background img
banner
banner

Βούλιαξε η Ψαρρών

ΕΡΓΑ ΕΝ’ ΟΨΕΙ ΛΥΝΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Τα… συνήθη προβλήματα που προκύπτουν στις βροχοπτώσεις κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΥΑΑ, με το δίκτυο αποχέτευσης να «φορτώνεται» από τα όμβρια ύδατα τα οποία επιβαρύνουν τον βιολογικό καθαρισμό. Απαλλακτικά θα λειτουργήσει, κατά έναν βαθμό, το αποχετευτικό έργο της οδού Κορίνθου που ξεκινά σε λίγες ημέρες, με σημείο «εκκίνησης» την οδό Ζωοδόχου Πηγής στη συμβολή της με τη Φιλοποίμενος.

Το φαινόμενο των υπερχειλισμένων φρεατίων δεν προξένησε εντύπωση, από τη στιγμή που ο όγκος του νερού της βροχής ήταν τεράστιος και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης, όπως π.χ. χθες στην οδό Χιλ. Ορεινού στο κέντρο του Αιγίου. Αν και τα προβλήματα δεν πήραν μεγάλη έκταση εντούτοις το αποφρακτικό… δούλευε συνεχώς απομακρύνοντας χώματα και λάσπες, ενώ εξαιτίας του ότι το δίκτυο της αποχέτευσης είναι παντορροϊκό, πιέζονται αντλιοστάσια και βιολογικός καθαρισμός.

Εργολαβία στο πλαίσιο του έργου της σύνδεσης θα «σώσει» την οδό Ψαρών

Υπάρχουν ωστόσο και τα «στάνταρτ» πλέον σημεία που κρατούν νερό για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει η αποστράγγιση, δεδομένου ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη πριν να γίνουν οι παρεμβάσεις που τα περιστοιχίζουν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οδού Ψαρών που «βούλιαξε» τις περασμένες ημέρες, δεδομένου ότι το οδόστρωμα βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με το νέο λιμάνι. Όταν δε κατασκευάστηκε το έργο του λιμανιού, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τον εν λόγω δρόμο, κάτι που από τον δήμο αναμένεται να γίνει στο επόμενο μεγάλο έργο της περιοχής, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σύνδεση του λιμανιού με τη Νέα Εθνική Οδό, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα. Εκτιμάται έτσι ότι μόλις υπερυψωθεί το οδόστρωμα της Ψαρών και με την απαιτούμενη μέριμνα για διέξοδο των όμβριων υδάτων, από συμπληρωματική εργολαβία της Περιφέρειας, θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα και δεν θα ξαναπαρατηρηθεί το οξύμωρο του πλημμυρισμένου δρόμου δίπλα στη θάλασσα…

«Αποσυμφόρηση» στην Κλεισούρας από το έργο της Κορίνθου

Μία ακόμη «ανοιχτή πληγή» για το Αίγιο κάθε φορά που βρέχει είναι η οδός Κλεισούρας, η οποία πλημμύρισε αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας προβλήματα στους περαστικούς και κυρίως στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ αλλά και του νεοσύστατου ΕΝΕΕΓΥΛ που συστεγάζεται.

Κι αν στους πολίτες έχει… περάσει το ότι η ΔΕΥΑΑ δεν μεριμνεί για την αποκατάσταση του προβλήματος, οι μηχανικοί αναφέρουν πως η μέριμνα ώστε να βρίσκουν διέξοδο τα όμβρια ύδατα θα έπρεπε να έχει ληφθεί προτού κτιστούν τα μεγάλα κτίρια εκατέρωθεν του αδιέξοδου δρόμου.

Όπως ανέφερε στην «Π» ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, ΄΄πλέον το μόνο που μπορεί να γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι, στο πλαίσιο του έργου της αποχέτευσης της οδού Κορίνθου, να γίνει χρήση του υπάρχοντος αγωγού ως καταθλιπτικού και μέσω μεγάλης αντλίας εκεί όπου είναι οι ρήσεις στο ύψος του 1ου Λυκείου, να τραβιούνται τα όμβρια. Ακόμη κι αν αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, πλέον είναι η μόνη παρέμβαση που μπορεί να γίνει΄΄.

Από τη Ζωοδόχου Πηγής θα ξεκινήσει το αποχετευτικό της οδού Κορίνθου

Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε ξεκινά το μεγάλο έργο της αποχέτευσης της εν λόγω περιοχής, ο κ. Νικολόπουλος έκανε γνωστό πως είναι θέμα ημερών καθώς ελήφθη η άδεια για έκκριση κυκλοφοριακής μελέτης από την Περιφέρεια στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν οι οδοί παρέμβασης, έχει υποβληθεί στην Τροχαία και αναμένεται η έγκριση, δεδομένου ότι αναπόφευκτα θα υπάρξουν κλεισίματα οδών τμηματικά όσο προχωρά το έργο, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην κυκλοφορία. μάλιστα, όπως ανέφερε, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την οδό Ζωοδόχου Πηγής όπου θα σκαφτεί το τμήμα από το ύψος της Φιλοποίμενος μέχρι την οδό Ομαγυρίου Διός.

Ως προς τα θετικά του έργου, πέρα από το αποχετευτικό αυτό καθαυτό είναι για έναν ακόμη λόγο χρήσιμο και απαραίτητο. Κι αυτό γιατί ο υπάρχων αγωγός λυμάτων, εφόσον λειτουργήσει το νέο δίκτυο, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως όμβριων υδάτων, άρα και πιο πολλά όμβρια θα μαζεύονται και ο βιολογικός καθαρισμός δεν θα «φορτώνεται» με όμβρια σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Καταστροφική… κλοπή στη γεώτρηση της Ν. Κερύνειας

Κι ενώ η ΔΕΥΑΑ προετοιμάζει και συντονίζει μεγάλα έργα στην περιοχή όπως το δίκτυο αποχέτευσης των παραλιακών οικισμών που έχει ξεκινήσει από την Άβυθο (σταματώντας για λίγο μόνο τις τελευταίες ημέρες λόγω καιρού), κάποιοι… άλλοι φαίνεται πως βάζουν εμπόδια στο έργο της, καθώς συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι κλοπές σε εγκαταστάσεις.
Τελευταίο «θύμα» των επιτήδειων ήταν η γεώτρηση στη θέση «Καλαντέρι» της Νέας Κερύνειας, όπου άγνωστοι κατέστρεψαν ολοσχερώς τον πίνακα του νέου τηλεμετρικού σταθμού, με το κόστος της ζημιάς να ανέρχεται σε περίπου 20.000 ευρώ…

Μάλιστα, από τη ΔΕΥΑΑ αναφέρουν πως για ένα καλώδιο που θα τους απέφερε κάποιες δεκάδες ευρώ προκάλεσαν μία τόσο μεγάλη ζημιά, με τα υλικά να είναι όχι μόνο ακριβά αλλά και δυσεύρετα… Κι αυτό, σημειωτέον, ήταν το πέμπτο περιστατικών τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑ…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr