background img
banner
banner

Η «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» παίρνει τη… σκυτάλη να συνεχίσει το έργο της πλατείας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ – ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το όνομα «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» ήταν το «password» ώστε ο δήμος Αιγιαλείας να περάσει στο επόμενο «level» για την επανεκκίνηση του έργου ανάπλασης των πλατειών Αγ. Λαύρας και Βάλφουρ και των περιμετρικών αυτών οδών. Η φημολογούμενη δρομολόγηση διαδικασιών ώστε η ανάδοχος του έργου της αποχέτευσης να αναλάβει και το… αφημένο στα μισά έργο της πλατείας, επιβεβαιώθηκε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, με τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη λήψη απόφασης, παρά τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης που είτε «μεταφράστηκαν» με «λευκή» ψήφο είτε με θετική αλλά με δεσμεύσεις…

Δύο αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος…

Οι αποφάσεις ουσιαστικά ήταν δύο στην έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίαση: Η έγκριση της έκπτωσης αναδόχου και χορήγησης παράτασης του έργου «Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου: Ενότητα 2 Πλατεία Αγ. Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βάλφουρ και περιμετρικές οδοί [MIS5030018]» και η υποκατάσταση αρχικού αναδόχου και χορήγηση προθεσμίας περαίωσης του έργου.

Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου στένευαν απειλητικά και ο δήμαρχος, παρότι ελήφθη σχετική απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή που ακολούθησε, ήθελε και τη συζήτηση του θέματος στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του δήμου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπερ και εγένετο. Το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά, αφού τόσο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος όσο και ο πολιτικός μηχανικός του δήμου Ηλίας Ντόκος (που ήταν παρών μαζί με τον συνάδελφό του Βασίλη Δρύλλη), έδωσαν απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, το «γιατί επελέγη η εν λόγω εταιρεία να πάρει τη… σκυτάλη» από την κηρυχθείσα δύο φορές από τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας έκπτωση «AGT», με ποιους όρους θα αναλάβει το έργο, με ποιες υποχρεώσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

Δήμαρχος: ”Ήρθε η ώρα των σκληρών αποφάσεων”

΄΄Η πλατεία είναι ένα θέμα που δεν είναι το ζέον αλλά έχει αναδειχθεί και έχει διαμορφωθεί μία ατμόσφαιρα που δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Ο εργολάβος που ήταν ανάδοχος δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Ο αντιδήμαρχος κ. Χριστόπουλος ξεκίνησε κάποιες διαδικασίες πολύ επίπονες με πολύ μεγάλη αγωνία προκειμένου να ξεπεραστούν ένα σωρό προβλήματα και συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες. Οφείλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου για την συνεργασία στους κυρίους Δρύλλη και Ντόκο αλλά και στον κ. Χριστόπουλο. Πρέπει να λάβουμε μία απόφαση που θα έχει χαρακτήρα πολιτικό προκειμένου να προλάβουμε τις προθεσμίες για να μην έχουμε μεγαλύτερη στασιμότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το έργο πρέπει να αποπληρωθεί κατασκευασμένο σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα΄΄, είπε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Καλογερόπουλος, σημειώνοντας: ΄΄Ήρθε η ώρα των σκληρών αποφάσεων και της λήψης πρωτοβουλιών όπως πρέπει να παίρνουμε προκειμένου να εκτελέσουμε στο έπακρον το υπηρεσιακό και πολιτικό μας καθήκον΄΄.

Χριστόπουλος: Η υποκατάσταση του εργολάβου ήταν η καλύτερη λύση

Ο αντιδήμαρχος, που εργάστηκε επισταμένα ώστε να μην μείνει… ξεκρέμαστο το έργο της πλατείας, ανέφερε πως ΄΄εδώ και αρκετό καιρό΄, από τη μέρα που ο εργολάβος μας ενημέρωσε ότι οικονομικά αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο, η Τεχνική Υπηρεσία «τρέχει» παράλληλα δύο διαδικασίες επίπονες. Έδωσε δύο ειδικές προσκλήσεις εκτέλεσης εργασιών ο εργολάβος δεν τις εκτέλεσε έτσι με την απόφαση του διευθυντή κηρύχθηκε έκπτωτος δύο φορές. Μετά από παρότρυνση του εργολάβου, υπεβλήθη αίτημα υποκατάστασης ώστε να ολοκληρώσει το έργο με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο που είχε κηρυχθεί ανάδοχος η ΑGT, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αύριο (σήμερα) πραγματοποιείται το τελευταίο τεχνικό συμβούλιο του έτους, μετά θα αργήσει πάρα πολύ. Μετά από διάφορες διαδικασίες που αφορούσαν και το οικονομικό αντικείμενο του έργου, όλα τα έγγραφα μεταβιβάστηκαν στην Διαχειριστική της Περιφέρειας, απ’ όπου, με γρήγορες κινήσεις και ευχαριστώ γι’ αυτό την κ. Σταθοπούλου, ήρθε η προέγκριση της διαδικασίας υποκατάστασης του αναδόχου. Άρα ερχόμαστε έστω και την τελευταία στιγμή να πάρουμε απόφαση ανάκληση της απόφασης έκπτωσης του αναδόχου. Η εταιρεία κι αυτή έχει καταθέσει αίτημα στο Τεχνικό Συμβούλιο για ανάκληση της σύμβασης, οπότε κι αυτή θα πάρει πίσω το αίτημα διάλυσης της σύμβασης. Επιλέξαμε την υποκατάσταση του αρχικού αναδόχου γιατί η διαδικασία επαναπροκήρυξης ή διαπραγμάτευσης θα καθυστερούσε πάρα πολύ. Το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2022 άρα θα μας γινόταν καταλογισμός και θα ετίθετο σε κίνδυνο και το υπάρχον ποσό. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από το σημείο μηδέν όμως δεν ήταν εφικτό. Με την εξέλιξη αυτή, είναι εφικτό την επόμενη εβδομάδα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ να φέρει την εγγυητική της και να υπογράψουμε τη σύμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει άμεσα το έργο΄΄.

Πώς επελέγη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Ο κ. Ντόκος εξήγησε πως το Τεχνικό Συμβούλιο είναι κάτι σαν δικαστήριο οπότε, όπως είπε, καλό είναι να αποσυρθούν αυτά τα θέματα. Έκανε δε γνωστό πως ΄΄μετά την υπογραφή νέας σύμβασης θα έχουμε δέκα μήνες για να ολοκληρώσουμε τη σύμβαση΄΄. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά από τη Βάσω Ψυχράμη είπε πως ΄΄σε σύσκεψη με τη Διαχειριστική εκτιμήθηκε ότι είναι η καλύτερη λύση η ΙΝΤΡΑΚΑΤ κάνοντας χρήση του 164/Ν4412. Έκανε δε γνωστό πως η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη υποβάλει τα δικαιολογητικά και έχει δεσμευτεί ότι το έργο θα γίνει με τις αρχικές προϋποθέσεις. Αναφορικά με το πώς προέκυψε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ είπε πως προφανώς την πλησίασε η AGT μετά από την αίτηση που κατέθεσε η ίδια ως ανάδοχος.

Προ των ευθυνών της έθεσε τη δημοτική αρχή ο Χρ. Γούτος

Για αιφνιδιασμό μίλησε ο Χρήστος Γούτος, αρκετά μέλη της παράταξης του οποίου απουσίαζαν από τη συνεδρίαση. Εξέφρασε δε δυσαρέσκεια γιατί ενώ για το θέμα της πλατείας, στις τελευταίες συνεδριάσεις το έχει θέσει επανειλημμένως δεν έλαβε απάντηση. ΄΄Σας είχα κατηγορήσει ότι τα κάνετε εν κρυπτώ και σήμερα με επιβεβαιώσατε. Γιατί δεν ενημερώσατε ότι πάτε να κάνετε υποκατάσταση του εργολάβου; Μας έχετε στο σκοτάδι. Ερχόμαστε σήμερα εδώ όπως φαίνεται δεν είναι σίγουρο ότι αύριο θα περάσει από το Τεχνικό Συμβούλιο. Ελπίζω οι διαδικασίες αυτές είναι απολύτως νόμιμες. Θεωρώ ότι η πλατεία πρέπει να προχωρήσει με βήμα τροχάδην από εδώ και πέρα γιατί η κατάσταση στο κέντρο της πόλης έχει καταντήσει αφόρητη, οι καταστηματάρχες έχουν αντικειμενικό πρόβλημα που μας το μεταφέρουν και πρέπει όλα αυτά να προχωρήσουν γρήγορα. Την ευθύνη της διοίκησης την έχει η δημοτική αρχή. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι από τη θεσμική μας θέση δεν μας υπολογίζετε, δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει, η ενημέρωση του αντιδημάρχου ήταν σε γενικό πλαίσιο και απομένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σας εφιστώ την προσοχή να μην γίνει κάτι απρόβλεπτο που θα φτάσει σε ένα σημείο να ξανακαθυστερήσει το έργο που περιμένουμε όλοι μας και πολύ περισσότερο όσοι δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης΄΄, είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Επίσης, σημείωσε πως λόγω του ελλείμματος ενημέρωσης που είχε στο θέμα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του στα Δημοτικά Συμβούλια και δεδομένου ότι δημοτική αρχή έχει την ευθύνη, τη θέτει προ των ευθυνών της ώστε να μην κάνει ένα ακόμη λάθος, όπως είπε, σημειώνοντας: ΄΄Για να σας δώσουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσετε με την ευθύνη που σας αναλογεί, θα ψηφίσουμε «λευκό»΄΄.

Ψήφος αλλά με εγγυήσεις για τη Β. Ψυχράμη

Η κ. Ψυχράμη στάθηκε στα πολιτικά ζητήματα τονίζοντας πως δε χωρεί αμφιβολία ότι το τεχνικό κομμάτι πρέπει να συνεχίσει. Σημείωσε δε τα εξής: ΄΄Επιτέλους δήμαρχε για πρώτη φορά δημόσια, μιλάτε με θετικά λόγια για την Τεχνική Υπηρεσία αυτό είναι ένα βήμα και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι έχει πέντε ανθρώπους που τα κάνουν όλα. Πουθενά σε προοδευμένους δήμους δεν γίνεται αυτό. Με αφορμή αυτή της την επιτυχία που η δημοτική αρχή την καταλαβαίνει τώρα που έχει στριμωχτεί, οφείλει να την επανδρώσει τουλάχιστον με διοικητικό προσωπικό. Κι εμείς συγχαίρουμε την Τ.Υ. και γι’ αυτό που κάνει τώρα και για όλα΄΄. Συνεχάρη δε τον δήμαρχο που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προτρέποντάς τον να το πράξει και με άλλα θέματα όπως είναι το θέμα της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού το οποίο ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζήτησε τέλος τη δέσμευση του δημάρχου ότι το έργο της πλατείας δεν θα γίνει εις βάρος του έργου της αποχέτευσης και ότι δεν σημαίνει κάποια έκπτωση στο έργο του αποχετευτικού καθώς επίσης και τη διαβεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας που επιβλέπει την πλατεία ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο έργο και τα υλικά για να γίνει σωστά από άποψη μελέτης, αντοχής υλικών και δουλειάς. Τόσο η ίδια όσο και τα μέλη της παράταξής της που παρίσταντο ψήφισαν υπέρ της υποκατάστασης του έργου.

«Θα ψηφίζαμε αν η λύση ήταν ποιοτικότερη και οικονομικότερη» είπε ο Τ. Παπακωνσταντινόπουλος

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι ενώ δηλώνει υποστηρικτής της απλής αναλογικής δεν έκανε χρήση αυτής, αντιθέτως είπε πως εκμεταλλεύτηκε τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου που του δίνει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις σοβαρών θεμάτων στην Οικονομική Επιτροπή. ΄΄Δεν ξέρουμε μήπως υποκρύπτει σκοπιμότητα το γεγονός ότι φέρατε το θέμα στο Συμβούλιο, με την έννοια του επιμερισμού ευθυνών. Αν ακούσει κανείς το θέμα μπορεί και να γελάσει ότι μαζευτήκαμε να συνεδριάσουμε για μία πλατεία. Έγινε μείζον ζήτημα και ακούσαμε και ικανοποίηση όμως όχι μόνο πρέπει κανείς να χαίρεται που οδηγείται σε λύση το θέμα της πλατείας αλλά να προβληματίζεται για τον τρόπο που λειτουργεί η διοίκηση του δήμου με τις διαδικασίες που οδηγούν σε αδιέξοδα και ερχόμαστε προ τετελεσμένων, ξανά. Δεν υπήρξε ποτέ μία σωστή διαχείριση. Ποτέ δεν έγινε προγραμματισμός με βάθος χρόνου. Εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτή τη λογική, αν η λύση ήταν ποιοτικότερη και οικονομικότερη και ας καθυστερούσε και δέκα μήνες θα την ψηφίζαμε. Τώρα όμως έχουμε επιφυλάξεις. Το ζήτημα το δουλέψατε το αποφασίσατε μόνοι σας εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου και μας φέρνετε στο παρά πέντε για ένα θέμα που μόνοι σας το αποφασίσατε. Ήμασταν αμέτοχοι σε όλες αυτές τις διαδικασίες΄΄ τόνισε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος υπενθυμίζοντας πως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η κάθε εταιρεία δεν κάνει χάρες και πως δεν πείθεται ότι όλα θα γίνουν καλώς λόγω των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και η παράταξή του ψήφισε «λευκό».

Η μοναδική σίγουρη λύση, για τον Γρ. Τριανταφυλλόπουλο

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος εξέφρασε την ευαρέσκειά του γιατί μόλις σε δύο ώρες περισσότερο από τα 3/5 του συμβουλίου έδειξαν αντανακλαστικά για να υπάρχει απαρτία, ενώ τόνισε: ΄΄Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το αναλάβει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ το έργο, δεν έχω ακούσει άλλη άποψη ουσιαστική. Αν διώξουμε την εταιρεία και επαναδημοπρατήσουμε σε τέσσερα χρόνια ξέρετε τι θα σημαίνει αυτό σε βάρη υπηρεσιακά για τον δήμο; Είναι μονόδρομος για εμάς για να προχωρήσει το έργο. Είναι η μοναδική αξιόπιστη νόμιμη λύση κι ένα σημαντικό βήμα για να βγούμε από το αδιέξοδο΄΄, σημείωσε.

Περί… θριαμβολογιών κι εκπτώσεων

Στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Παναγιώτης Μαρινόπουλος, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, είπε: ΄΄Θέλατε να θριαμβολογήσετε και οι συνεδριάσεις της Ο.Ε. δεν μεταδίδονται. Φέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λύση στο πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε. Αυτός είναι ο λόγος που το φέρατε στο Συμβούλιο, θα με χαροποιήσετε αν φέρετε όποιο σοβαρό θέμα προκύψει΄΄.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Γιώργος Γιοβάς σχολίασε: ΄΄Σε κάθε συμβούλιο ρωτάμε τι γίνεται με την πλατεία όμως καμία ενημέρωση δεν έχουμε και σήμερα λύθηκαν όλα ξαφνικά; Αν είχατε ενημερώσει τον αρχηγό της παράταξής μας θα έκανε κακό; Θα προχωρήσει το έργο με την αρχική μελέτη ή με τις αλλαγές που έκανε η δημοτική αρχή του κ. Καλογερόπουλου;΄΄, αναρωτήθηκε. Επίσης, από την ίδια παράταξη, ο κ. Χρυσανθόπουλος, είπε: ΄΄Σας ενδιαφέρουν οι καλές εκπτώσεις ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν σας ενδιέφεραν και μιλώ για το θέμα των απορριμμάτων με το 1%. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι υπεύθυνη είναι μόνο η δημοτική αρχή΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Πήραμε το δίδαγμα ότι οι εκπτώσεις δεν κάνουν πάντα καλό΄΄

Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος ανέφερε πως τον προβληματίζει το παράπονο της ενημέρωσης σημειώνοντας πως εκτός από την κ. Ψυχράμη δεν έχει εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον άλλος να ενημερωθεί και τονίζοντας πως το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό για όλους. ΄΄Είχαν γίνει συζητήσεις όμως δεν ξέραμε την κατάληξη. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε όσα λέμε. Φτάσαμε ως εδώ όσο πιο τροχάδην γίνεται. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την αγωνία της δημοτικής αρχής για να έχουμε επίσπευση χρόνου κι αυτό γιατί «φούσκωσε» το πρόβλημα εξαιτίας των ζητημάτων που ανεδείκνυαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης γιατί είναι ένα «πιασάρικο» θέμα. Πολλοί ακούν πιο εύκολα το διαζύγιο από τον γάμο. Η μελέτη που υλοποιείται δεν είναι δική μου, αλλά κατόπιν εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας και υπό την έγκριση υπηρεσιών που επικυρώνουν τη νομιμότητα. Κατορθώσαμε κάτι που δεν κατανοείτε, γιατί δεν είσαστε μέσα στην «καρδιά» του προβλήματος, γιατί προτιμάτε να είσαστε απ’ έξω και να κάνετε κριτική΄΄. ΄΄Παίρνουμε ένα δίδαγμα από όλο αυτό΄΄, πρόσθεσε με νόημα ο κ. Καλογερόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Η ποιότητα του έργου πρέπει να έχει άμεση συσχέτιση με την τιμή του. Διότι πολλές φορές σταματάμε στην τιμή και δεν βλέπουμε την ποιότητα. Πήραμε όλοι μας ένα δίδαγμα ότι οι εκπτώσεις δεν κάνουν  πάντα καλό΄΄. Απάντησε τέλος και στις «αιχμές» για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού, λέγοντας: ΄΄Για τον ηλεκτροφωτισμό νομίζω ότι φωτίζω. Άλλοι κάθονται κάτω από τη λάμπα για να φωτιστούν΄΄.

Υπέρ των εισηγήσεων της δημοτικής αρχής για τη συνέχιση του έργου της πλατείας, ψήφισαν εκτός της παράταξης του δημάρχου, η παράταξη της κ. Ψυχράμη, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στράτος Βαρδάκης, άρα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr