background img
banner
banner

Η έκτακτη ανάγκη επιταχύνει τις διαδικασίες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΝ «ΒΡΑΧΟ» – ΠΩΣ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ Η Δ.Ε. ΑΚΡΑΤΑΣ

Τον… δρόμο για την εκτέλεση ενός έργου που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα κατολισθήσεων της επαρχιακής οδού Ακράτας Ζαρούχλας, ανοίγει η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης της Δ.Ε. Ακράτας. Χάρη στα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προωθήθηκε άμεσα το αίτημα και ελήφθη η απόφαση που είναι πολύ πιθανό να αποφέρει και οικονομική στήριξη στην πληγείσα περιοχή.

Είναι δε γεγονός πως από την μεγάλη κατολίσθηση στο θέση «Βράχος» κοντά στον Τσιβλό, για κάποιες ημέρες, και μέχρι να απομακρυνθούν τα βράχια από το οδόστρωμα, η ε.ο., που αποτελεί την κύρια αρτηρία μετάβασης σε Τσιβλό, Ζαρούχλα, Αγ. Βαρβάρα και την γύρω περιοχή, παρέμεινε κλειστή, με τους επαγγελματίες στους ορεινούς αυτούς προορισμούς να μετρούν απώλειες. Ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία, ωστόσο πρώτο μέλημα για τη δημοτική αρχή είναι η ουσιαστική αποκατάσταση του χρόνιου προβλήματος των κατολισθήσεων στο εν λόγω σημείο, πράγμα που απαιτεί την εκπόνηση μελέτης και την εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου έργου.

Αποτέλεσμα άμεσης επέμβασης και συντονισμού

Για την επίσπευση ωστόσο των διαδικασιών και προκειμένου να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις, τόσο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων όσο και για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Δ.Ε. Ακράτας, κινήθηκαν εγκαίρως οι διαδικασίες για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, με την «πρωτεργάτρια» της όλης προσπάθειας, αντιδήμαρχο Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου, να αναφέρει στο protionline.gr: ΄΄Μέσα από την κήρυξη της Δ.Ε. Ακράτας σε έκτακτη ανάγκη, μας δίδεται η δυνατότητα να εφαρμοστούν διαδικασίες που επιταχύνουν την εκτέλεση κάποιων έργων. Οι κατολισθήσεις στο σημείο που σημειώθηκε και η πτώση μεγάλων βράχων στις 25 Νοεμβρίου, αποτελούν ένα χρόνιο πρόβλημα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει το υπέδαφος. Εκείνο που διαπιστώνεται μετά βεβαιότητας είναι ότι, υπήρξε άμεση επέμβαση και συντονισμός στις όποιες ενέργειες χρειάστηκαν. Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, ο δήμος και οι τοπικοί πρόεδροι ενεργοποιήθηκαν και φυσικά καθοριστική ήταν και η στάση της Περιφέρειας, παρουσία εκπροσώπων της οποίας υπήρξε επιτόπου έλεγχος όπου διαπιστώθηκε και το πρόβλημα. Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει η ανάλογη βοήθεια και η επιτάχυνση της εκτέλεσης των διαδικασιών και των έργων που απαιτούνται΄΄.

Αναφορικά με το εάν θα υπάρξει οικονομική στήριξη σε επαγγελματίες, η κ. Σταυροπούλου είπε: ΄΄Δεν γνωρίζουμε ακόμη επακριβώς το πώς «μεταφράζεται» η απόφαση. Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε οικονομική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης΄΄

Σημειώνεται ότι ο δρόμος στο σημείο που είχε πέσει ο τεράστιος βράχος είναι ανοιχτός και αναμένεται η ολοκλήρωση των έργων από την Περιφέρεια, που θα αποτρέψουν μια περαιτέρω κατολίσθηση.

Επιχείρηση αποχιονισμού του ορεινού οδικού δικτύου της Νωνάκριδας

Την ίδια στιγμή, η πυκνή χιονόπτωση από τη νύχτα του Σαββάτου στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθούν με χιόνι πολλές περιοχές και η κυκλοφορία να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ήδη, τόσο το Σάββατο όσο και χθες Κυριακή, συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούσαν με αποχιονιστικά μηχανήματα ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι. ΄΄Έχουμε την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Κινητοποιηθήκαμε αμέσως από νωρίς το πρωί του Σαββάτου με επιχείρηση αποχιονισμού σε πολλά σημεία σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της ανατολικής Αιγιάλειας και ιδιαίτερα στα χωριά της Νωνάκριδας. Επίσης, επιχειρούν μηχανήματα της Περιφέρειας΄΄, σημείωσε η αντιδήμαρχος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κλειστός ήταν ο δρόμος Περιστέρα –Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο χιονιού. ΄΄Ο δρόμος Περιστέρας -Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, με τα ιδιαίτερα αυτού χαρακτηριστικά, απαιτεί την προσοχή όλων μας. Είναι άδικο να παραβλέπουμε τις καιρικές συνθήκες, να κυκλοφορούμε χωρίς αλυσίδες σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, μετά από πρόσφατη χιονόπτωση και ελαφρά τη καρδία να επιρρίπτουμε ευθύνες!΄΄, σημειώνει τέλος η αντιδήμαρχος.

Έκκληση Ν. Φαρμάκη σε υπουργεία για άμεση στήριξη της Δυτικής Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την κακοκαιρία

Εν τω μεταξύ, τη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Δυτική Ελλάδα από τις «πληγές» που άνοιξαν τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας παραθέτει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Σε αυτή, ο Περιφερειάρχης σημειώνει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με έκτακτη χρηματοδότηση αλλά και με ανθρώπινους πόρους, καθώς και την άμεση προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί από την κεντρική κυβέρνηση στην υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Περιφέρειας, αφενός στην κατεύθυνση αποκατάστασης των καταστροφών το συντομότερο δυνατό και αφετέρου, στην μακροπρόθεσμη θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας.

«Η δοκιμασία της Δυτικής Ελλάδας από τα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου 15νθημέρου είναι πρωτόγνωρη. Επικίνδυνες πλημμύρες κατέστρεψαν δημόσιες υποδομές και δημιούργησαν μεγάλες σπίτια επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Οδικοί άξονες που δίνουν πρόσβαση και ζωή σε τοπικές κοινότητες έχουν εξαφανιστεί. Ποτάμια και χείμαρροι που καθαρίζονται συστηματικά την τελευταία διετία αλλά και εντατικά τους τελευταίους τρεις μήνες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, γέμισαν ξανά με φερτά υλικά…», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας επίσης το φαινόμενο των κατολισθήσεων σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και την ανάγκη ελέγχου ακόμα και σε υποδομές (δρόμους, γέφυρες, κλπ) που φαίνεται να μην έχουν επηρεαστεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr