background img
banner
banner

Ήπιες παρεμβάσεις σε παραλιακούς δρόμους μέχρι να εφαρμοστεί η μελέτη…

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ – ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟ

«Λερναία Ύδρα» θυμίζουν τα προβλήματα σε παραλίες της Αιγιάλειας. Εκεί που ο δήμος πραγματοποιεί εργασίες ήπιας μορφής για την… επούλωση των πληγών που προκαλεί η διάβρωση, «ξεπηδούν» νέες στις ίδιες ακτές ή σε γειτονικές… Η ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, στο πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, έτσι ώστε και να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση και να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο δήμος.

Πλην όμως, ακριβώς επειδή διαταράσσεται η καθημερινότητα των κατοίκων των παραλιακών κοινοτήτων αλλά και τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική ευημερία του τόπου, η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων δρομολογεί μία σειρά από φυσικές παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινά τα προβλήματα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για τις παρεμβάσεις πάνω στον αιγιαλό.

Με τη χρήση φυσικών υλικών

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στον παραλιακό δρόμο του Διακοπτού τις τελευταίες ημέρες, εκεί όπου η διάβρωση είχε αφήσει έντονο το σημάδι της… Μιλώντας στο protionline.gr για τις παρεμβάσεις αυτές, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, επισημαίνει: ΄΄Στον παραλιακό δρόμο του Διακοπτού κατά καιρούς είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις ωστόσο έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση, μας ώθησε στο να κάνουμε μία αποκατάσταση μεγαλύτερου εύρους, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και μεγαλύτερες πέτρες στην κάτω πλευρά με σκοπό να κρατηθεί ο δρόμος. Σε ανάλογες παρεμβάσεις θα προβούμε και σε άλλες παραλίες όπου υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι και να περιμένουμε την εκτέλεση έργων από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της μελέτης που έχει εκπονηθεί. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τις παραλίες μας να υποβαθμίζονται και τους κατοίκους να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια. Έτσι προχωρούμε σε έργα σύμφωνα με τις δυνατότητες που μας δίνει η νομοθεσία, κάτι που παλιότερα δεν συνέβαινε. Δεν αδρανούμε, ούτε επαναπαυόμαστε΄΄.
Να σημειωθεί ότι τα έργα στον παραλιακό δρόμο του Διακοπτού εκτελούνται από ιδιώτη, υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.

Έργα σε Διγελιώτικα, Ροδιά, Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα

Και πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος: ΄΄Σε αντίθεση με άλλα χρόνια που οι παραλίες μας ήταν εγκαταλελειμμένες, δρομολογούμε έργα και προχωράμε σιγά – σιγά και σε άλλους παραλιακούς δρόμους που έχουν πρόβλημα, σε κοινότητες της Αιγιάλειας. Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε ανάλογες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο των Διγελιωτίκων, στον οικισμό Άγιος Γεώργιος στη Ροδοδάφνη, στον δρόμο στην παραλία της Ροδιάς αλλά και στην παραλιακή πλατεία Σελιανιτίκων, εκεί όπου το καλοκαίρι υπήρξε υποχώρηση του εδάφους εξαιτίας του φαινομένου της διάβρωσης και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι΄΄.

Να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τα Σελιανίτικα, εκεί όπου η παραλιακή πλατεία παραμένει αποκλεισμένη, στα υπόλοιπα σημεία έχουν εκτελεστεί προσωρινά έργα, πλην όμως η κακοκαιρία και ο δυνατός κυματισμός αποκαλύπτουν ξανά το πρόβλημα.

΄΄Εμείς προσπαθούμε στα πλαίσια του επιτρεπτού και σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία να δίνουμε λύσεις, όμως αν δεν δοθεί οριστική λύση από το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, πολύ φοβάμαι ότι σε κάθε κακοκαιρία τα προβλήματα θα ξαναβγαίνουν΄΄, σημείωσε ακόμη ο αντιδήμαρχος, υπενθυμίζοντας ότι κατόπιν σχετικού αιτήματος του δήμου, το περασμένο καλοκαίρι είχαν ενταχθεί κι άλλες παραλίες, πέραν των προβλεπόμενων, στη μελέτη για τη διάβρωση, όπως είναι της Τέμενης και των Βαλιμιτίκων.

Προσωρινή ανακούφιση αλλά όχι οριστική αντιμετώπιση

Το γεγονός ότι στην Αιγιάλεια, η διάβρωση της ακτογραμμής θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ευημερία των παράκτιων οικισμών μέσω της βίαιης συρρίκνωσης της γεωγραφικής έκτασης της περιοχής διαβίωσής τους ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την αισθητική αξία της φυσικής ακτογραμμής, δεν είναι κάτι νέο. Αντιθέτως, «μετρά» χρόνια και βέβαια, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αποκλείσει κατοίκους στα σπίτια τους ή να γίνει η αφορμή για την πρόκληση ατυχημάτων. Εξάλλου, από την υποχώρηση των ακτών έχουν προκληθεί ανυπολόγιστες ζημιές σε ζωτικές υποδομές, όπως σπίτια, δρόμους, συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης και προσβάλλονται ανεπανόρθωτα εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.

Η όποια πρόσκαιρη και αποσπασματική προσέγγιση του ζητήματος έχει μέχρι στιγμής αποκαταστατικό και διορθωτικό χαρακτήρα, ο οποίος ανακουφίζει προσωρινά τις πληγείσες περιοχές αλλά δεν διασφαλίζει την ακεραιότητα της ακτογραμμής και των παρακείμενων οικισμών από μελλοντική αποσύνθεση, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο πρέπει να δράσει άμεσα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr