background img
banner
banner

Θύμα τηλεφωνικής απάτης 85χρονη Αιγιώτισσα

ΕΝΑ «ΒΗΜΑ» ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Τελειωμό δεν έχουν οι τηλεφωνικές απάτες που βάζουν στο… στόχαστρο ηλικιωμένους, στους οποίους «σπέρνουν» τον πανικό ότι κινδυνεύει το παιδί τους για να τους αποσπάσουν χρήματα. Η 85χρονη Κ.Α. από το Αίγιο λίγο έλλειψε και θα παρέδιδε ό,τι έχει και δεν έχει στους επιτήδειους. Ήταν δε τόσο πιστευτός ο τρόπος που της μίλησαν στο τηλέφωνο ότι η κόρη της κινδυνεύει, που αν εκείνη τη στιγμή δεν παρενέβαινε η γυναίκα που την προσέχει, τότε θα είχε καταθέσει όλα της τα χρήματα στους απατεώνες…

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα 27/12 λίγο μετά τις 11.00. Η ηλικιωμένη γυναίκα, όχι μόνο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αλλά γνώριζε τις περιπτώσεις με απάτες που έχουν στηθεί και σε άλλους ηλικιωμένους της περιοχής και το γεγονός ότι τους έχουν αποσπάσει χρήματα με παρόμοιο τρόπο. Δεν γνώριζε όμως ότι οι επιτήδειοι θα «χτυπήσουν» και στην ίδια. Μητέρα τεσσάρων κορών, της τηλεφώνησε άγνωστος προσποιούμενος τον γιατρό και με τρόπο πειστικό, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, της είπε πως τα πράγματα για την κόρη της είναι πολύ σοβαρά. ΄΄Έχει σπάσει το πόδι της και η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή. Νοσηλεύεται με οξυγόνο. Πρέπει να ηρεμήσετε. Μπορεί να σωθεί αλλά χρειάζονται 25.000 ευρώ΄΄, ήταν τα λόγια του απατεώνα που την κάλεσε στο σταθερό της τηλέφωνο. Η γυναίκα ζήτησε να μιλήσει στην κόρη της. Τότε ο «γιατρός» της είπε πως αυτό είναι αδύνατον γιατί έχει μάσκα με οξυγόνο, άκουσε ωστόσο μία γυναίκα να φωνάζει «μαμά, δώσε τους ό,τι ζητήσουν, πονάω πολύ» και μέσα στον πανικό της, πίστεψε ότι επρόκειτο για τη μία από τις κόρες της.

Ήταν σε κατάσταση σοκ και έψαχνε τα χρήματα…

Η κοπέλα που την προσέχει μπήκε στο σπίτι και τη βρήκε έντρομη, σε κατάσταση σοκ να ψάχνει μέσα στο σπίτι να βρει ό,τι χρήματα είχε και να διαπιστώνει πως σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν να καλύψουν τις… απαιτήσεις του εκβιαστή. Όταν του το είπε στο τηλέφωνο, τη ρώτησε πόσο κοντά της είναι η τράπεζα για να μεταβεί εκεί, να κάνει ανάληψη και να του τα δώσει. Η ίδια όμως και πάλι δεν ήξερε αν κι αυτά τα χρήματα φτάνουν το ποσό που της ζητήθηκε. Τότε παρενέβη η κοπέλα, ζητώντας να μιλήσει η ίδια στο τηλέφωνο. Όταν την άκουσε ο απατεώνας, της ζητούσε επίμονα το όνομά της. Διαπίστωσε τότε ότι μιλά σπαστά ελληνικά κι έκανε αμέσως… «στροφή», λέγοντάς της πως τηλεφωνεί από τη Θεσσαλονίκη κι ότι μάλλον θα πρόκειται για λάθος.

Μόλις κατάφερε να συνεφέρει κάπως την τρομοκρατημένη γυναίκα, ειδοποίησε την Ασφάλεια, απ’ όπου της είπαν ότι πρόκειται για οργανωμένη σπείρα που λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζει τα υποψήφια θύματα, «αλιεύοντας» από τα ίδια τις πληροφορίες που μετέπειτα χρησιμοποιεί για να δείξει πως γνωρίζει τα παιδιά τους. Όσο για τον τηλεφωνικό νούμερο απ’ όπου έγινε η κλήση, ήταν απόρρητο…

Η 85χρονη Κ.Α. ήταν αυτή που γλίτωσε έστω και στο… παρά ένα και δεν απώλεσε χρήματα. Οι απάτες όμως αυτές τείνουν να γίνουν μάστιγα και οι ηλικιωμένοι οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, μη ενδίδοντας σε τέτοιου είδους «απειλές», αφού σε όλες τις περιπτώσεις αφορούν απάτες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr