background img
banner
banner

Αύξηση ως και 30% στους εμβολισμούς

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ… “ΣΟΒΑΡΑ’’ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Με καθημερινούς εμβολιασμούς κατ’ οίκον στην ανατολική πλευρά του δήμου και με αύξηση συμμετοχής των Αιγιωτών σε ποσοστό 30% συνεχίζεται η διαδικασία της επιχείρησης “Ελευθερία” που συντελείται αυτές τις μέρες στην περιοχή. Και ενώ η εποχική γρίπη είναι στην φάση που φτάνει στο pick της έξαρσής της έχει περιοριστεί λόγω του covid-19, όπου λόγω της ιικής του μάζας και της υπερμετάδοσης, υπερισχύει της γρίπης.

Την ίδια στιγμή και ενώ σε εθνικό επίπεδο τα νούμερα των εμβολιασμών αυξάνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα κάθε βδομάδα, στην Αιγιάλεια και στα δύο σημεία που τελούνται τα “απελευθερωτικά τσιμπήματα” (στο Κ.Υ. Ακράτας και το ΓΝΑΑ) η κίνηση που καταγράφεται αγγίζει το 30%.

Μάλιστα, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες βδομάδες και σύμφωνα με την προσέλευση του κόσμου, η τεράστια “κίνηση” στην διαδικτυακή πύλη, επισημοποιεί την όλη διαδικασία ως την σημαντικότερη των τελευταίων ετών σε γενική κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) την βδομάδα 29 Νοεμβρίου με 5 Δεκεμβρίου τα ¨τσιμπήματα¨ ξεπέρασαν τα 1000, κάνοντας την περίπτωση του να ¨πιάσει¨ η Αιγιάλεια τους 30 χιλιάδες εμβολιασμούς πριν το τέλος των εορτών, όχι μόνο πιθανότητα… αλλά και μία πολύ ρεαλιστική πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, τα εργαστηριακά – επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τα οποία καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7009, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ σε επίπεδο νομού τα 187 κρούσματα, πλησιάζουν και πάλι στο νούμερο 200 όπου είχαν “αγκιστρωθεί” τις προηγούμενες βδομάδες.

Όλο τον Δεκέμβριο εμβολιασμοί και Κυριακές πρωί – απόγευμα στο Κ.Υ. Ακράτας

Από την περασμένη εβδομάδα έχουν εντατικοποιηθεί οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον στην ανατολική πλευρά του δήμου, με το κέντρο υγείας της περιοχής να πρωτοστατεί στην διαδικασία και μαζί με την 6η ΥΠΕ και τα ειδικά κλιμάκια, να κερδίζουν από κοινού το “στοίχημα” κατά του κορωνοϊού.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από την αρχή του τρέχοντος μήνα και για όλη την περίοδο των εορτών, η πρωτοβουλία του εμβολιασμού “πόρτα – πόρτα” θα γίνεται κάθε μέρα ανελλιπώς, άσχετα αν είναι κάποια αργία, Σαββατοκύριακο ή γιορτές. Αυτό αυτόματα, κάνει ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός της προώθησης της εμβολιαστικής διεκπεραίωσης, καθώς ελαχιστοποιούνται τα περιστατικά “ματαίωσης” ή “αναβολής” της όλης προσπάθειας, αφού δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή αποφυγής πλέον από την συνολική συμμετοχή των δημοτών.

“Κατάχρηση” της εξυπηρέτησης από… κάποιους, στους εμβολιασμούς “πόρτα – πόρτα”

Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι κάποιοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν από την εστία τους και να συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς, δηλώνοντας όμως ψευδώς κάτι ανάλογο, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται με διάφορες μετακινήσεις ή “μεγάλες αποστάσεις”.

Το αποτέλεσμα είναι, η ιατρική κοινότητα να έχει υπερφόρτωση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεις που δεν θα έπρεπε να έχει.

Η “αλυσίδα”… ενώνεται με την διάθεση γιατρών σε καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να λογίζονται. Το χειρότερο από όλα, είναι ότι ο εκάστοτε γιατρός στην προσπάθεια του να καλύψει τις ανάγκες της Κινητής Μονάδας Εμβολιασμού, “λείπει” από το ιατρικό κέντρο ή το σημείο εξυπηρέτησης των πελατών του, με αποτέλεσμα να μένει ένα “κενό” στις ανάγκες που αυτός θα έπρεπε να καλύπτει και να μην γίνεται.

“Καταδρομικοί εμβολιασμοί” για τρεις ημερομηνίες

Κλιμάκιο της 6ης ΥΠΕ με έναν ιατρό από το Κ.Υ. Ακράτας, θα πραγματοποιήσουν καταδρομικές επισκέψεις στην ύπαιθρο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που έχουν ήδη προαποφασιατεί. Αυτή η δράση θα γίνει κλιμακωτά και θα αφορά τρεις ημέρες συνολικά, αρχής γενομένης από χθες 7 Δεκεμβρίου, ενώ άλλες δύο θα είναι στις 14 του ίδιου μήνα και 21 Δεκεμβρίου, με τις λεπτομέρειες των δράσεων να ανακοινώνονται από στιγμή σε στιγμή (σημεία δράσης και ωράρια). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Επιστημονικού Υπευθύνου του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρου Μάρκου, για όλο τον μήνα Δεκέμβριο, θα γίνονται εμβόλια της εταιρείας Pfizer εκτός από τις “καθιερωμένες” ημέρες και Κυριακή. Αυτό δεν θα αφορά την 26η Δεκεμβρίου.

Οι εφημερίες στο παθολογικό τμήμα

Το ΓΝΑΑ έχει ενισχυθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα με ιατρικό προσωπικό, που φτάνει πλέον τα 43 άτομα, καθώς όλοι οι ιατροί του Κ.Υ. Ακράτας ενισχύουν το Νοσοκομείο Αιγίου με επιπλέον εφημερίες στην παθολογική κλινική. Αυτοί οι ιατροί κάνουν δύο επιπλέον εφημερίες (πέρα από τις ήδη υποχρεωτικές) και η “συνέπεια” αυτού είναι πως ενδέχεται να υπάρχουν το αμέσως επόμενο διάστημα “ελλείψεις” στο αγροτικά ιατρεία ή στις κατά τόπους κοινότητες ολόκληρου του δήμου. Το συγκεκριμένο περιστατικό μάλιστα, γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Μάρκου στον δήμαρχο Αιγιάλειας με ανάλογη επιστολή, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ερωτώμενος ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας στην αντολική πλευρά του δήμου Σπύρος Μάρκου, τόνισε στo protionline.gr για τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού: «Ο δήμαρχος έκανε μια συζήτηση για την Αιγιάλεια και τον “ευαίσθητο” κλάδο των ιατρών, δίχως να καλέσει όλους όσους θα μπορούσαν να του παρέχουν πλήρη στοιχεία και την εικόνα ως έχει σε επίπεδο δήμου, για όλα τα θέματα της υγείας. Θα μπορούσα να τον ενημερώσω για τις συνέπειες που θα υπήρχαν στην περίπτωση “ενίσχυσης” του νοσοκομείου και να του παραθέσω όλα τα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν και αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος του δήμου. Οι γιατροί είναι επιφορτισμένοι. Αν πάρεις κάποιον και τον τοποθετήσεις σε άλλο πόστο σαφώς και θα προσφέρει, αλλά θα λείψει από κάπου αλλού. Νέες προσλήψεις χρειάζεται το σύστημα, νέους γιατρούς και νέοι διορισμοί, όχι εσωτερικές μετακινήσεις. Οι νοσηλευτικές μονάδες πολλές φορές λειτουργούν ως “συγκοινωνούντα δοχεία”. Κερδίζει σε κάτι, χάνοντας από κάπου αλλού…» τόνισε ο γιατρός.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr