έμπνευση. Αλλά όχι μόνο η δική μας “πληγή” αλλά πηγή έμπνευσης ήταν και όλες οι φωτιές στην χώρα που σκόρπισαν θλίψη, πόνο και αγανάκτηση. Γι’ αυτό και δόθηκε ο τίτλος της φετινής σεζόν, τιμής ένεκεν» αναφέρει ο καλλιτέχνης Αλέξης Ασημακόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται και δημιουργεί για την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α και τον δήμο για ένατη χρονιά, από τα συνολικά δέκα που υπάρχει υπό την σημερινή μορφή της. Να σημειωθεί ότι και φέτος, οι κατασκευές σε όλο το πάρκο είναι κατά 80% δημιουργίες του κ. Ασημακοπούλου και φυσικά, οι αρχικές ιδέες τής κάθε ενότητας ή η εκάστοτε εφαρμογή της.

Ένας μήνας καθημερινής εργασίας για να ετοιμαστούν οι κατασκευές

«Ο χρόνος ήταν πάρα πολύ λίγος και οι συνθήκες όπου δούλεψα δύσκολες και βάναυσες. Κάθε έτος αναγκάζομαι να “παλεύω” με την γραφειοκρατία και ορισμένους “καρεκλοκένταυρους” οι οποίοι είναι η αποκλειστική “ευθύνη” της όποιας καθυστέρησης ή της κάθε ολιγωρίας. Εγώ είμαι καλλιτέχνης, σκοπός μου είναι πρωτίστως η κάθε δημιουργία μου να αρέσει σε εμένα. Στον κόσμο μπορεί να αρέσει και οι επισκέπτες του πάρκου να εντυπωσιάσουν αλλά… ο “αγώνας δρόμου” που αναγκάστηκα να κάνω ώστε να παραδώσω το έργο στον πιο σύντομο χρόνο και ταυτόχρονα με τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, με κάνουν να μην το “χαίρομαι” και εγώ όσο θα το απολαύσει το κοινό. Η διάρκεια της συνολικής εργασίας μου ήταν ένας μήνας. Για όλα τα “τακαρίσματα” και “σιδερώματα” για όλα τα σκαλιστά σημεία και κάθε λεπτομέρεια δούλευαν μόνο δύο χέρια δυστυχώς. Φέτος δεν είχα την πολυτέλεια κάποιας βοήθειας από εθελοντική ομάδα, όπως άλλες χρονιές» ανέφερε στο protionline.gr ο Αιγιώτης κορυφαίος ζωγράφος της γενιάς του σε πανελλήνιο επίπεδο.

Μάλιστα δεν παραλείπει να επισημάνει ότι: “Το φετινό πάρκο γίνεται χάρη σε δύο σημαντικά πρόσωπα για μένα. Τον Ανδρέα Ρεκούτη και την Μαρία Ασημακοπούλου. Δίχως αυτούς, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα…”

Τέλος, να επισημανθεί ότι ανάλογες ιδιοκατασκευές της τέχνης της γλυπτικής, μόνο τρεις καλλιτέχνες μπορούν να εκτελέσουν εν ζωή στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξουν τέτοιες συνθέσεις, με τον δήμο Αιγιαλείας να πρέπει να θεωρείται… τυχερός για τη συνεργασία του με τον κ. Ασημακόπουλο. Στις επόμενες βδομάδες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν διάφορες παρεμβάσεις καλλωπιστικού χαρακτήρα σε κάποια σημεία του δήμου, με τοιχογραφίες ή γκράφιτι βασισμένες στην ζωγραφική και την γλυπτική. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, δεν αποκλείεται η επόμενη συνεργασία του, να είναι και με φορείς πέρα από τα όρια του δήμου…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Σχόλια

  • Υπεροχα ….συγχαρητηρια στον καλλιτεχνη που μεταμορφωνει τον τοπο μας σε μαγικο….απολαυστικο…λαμπερο…ονειρικο…και χαρουμενο τοπιο…

    Λεττα Α. 07/12/2021 22:56

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr