background img
banner
banner

Επικράτηση της μετάλλαξης Δ στην περιοχή

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΤΟΥ COVID-19

Σημαντικά στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα του Εργαστηρίου Μοριακού Ελέγχου της 6ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφορικά με την αλληλούχιση δειγμάτων που στέλνονται στο Ινστιτούτο Ακαδημίας Αθηνών για τον εντοπισμό των μεταλλάξεων, παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης με την επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακού Ελέγχου, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας – Αιμοδοσίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημίου Πατρών Αθανασία Μουζάκη. Τονίζοντας την πλήρη αποτελεσματικότητα που φέρει το συγκεκριμένο Εργαστήριο και την σπουδαία επιστημονική ομάδα της κ. Μουζάκη, ο κ. Καρβέλης ανέφερε αρχικά, ότι το Εργαστήριο αναλαμβάνει να στέλνει δείγματα στο Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών προς αλληλούχιση προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντός της διοικητής περιφέρειας της 6ης ΥΠΕ.

Η τρίτη δόση λειτουργεί εξουδετερωτικά

«Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και των ενεργειών της επιστημονικής ομάδας, εντοπίστηκαν άμεσα στοιχεία της μετάλλαξης Δ και πολύ γρήγορα οι άνθρωποι που έφεραν το συγκεκριμένο στέλεχος. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί ώστε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο στον έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου, των αντισωμάτων αλλά και των μεταλλάξεων», υπογράμμισε ο κ. Καρβέλης, προσθέτοντας ότι βάσει σχετικών ερευνών, η τρίτη δόση εμβολιασμού, λειτουργεί εξουδετερωτικά εναντίον του ιού, αυξάνοντας κατά πολύ τα αντισώματα του οργανισμού.

Μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο έχει στείλει 6.000 δείγματα προς αλληλούχιση στο Ινστιτούτο Ακαδημίας Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μουζάκη στα δείγματα αυτά, δεν έχει εντοπιστεί στέλεχος της Ο, αλλά πολύ βαριές μεταλλάξεις της Δ με μεγάλη μεταδοτικότητα.

To 59% αγγίζει η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων το 2021

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, έχουν γίνει το 2020, 38.335 εργαστηριακοί έλεγχοι με ποσοστό θετικότητας 4%, ενώ από τους 47.000 ελέγχους που έγιναν το 2021 το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στον κορωνοϊό έφτασε το 22%. Μάλιστα το ποσοστό αυτό για τον Δεκέμβριο έχει “αγγίξει” το 59%. Σχετικά με τις μεταλλάξεις, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, εκτός από την Λακωνία δεν έχει εντοπιστεί σε άλλη περιοχή, ενώ τον Αύγουστο (2021) μπήκε “τέλος” στην Α και Β μετάλλαξη. Βάσει των στοιχείων επίσης που παρουσιάστηκαν, φάνηκε ότι τον Σεπτέμβριο (2021) επικράτησε κατά 100% η μετάλλαξη Δ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr