background img
banner
banner

«Κλειστόν» για ένα μήνα

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ

Εκτός λειτουργίας για ένα μήνα βρίσκεται το κεντρικό κτίριο παραγωγής των ΕΑΣ Αιγίου, το οποίο έχει κριθεί ακατάλληλο μετά τον σεισμό του 1995 (!) με βάση μελέτη στατικότητας.
Μετά τον έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας, βάσει σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, η Πολεοδομία είναι αυτή που πρέπει να συντάξει τεχνική έκθεση σχετικά με τη στατικότητα του κτίσματος, δεδομένου ότι από το 2008 που συντάχθηκε η τελευταία έκθεση, έχουν περάσει 13 χρόνια…

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος και ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Λεωνίδας Καράμπελας είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο του κτιρίου, πλην όμως, η αρμοδιότητα βάσει νόμου περνά στην Πολεοδομία πλέον που πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να γνωστοποιήσει στη διοίκηση των ΕΑΣ το πόρισμά της κι αυτή να κινηθεί αναλόγως.

Ήδη έχει ανατεθεί σε ανάδοχο μελετητή η εκπόνηση μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του τοπικού συγκροτήματος εργοστασίων.

«Νεκρή» περίοδος για το εργοστάσιο – Εν αναμονή των νέων παραγγελιών οι εργαζόμενοι

Για το κατά πόσο έχει επηρεάσει το κλείσιμο του κεντρικού κτιρίου παραγωγής τη λειτουργία του εργοστασίου, ερωτήθηκε από τo protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γιώργος Σαζακλής, ο οποίος τόνισε: ΄΄Οι εργαζόμενοι από την 1η Νοεμβρίου απασχολούμαστε στους υπόλοιπους χώρους και βρισκόμαστε σε φάση αναμονής καθώς δεν γνωρίζουμε τι μέλει γενέσθαι με το κτιριακό.

Είναι γεγονός ωστόσο ότι διανύουμε μία «νεκρή» περίοδο για το εργοστάσιο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας στον βαθμό που θα χρειάζονταν τα μηχανήματα του κεντρικού κτιρίου. Εκτιμούμε ότι τα του τεχνικού ελέγχου θα πάρουν ακόμη ένα δίμηνο και θα έχουν νεότερα μετά τις γιορτές΄΄.

Σημειώνεται άλλωστε ότι το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό για τις γιορτές των Χριστουγέννων για αρκετές ημέρες (περίπου δώδεκα), διάστημα που μπορούν να «εκμεταλλευτούν» οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να… τρέξει το θέμα της εκτίμησης της ζημιάς.

Αναφορικά με τα… νεότερα από το μείζον θέμα των παραγγελιών, ο κ. Σαζακλής είπε πως δεν έχει προκύψει κάποια άλλη ενημέρωση από τις αρχές Νοεμβρίου που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε προαναγγείλει στη Βουλή τις παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων στα ΕΑΣ: «Προμήθεια 1.000 Ελαφρών Πολυβόλων 5,56 χιλ. ΡΝ ΜΙΝΙΜΙ», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 10.917.950 ευρώ. «Μετατροπή 500 Πολυβόλων 0,50’’ Μηχανικής Πυροδότησης σε Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ)», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 2.132.500 ευρώ. «Αναβάθμιση Ρουκετών 122 χιλ.», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 87.912.500 ευρώ. «Προμήθεια Φυσιγγίων 7,62 x 51 χιλ.», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 14.463.876 ευρώ.

Για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 115.426.826 ευρώ, όπως είχε διευκρινίσει ο υπουργός, «θα απαιτηθεί προηγουμένως η εξασφάλιση αντίστοιχης χρηματοδότησης, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό». Για το μελλοντικό πρόγραμμα του εθνικού τυφεκίου, αξιολογούνται από το ΓΕΣ οι προτάσεις οκτώ εταιρειών, του εξωτερικού με προϋπόθεση την συμπαραγωγή του τυφεκίου στην Ελλάδα, με την μεταφορά τεχνογνωσίας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Νέα απάντηση του ΥΕΘΑ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλογη αναφορά έκανε ο ΥΕΘΑ απαντώντας και σε νέα ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων και οι δύο Αχαιοί) μιλώντας για τα προγράμματα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Όπως γνωστοποίησε, από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση με την εταιρεία «ΕΑΣ ΑΒΕΕ» των παρακάτω συμβάσεων: «Προμήθεια 2.320 Ελαφρών Πολυβόλων 5,56 χιλ. FΝ ΜΙΝΙΜΙ, 2.320 Διοπτρών και 21.940.288 φυσιγγίων», συνολικού κόστους 62.888.696 ευρώ. «Προμήθεια 1.950 ΟΝΥΠΑΣ Ενισχύσεως Ειδώλου 3ης Γενεάς για τα αντιαρματικά CARL GUSTAF», συνολικού κόστους 16.938.554 ευρώ. «Προμήθεια φυσιγγίων 30χιλ. επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α», συνολικού κόστους 12.766.931,20 ευρώ. «Προμήθεια Βομβίδων 40mm ΗV», συνολικού κόστους 18.187.137 ευρώ. «Προμήθεια Αντιβαλλιστικών Κρανών για την Κάλυψη Αναγκών ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ», συνολικού κόστους 10.390.176 ευρώ. «Καταστροφή ναρκών Κατά Προσωπικού», συνολικού κόστους 3.976.563,58 ευρώ. «Προμήθεια Πυρομαχικών Εκπαίδευσης», συνολικού κόστους 5.957.742,74 ευρώ, που θα καλυφθεί από το λειτουργικό προϋπολογισμό του ΓΕΣ.

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες, από την κείμενη νομοθεσία, διαδικασίες ενεργοποίησης των παρακάτω προγραμμάτων: «Προμήθεια 1000 Ελαφρών Πολυβόλων 5,56 χιλ. FΝ ΜΙΝΙΜΙ», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος: 10.917.950 ευρώ. «Μετατροπή 500 Πολυβόλων 0,50’’ Μηχανικής Πυροδότησης σε Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ)», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος: 2.132.500 ευρώ. «Αναβάθμιση Ρουκετών 122 χιλ.», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος: 87.912.500 ευρώ. «Προμήθεια Φυσιγγίων 7,62 x 51 χιλ.», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος: 14.463.876 ευρώ. «Εκσυγχρονισμός – αναβάθμιση Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RΜ – 70», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος: 83.000.000 ευρώ. Για την υλοποίηση των τελευταίων 5 προγραμμάτων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 198.426.826 ευρώ, θα απαιτηθεί προηγουμένως η εξασφάλιση αντίστοιχης χρηματοδότησης, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό, διευκρίνισε. Επιπλέον, για λογαριασμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση συμβάσεων με τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ για την παροχή υπηρεσιών, όπως η εκτέλεση φυσικοχημικών ελέγχων και δοκιμών αξιοπιστίας πυρομαχικών και πυροτεχνικών.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει αναλάβει από την ΝΑΤΟ Support and Procurement Agency (ΝSΡΑ), μέσω της οποίας υλοποιείται το έργο της υποστήριξης των οπλικών συστημάτων ΡΑΤRΙΟΤ, μέρος των εργασιών που αφορούν στην υποστήριξη των πυραύλων του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέθεσε συνημμένα τα αιτηθέντα έγγραφα από τα διοικητικά συμβούλια των ΕΑΣ ΑΒΕΕ, ενώ παρέπεμψε στο συνερωτώμενο υπουργείο Οικονομικών και στη συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ΕΑΣ, της 6ης Οκτωβρίου για τα περαιτέρω.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr