background img
banner
banner

Λαϊκή όπως Σάββατο

ΔΙΧΩΣ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Στα ίδια επίπεδα τιμών σε οπωροκηπευτικά και βιομηχανικά προϊόντα κινήθηκε η υπαίθρια λαϊκή αγορά την περασμένη Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, ενώ θα έλεγε κανείς ότι η ημέρα θα “σήκωνε” περισσότερα ψώνια και κατανάλωση – λόγω του γιορτινού κλίματος και των αναγκών – όμως ο κόσμος τελικά… ούτε κινήθηκε, ούτε είχε την διάθεση για πολλές – πολλές σπατάλες.

Οι έμποροι εκδήλωσαν ανοιχτά την ανησυχία τους, καθώς οι γιορτές δεν λειτούργησαν τελικά σαν “κίνητρο” επιπλέον, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί μια πολύ μέτρια οικονομικά και καταναλωτικά ημέρα και ¨κακός οιωνός¨ για την 31η του μήνα, δηλαδή την τελευταία ¨λαϊκή¨ του χρόνου που φεύγει.

Δεν ανεβάζουν τιμές παρ’ όλες τις αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα

Οι έμποροι της χονδρικής πώλησης οι οποίοι προμηθεύουν τα υπαίθρια καταστήματα, επικαλούνται ότι λόγω των ανατιμήσεων και της τρομερής ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα παγκοσμίως και φυσικά λόγω των αυξημένων τιμολογίων σε πρώτη ύλη (πετρέλαιο και ρεύμα) οι τιμές πρέπει να πάρουν την “ανιούσα” άρδην. Από την άλλη, οι έμποροι της λαϊκής, οι οποίοι πωλούν σε τιμές λιανικής και σε σταθερή συνήθως πελατεία (ή καταναλωτές που προτιμούν γενικά την λαϊκή αγορά) λένε ότι είναι αδύνατο να “ανεβάσουν” τις τιμές, αφού το “πορτοφόλι” του κόσμου δεν αντέχει εύκολα άλλη αύξηση. Έτσι, αυτό το ατελείωτο “γαϊτανάκι” μεταξύ “δούνε και λαβείν” είναι μία κατάσταση που ούτε τελειώνει και ούτε δείχνει να αλλάζει βάσει των στοιχείων που καταγράφονται σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, αλλά και σε ρουχισμό – σκεύη και υποδήματα.

Στα βιομηχανικά είδη και τα ρούχα οι αυξήσεις κρατιούνται με… “νύχια και με δόντια”

Ένα μεγάλο ζήτημα που λίγοι γνωρίζουν και δυστυχώς είναι “ρυθμιστικό” στοιχείο στο ποια θα είναι η τελική τιμή σε κάθε προϊόν, είναι ότι το 80% των αγαθών που πωλούνται στην νοτιοανατολική πλευρά της αγοράς, είναι εισαγόμενα προϊόντα. Αυτό προκύπτει από τις ατέλειωτες εγχώριες βιοτεχνίες ρούχων και παπουτσιών που τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον, έχουν κλείσει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι οι τιμές στα προϊόντα που ήδη φθάνουν από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία κυρίως, είναι ήδη “φορτωμένα” με φόρους, έξοδα μεταφοράς και ΦΠΑ, με αποτέλεσμα οι μικροεπιχειρηματίες της λαϊκής να μπαίνουν… μέσα, αφού δεν έχουν αυξήσει τις τιμές τους συνειδητά, σχεδόν σε κανένα προϊόν που υπάρχει στην αγορά τους τελευταίους μήνες.

Πολλοί πάγκοι στην λαϊκή, κάτι που καταγράφηκε περίτρανα την περασμένη Παρασκευή, έχουν “σταθερή πελατεία” και μάλιστα παρατηρείται ότι ο εκάστοτε επαγγελματίας – έμπορος “σκέφτεται” τον πελάτη του, εφοδιάζοντας το μαγαζί του με περισσότερα είδη που “ξέρει” ότι θα ζητηθούν και θα προτιμηθούν. Τα προϊόντα που είναι σε “πρώτη προτεραιότητα” των καταναλωτών γενικά αλλά και τις μέρες των εορτών, ήταν και είναι οι πατάτες, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν επίσης τα σκόρδα και τα αγαθά που χρησιμοποιούνται στην… κατσαρόλα. Τα δε φρούτα, ερχόμενα σε “δεύτερη μοίρα” ως τα πιο αναγκαία, σύμφωνα με τα λεγόμενα των επαγγελματιών, έχουν διατηρήσει τις τιμές τους στα ίδια επίπεδα που ήταν και πριν τις μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και πρώτες ύλες.

«Η μετάθεση της ημέρας δεν έπαιξε θετικό ρόλο στην λαϊκή αγορά»

«Η κίνηση είναι αρκετά πεσμένη σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι μόνο στην λαϊκή αγορά της πόλης. Αν εξαιρέσουμε την περσινή χρονιά που ήμασταν σε lock down και αν συγκρίνουμε την φετινή χρονιά με άλλες παλαιότερες χρονιές, η απόκλιση είναι πραγματικά μεγάλη. Ο κόσμος έχει προβλήματα, είναι πιεσμένος και οικονομικά και υγειονομικά και αυτό είναι μία αλήθεια που βιώνουμε καθημερινά εμείς οι μαγαζάτορες…» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Βιομηχανικών Προϊόντων Λαϊκής Αγοράς Νατάσα Καλούδη μιλώντας στο protionline.gr Σε άλλη ερώτηση και πιο συγκεκριμένα αν οι τιμές στα προϊόντα έχουν αλλάξει (λόγω των ανατιμήσεων και των αυξήσεων σε όλα τα είδη) η κ. Καλούδη, τόνισε: «Κατά 80% οι τιμές είναι ίδιες. Οι επαγγελματίες έχουν κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα, ξέροντας ότι έτσι, μπορεί και να… χάνουν. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Η μετάθεση της ημέρας δεν έπαιξε θετικό ρόλο στην λαϊκή αγορά, καθώς λόγω του ότι ήταν Παρασκευή και τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, ο κόσμος “μοιράστηκε” και πήγε παντού».

‘‘Η μειωμένη κίνηση στην λαϊκή αγορά δεν είναι τωρινό φαινόμενο’’

Μιλώντας στo protionline.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Οπωροκηπευτικών και Φρούτων της Υπαίθριας Αγοράς Οδυσσέας Κανελλόπουλος και σχολιάζοντας τον παλμό της κίνηση και την προσέλευση του κόσμου, τόνισε: «Το φαινόμενο της μειωμένης κίνησης στην λαϊκή αγορά δεν είναι τωρινό δυστυχώς, πολλές βδομάδες τώρα η προσέλευση είναι ιδιαίτερα μικρή, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο κόσμος έχει πρόβλημα στα οικονομικά του, στην καθημερινότητά του. Ο Δεκέμβρης δεν ήταν ένας καλός μήνας για την αγορά του Αιγίου. Προφανώς, ο συνδυασμός των υποχρεωτικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, η τεράστια αύξηση της ενέργειας και των καυσίμων και η ακρίβεια, έχει κάνει τον αγοραστή όχι μόνο να είναι επιφυλακτικός, αλλά πολύ περισσότερο φειδωλός και απολύτως λιτός στις αγορές του” ανέφερε ο επαγγελματίας με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, γεμάτος προβληματισμό για το πώς θα ανακάμψει και η οικονομία αλλά και η αγοραστική κίνηση.

‘‘Καλύτερες οι τιμές στα οπωροκηπευτικά στην λαϊκή’’ λένε οι έμποροι

Η “ατονία” που κατέγραψε τo protionline.gr στην υπαίθρια αγορά δεν ήταν παρά ένας “καθρεφτισμός” της συνολικής αγοράς της πόλης σε κάθε είδος, καθώς δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί ότι η παραμονή των Χριστουγέννων σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης, ήταν μια “καλή ημέρα” του 2018. Δηλαδή, προτού ξεσπάσει η πανδημία και ο κόσμος “αλλάξει” ψυχολογία, παρ’ όλο που και στην λαϊκή αγορά (όπως ισχύει γενικά σε κάθε επαρχιακή λαϊκή αγορά στην χώρα) οι τιμές είναι καλύτερες σε σχέση με τις τιμές που μπορεί να βρει κάποιος σε προϊόντα όπως τα κρεμμύδια, οι πατάτες ή οι ντομάτες. Για παράδειγμα, στα εγχώρια άγρια χόρτα οι τιμές κινήθηκαν μεταξύ 0,80 και 1,20 το κιλό ενώ οι πατάτες (οι οποίες καταγράφουν την μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά) η τιμή τους άγγιξε το 20-35% πιο πάνω από τον μήνα Νοέμβριο, όχι μόνο στην υπαίθρια λαϊκή αγορά αλλά και όλα τα καταστήματα συναφών ειδών, σε επίπεδο δήμου. Τέλος, να σημειωθεί ότι, η συμμόρφωση των επαγγελματιών και του αγοραστικού κοινού με τα όσα προβλέπει ο κανονισμός ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού covid-19 είναι στα μεγάλα “πλεονεκτήματα” της συγκεκριμένης αγοράς. Οι πωλητές έχουν λάβει όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και αυτό είναι στα μεγάλα συν, ενώ η πρόθεση των καταναλωτών είναι να κυκλοφορούν με μάσκες προστασίας. Οι αποστάσεις που είναι στημένοι οι πάγκους βρίσκονται αυστηρά στα μέτρα που ορίζεται βάσει νομοθεσίας. Οι έλεγχοι από την Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ. συνεχίστηκαν και την παραμονή Χριστουγέννων, ενώ το ίδιο προβλέπεται να συμβεί και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, την τελευταία “λαϊκή” του έτους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr