background img
banner
banner

Ακριβότερο κατά 5% φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΑΙΓΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ακριβότερα θα στοιχίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς οι ανατιμήσεις σπρώχνουν προς τα πάνω το κόστος των προϊόντων, «βαραίνοντας» το καλάθι των καταναλωτών. Η ως τώρα ζήτηση στα καταστήματα με είδη τροφίμων στην τοπική αγορά, είναι… κατώτερη των περιστάσεων, με τα «απόνερα» των μέτρων να έχουν διαρκείς επιπτώσεις σε όλους τους μικρομεσαίους.

Μπορεί η αιγιώτικη αγορά να «φόρεσε» φέτος νωρίτερα από ποτέ τα γιορτινά της, σε μία προσπάθεια να βάλει στο κλίμα τους καταναλωτές, μπορεί το εορταστικό ωράριο να τέθηκε σε ισχύ νωρίς – νωρίς, όμως ακόμη και την Κυριακή, έξι μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η κίνηση ήταν υποτονική. Η «μάχη» της κατανάλωσης ή δεν θα έρθει φέτος, ή θα είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγορές των φετινών Χριστουγέννων γίνονται υπό καλύτερες συνθήκες από πέρυσι, όπου τα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα πραγματοποιούνταν… από το πεζοδρόμιο.

Σε ό,τι αφορά τα είδη που καταναλώνονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, η ζήτηση είναι επίσης περιορισμένη σε όλα τα σημεία, εκτός των σούπερ μάρκετ που εξακολουθούν να κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» παρά τις ανατιμήσεις βασικών ειδών τους, ωφελούμενα και από το γεγονός ότι, πλην της μάσκας, στην είσοδο δεν έχουν κανένα περιορισμό…

Δύσκολο να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις

Όμως και οι τιμές των βασικών αγαθών φέτος, προκαλούν «πονοκέφαλο» τόσο στους ιδιοκτήτες καταστημάτων όσο και στους καταναλωτές. Κι αυτό γιατί οι επαγγελματίες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να συγκρατήσουν τις τιμές που, εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των πρώτων υλών, έχουν πάρει την ανιούσα. Τα παράπλευρα έξοδα όμως που έχουν να κάνουν με την αύξηση πετρελαίου και ενέργειας, δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια.

Έτσι, ακόμη και τα γλυκίσματα που επί μία δεκαετία πωλούνταν σχεδόν στις ίδιες τιμές, φέτος είναι λίγο πιο «πικρά» αφού πωλούνται κατά μέσο όρο, 1 ευρώ ακριβότερα σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία.

Όπως αναφέρει στο protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιαλείας, επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ. και α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ΄΄οι συνάδελφοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να καλύψουν τις αυξήσεις από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Έτσι αν υπάρχει κάποια αύξηση στα γλυκίσματα των Χριστουγέννων φέτος, θα είναι στο 1,00 ευρώ το κιλό από πέρυσι΄΄.

Κατά μέσο όρο 1,00 ευρώ πάνω τα γλυκίσματα

Ειδικότερα, οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες κυμαίνονται στα 10,00 με 12,00 ευρώ το κιλό, ενώ όταν έχουν σοκολάτα, 1,00 ευρώ πάνω. Οι δε δίπλες φέτος έχουν από 14,00 έως 16,00 ευρώ το κιλό. Όσο για την παραδοσιακή βασιλόπιτα, η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με το είδος της και την ποιότητά της και κυμαίνεται στα 9,00 με 10,00 ευρώ το κιλό. Οι δε τύπου κέικ θα πωλούνται προς 10,00 -12,00 ευρώ το κιλό. Ερωτηθείς αναφορικά με τη ζήτηση που υπάρχει ως τώρα, ο κ. Τηλιγάδης, είπε: ΄΄Δειλά, δειλά εδώ και δέκα μέρες έχει ξεκινήσει η ζήτηση γύρω από αυτά τα γλυκίσματα, πλην όμως ακόμη δεν ενδιαφέρουν το ευρύ καταναλωτικό κοινό αφού ενδιαφέρον έχουν δείξει μόνο οι λάτρεις των ειδών αυτών. Εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα κι αυτό φαίνεται από τις λιγοστές ποσότητες που αγοράζουν΄΄. ΄΄Εμείς έχουμε χρέος να ανεβάσουμε τη διάθεση του κόσμου και να ενισχύσουμε όσο μπορούμε το γιορτινό κλίμα. Γι’ αυτό μεθαύριο Τετάρτη το απόγευμα, με την ευγενική χορηγία του Επιμελητηρίου Αχαΐας και της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης θα χαρούμε να απολαύσουμε όλοι μαζί τη Φιλαρμονική Αιγίου να «σκορπά» όμορφες χριστουγεννιάτικες μουσικές στους δρόμους της πόλης΄΄, πρόσθεσε ο κ. Τηλιγάδης.

Πού οφείλονται οι ανατιμήσεις

Σύμφωνα με έρευνα τιμών που διενήργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με βάση τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σουπερμάρκετ, οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι αυξημένες κατά 5% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2020 και κατά 1% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε το 2015. Συγκεκριμένα το τυπικό καλάθι υπολογίζεται σε 86,18 ευρώ το 2021 έναντι 81,81 ευρώ το 2020. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι ανατιμήσεις είναι αναμενόμενες καθώς εδώ και αρκετούς μήνες καταγράφονται πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες είναι κυρίως εισαγόμενες. Ο δείκτης διεθνών τιμών πρώτων υλών (commodities) τροφίμων παραμένει σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πριν την πανδημία COVID-19. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά. Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας.

«Προσγειωμένη» η γαλοπούλα, λίγο πάνω τα υπόλοιπα

Υψηλότερη μέση τιμή λιανικής πώλησης, σε σχέση με την περσινή μέση τιμή πώλησης, παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα προϊόντα νωπού κρέατος. Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιαλείας Παναγιώτης Βούλγαρης, ΄΄έχει αρχίσει και γίνεται παραλαβή σε γαλοπούλες και γενικότερα κρέατα που καταναλώνονται αυτό το διάστημα, όμως αγοράζουμε πολύ ακριβότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Μοιραία δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλες αυτές τις αυξήσεις, άρα κάποια κρέατα πωλούνται ακριβότερα φέτος, αλλά όχι με αφορμή τις γιορτές, αφού οι αυξήσεις μοιραία είχαν γίνει πριν΄΄.

Εξαίρεση αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα των Χριστουγέννων, η γαλοπούλα που και πέρυσι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η ντόπια ελληνική πωλείτο προς 8,50 ευρώ το κιλό και φέτος, στα κρεοπωλεία της Αιγιάλειας θα τη βρει κανείς από 8,00 έως 9,00 ευρώ το κιλό. Το δε γουρουνόπουλο, κυμαίνεται από 9,00 έως 11,00 ευρώ το κιλό. Τα αμνοερίφια κυμαίνονται από 11,50 ευρώ έως 13,00 ευρώ το κιλό. Όσο για τον μοσχαρίσιο κιμά, η τιμή του ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα. Ο ανωτέρου ποιότητας κοστίζει όσο και το μοσχαρίσιο κρέας, δηλαδή 10 ευρώ το κιλό περίπου ενώ υπάρχουν κι άλλα κομμάτια φθηνότερα.

Χωρίς αυξήσεις τα οπωροκηπευτικά

Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι κυμαίνονται τέλος οι τιμές των ζαρζαβατικών που συμπληρώνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. ΄΄Επάρκεια αγαθών υπάρχει, ποιότητα και καλές τιμές επίσης, αυτό που μας λείπει είναι η κατανάλωση. Ο κόσμος δεν ψωνίζει ακόμη και περιορίζεται σε μικρές ποσότητες. Όταν έρχονται άνθρωποι και αγοράζουν π.χ. δύο μανταρίνια, για ποια κατανάλωση να μιλάμε;΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ερωτηθείσα σχετικά, η ιδιοκτήτρια κεντρικού οπωροπωλείου Αθηνά Πίκουλα.

Οι τιμές στα είδη που καταναλώνονται περισσότερο αυτές τις μέρες, είναι: Πατάτες: 0,80 ευρώ το κιλό, μαρούλια 0,50 έως 0,60 ευρώ το ένα και λάχανο 0,50 έως 0,60 το κιλό. Τα μήλα κυμαίνονται από 1,00 έως 1,50 ευρώ το κιλό ενώ τα κάστανα ξεκινούν από 4,00 ευρώ τα μαρόνια και φτάνουν τα 5,90 ευρώ το κιλό τα Κρήτης. Το σπανάκι, που υποτίθεται ότι καταναλώνεται τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα λόγω νηστείας, πωλείται προς 1,40 ευρώ το κιλό. Τέλος, οι ντομάτες έχουν όσο και πέρυσι, δηλαδή αρχίζουν από 0,80 ευρώ το κιλό και φτάνουν το 1,50 ευρώ ανάλογα την ποιότητα, ενώ τα αγγούρια πωλούνται προς 0,60 ευρώ το ένα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr