background img
banner
banner

Μείωση δημοτικών τελών για μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και νοικοκυριά

ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ – «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Μειώσεις δημοτικών τελών αγγίζοντας τον… σφυγμό της κοινωνίας που καταρρέει στο βάρος των μέτρων του covid και των αυξήσεων σε ενέργεια και αγαθά, αποφάσισε στη συνεδρίασή της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία και υποστηρίχθηκε από τις παρατάξεις του δημάρχου, της Βάσως Ψυχράμη, του Γρ. Τριανταφυλλόπουλου και δύο ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, ωστόσο όλες οι προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν, ήταν στην κατεύθυνση των μειώσεων, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης.

Τρεις προτάσεις στο ‘’τραπέζι’’

Το «βάρος» της συζήτησης έπεσε κατά κύριο λόγο στο «νούμερο δύο» της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τον καθορισμό τελών καθαριότητας και φωτισμού, εκεί όπου έπεσαν στο «τραπέζι» του συμβουλίου τρεις προτάσεις: Η μία όπως εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου και απορρέει από εισήγηση της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» της κ. Ψυχράμη με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, η δεύτερη η εισήγηση της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου με τη θετική γνωμοδότηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και η τρίτη η εισήγηση της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου δίχως την θετική γνωμοδότηση της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Στήριξη των πληττόμενων αγροτών

Σε γενικά πλαίσια, δεν υπήρξε μεγάλη διαφοροποίηση των δύο πρώτων προτάσεων, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή που επικράτησε και ψηφίστηκε, δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη στήριξη των αγροτών της περιοχής, μέσα από τη μείωση των δημοτικών τελών της συνεταιριστικής τους οργάνωσης, της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, η οποία και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και παρουσιάζει συνέπεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στον δήμο τόσο ως προς τα τετραγωνικά που δηλώνει όσο και ως προς την εξόφλησή τους. Αντιθέτως, αυτό που αποκαλύφθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνοντας χρήση του νομικού πλαισίου και αλλάζοντας συχνά επωνυμία, καταφέρνουν να… ξεγλιστρούν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο, λειτουργώντας έτσι εις βάρος των υπολοίπων… Η μείωση των δημοτικών τελών για την Π.Ε.Σ. δεν βρήκε σύμφωνη την παράταξη του Χρήστου Γούτου, την παράταξη του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου αλλά και αυτή της Αγγελικής Κουρή.

Χρ. Γούτος: «Είναι ώρα να μοιράζονται τα βάρη ισόποσα στους δημότες και να μην ευνοείται κανείς εις βάρος των άλλων»

Σε ό,τι αφορά τα τέλη τόνισε πως χρειάζεται ένας ενιαίος συντελεστής για Α΄ και Β΄ ζώνη, σημειώνοντας πως ΄΄είναι η ώρα να λάβει ο δήμος τα έσοδα που πρέπει, να μοιράζονται τα βάρη ισόποσα στους δημότες και να μην ευνοούνται κάποιοι μεμονωμένα. Πέρυσι είπαμε θα πάμε σε ισοσκελισμό, δεν το κάνατε. Συμφωνούμε με την αύξηση στις ΔΕΚΟ και τα σούπερ μάρκετ, όμως βάζουμε ενιαίο συντελεστή στις μεγάλες βιομηχανίες 6,90 στα πρώτα χίλια τετραγωνικά μέτρα και φτάνουμε στα 3,80. Εμείς εξετάσαμε και διαπιστώσαμε πως μπορεί να γίνει μείωση 10%. Κι αυτό μπορεί να εξοικονομηθεί από το 50% που κάνατε μείωση σε κάποια μεγάλη επιχείρηση από την οποία ο δήμος εισπράττει 100.000 ευρώ, καθώς και από τη μείωση της δαπάνης μεταφοράς των απορριμμάτων σύμφωνα με τη σύμβαση που εσείς έχετε υπογράψει για 17.000 τόνους που στοιχίζει 630.292 ευρώ. Εσείς γράψατε δαπάνη 844.246 ευρώ, άρα έχουμε διαφορά 213.954 ευρώ. Για εμάς είναι πολιτική επιλογή να γίνει μείωση στις οικείες ενώ εσείς κάνετε μείωση στις επιχειρήσεις. Εμείς βλέπουμε όλους τους δημότες ίδιους. Εσείς τους βλέπετε επιλεκτικά, δεν ξέρω τι μπορεί να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Είναι υπόθεση του δήμου να εξασφαλίσει την ισονομία πραγματοποιώντας τους απαιτούμενους ελέγχους»

Η κ. Ψυχράμη υπεραμύνθηκε της θέσης της για σημαντική μείωση στις μικρές επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες, για τους πολίτες και τους δοκιμαζόμενους αγρότες, τονίζοντας πως ΄΄όλοι κυκλοφορούμε και ξέρουμε ότι τα καταστήματα αυτά δεν έχουν σε καμία περίπτωση τη δουλειά που είχαν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να βοηθηθούν. Τα νοικοκυριά κι αυτά υφίστανται τη στέρηση του εισοδήματος που έρχεται από την αύξηση της ενέργειας και των τιμών των αγαθών ωςαποτέλεσμα της οικονομικής συγκυρίας και γι’ αυτό έχουμε προτείνει μειώσεις 5%. Η πρότασή μας αφορά και τους αγρότες καθώς δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις κεφαλαιουχικές, υπάρχουν και επιχειρήσεις όπως η συνεταιριστική, η οποία δεν έχει ούτε ένα ευρώ ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι αγρότες αυτό το διάστημα υφίστανται τρομερή συρρίκνωση του εισοδήματός τους, φέτος η σταφίδα πωλείται προς 0,80 ευρώ από 1,60 πέρυσι και η μισή είναι ακόμη στα λινά. Αυτό είναι πολιτική μας επιλογή. Η πρότασή μας περιλαμβάνει αύξηση κατά 11,80 σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ κάποιες δεν δηλώνουν καν τα τετραγωνικά τους άρα αυτό το 11,80 δεν θα εισπραχθεί ποτέ. Όταν επιχειρήσεις δεν πληρώνουν αυτά που πρέπει στον δήμο βλάπτονται οι δημότες και το δημόσιο συμφέρον. Όταν πληρώνουν και δεν βάζουν φέσια στον δήμο, είναι πολιτική βούληση το πώς θα αντιμετωπιστούν. Ο δήμος να κάνει τη δουλειά του. Έγιναν κάποια βήματα με τη δήλωση των τ.μ. θα πρέπει να ελεγχθούν και να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία. Τότε θα εκπλαγούν οι κ. Γούτος και Παπακωνσταντινόπουλος΄΄.

Εξοικονόμηση από τα έσοδα των τετραγωνικών

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος τόνισε πως η εισήγηση της παράταξής του, παρότι έχει αρνητική εισήγηση από την Οικονομική Υπηρεσία, είναι απόλυτα δίκαιη και νόμιμη. Σημείωσε ακόμη πως της Ο.Υ. δεν είναι δεσμευτική για τη νομιμότητα της πρότασής του. Αναφέρθηκε στα έσοδα 287.000 ευρώ από τα τ.μ. τονίζοντας πως η πρότασή του περιέχει έκπτωση 15% στους πρώην δήμους, στην κατηγορία των νοικοκυριών που στενάζουν από τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Τόνισε ακόμη πως η μείωση του 4% που προτείνεται από τη δημοτική αρχή στην πραγματικότητα δεν είναι καν μείωση, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των τ.μ. Ζήτησε ακόμη αύξηση τελών 12% στην πολυεθνική coca –cola έτσι και αύξηση σε τράπεζες και ΔΕΚΟ 5% έτσι ώστε να καλύπτεται η αύξηση του 15% για μικρομεσαίους και νοικοκυριά. Εστίασε ακόμη στο «λάθος» ηθελημένα και μη, για μειώσεις τελών σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 67,5% το οποίο εξαιρεί πολλούς ανάπηρους της κατηγορίας του 67%, ζητώντας κοινωνική πολιτική για όλους όσοι φέρουν αναπηρία πάνω από 67%. ΄

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σημείωσε: ΄΄Ήθελα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά πίστευα ότι μετά το πάθημα το περσινό και την κοινή δράση στη σύσκεψη των αρχηγών των παρατάξεων θα λειτουργούσαμε από κοινού, όμως δεν είναι εφικτό΄΄.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή τόνισε πως ΄΄με δεδομένες τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και λόγω κορωνοϊού και της ενεργειακής ακρίβειας, της μείωσης εισοδημάτων αγροτών και μικροεπαγγελματιών πέρα από τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων covid συν τα χρέη προ πανδημίας, η πρόταση της δημοτικής αρχής για τα τέλη δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας΄΄. Μίλησε για μείωση Α΄ και Β΄ ζώνης σε νοικοκυριά και αυξημένο συντελεστή για μεγάλες επιχειρήσεις. Είπε ακόμη πως συμφωνεί με τις προτάσεις του δήμου για να τύχουν ανακούφισης άνεργοι, πολύτεκνοι και την πρόταση της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» για απαλλαγή δημοτικών τελών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Να ληφθούν υπόψη και οι αυξημένες δαπάνες»

Για τα δημοτικά τέλη είπε πως «μιλάμε για προϋπολογισμό και όχι απολογισμό», σημειώνοντας: ‘‘Αν θέλουμε να είμαστε καθαροί δεν μπορεί να μιλάμε για ισορρόπηση που έχει σχέση με την εφαρμογή του καθορισμού των τελών και να μην μιλάμε για τις δαπάνες που προϋπολογίζουμε που θα προκύψουν. Είμαστε σε μία λογική διαχείρισης στο πρίσμα του ότι πρέπει να διατηρήσουμε την παροχή υπηρεσιών που παρέχουμε και κυρίως να διασφαλίσουμε την έλευση του κινδύνου των απορριμμάτων θέμα που μπορεί να φαντάζει τώρα μακρινό αλλά το ζω και είναι ένας ζωντανός εφιάλτης΄΄. Και πρόσθεσε: ΄΄Είπατε ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα από την αύξηση των τ.μ. να πάμε όμως και στα έξοδα; Ξέρετε ότι το ρεύμα έχει πάρει αύξηση 100%; Ξέρετε πόσα είναι τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την κάλυψη του κωδικού του ηλεκτροφωτισμού; Ξέρετε πόσο είναι το 100% επί του αγνώστου; Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την αύξηση των τετραγωνικών και όχι για την αύξηση του ρεύματος. Η τελευταία υποχρέωση είναι 100.000 ευρώ για δαπάνη του παρελθόντος χρήματα άμεσα απαιτητά και προσπαθούμε να τα εξοφλήσουμε μέσω της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Προσπαθούμε και με την υποβοήθηση της κυβέρνησης. Η διαφορά είναι στα 100.000 ευρώ που πράγματι μία συνεταιριστική εταιρεία ωφελείται από αυτή τη ρύθμιση. Εμείς δεν λέμε ότι ωφελείται μία εταιρεία. Είναι ένας γενικός κανόνας και ενώ κατά το παρελθόν από τη συγκεκριμένη εταιρεία οι εισπράξεις μας ήταν 50.000 ευρώ τώρα θα ήταν 150.000 ενώ τη στιγμή που από άλλες θα λαμβάναμε 30.000 ευρώ. Για όλες τις εταιρείες θα θέλαμε να υπάρχει δυνατότητα να έχουν καλύτερα οικονομικά γιατί μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία η όποια οικονομική ωφέλεια επιστρέφει στην τσέπη του παραγωγού ο οποίος ρίχνει τα χρήματα στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν και πολλοί συμπολίτες μας που είναι αγρότες’’. Τέλος ο δήμαρχος ζήτησε να υπάρξει σύγκλιση και κοινή απόφαση, κάτι που δεν συνέβη, με την εισήγηση της δημοτικής αρχής να ψηφίζεται από τις παρατάξεις του ιδίου, της κ. Ψυχράμη, τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, τον αντιδήμαρχο κ. Βαρδάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Γκίκα, συνολικά δηλαδή από 17 συμβούλους. Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω ψηφοφορία ήταν όλοι παρόντες πλην του Δημήτρη Καλαμίδα που απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Τα τέλη με αριθμούς

Και τα υπόλοιπα τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με βάση την εισήγηση της δημοτικής αρχής. Έτσι, αποφασίστηκε: Καθορισμός τιμής χρήσης βυτιοφόρου στα διοικητικά όρια του δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022: Μηδενική Αύξηση. Καθορισμός τέλους καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν. 1828/89) στα διοικητικά όρια του δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022: Μείωση 4-6%. Καθορισμός των τελών χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων στα διοικητικά όρια του δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022: Μείωση 4-6%.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr