background img
banner
banner

Με πίστη κι ελπίδα «όπλισε» τους πιστούς στην ομιλία του ο Μητροπολίτης

ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Με πίστη, ευλάβεια και τη δύναμη της προσευχής που ταυτίζεται με την αφοσίωση στον Θεό των τιμώμενων Αγίων και Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννα, τιμήθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου η μνήμη των Αγίων, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης, στον Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ενώ το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος και Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι πιστοί που προσήλθαν τήρησαν τα μέτρα ενάντια στον covid-19 κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις και με υπομονή προσκύνησαν την εικόνα των τιμώμενων Αγίων και προσήλθαν για τη Θεία Κοινωνία.

Οι Άγιοι, πρότυπα προσευχής και υπομονής

Κατευθυντικός και διεξοδικός, ειδικά για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, ήταν ο λόγος που Μητροπολίτη, που προέτρεψε το ποίμνιό Του σε προσευχή, υπομονή κι εμπιστοσύνη στον Θεό, όπως ακριβώς έπραξαν οι Άγιοι Ιωακείμ και Άννα. Συγκεκριμένα, μίλησε για την πίστη των Ιωακείμ και Άννα, παρά τη «ντροπή της ατεκνίας τους», ότι ο Θεός θα εισακούσει την προσευχή τους και θα εκπληρώσει τη μεγάλη επιθυμία τους που ήταν να αποκτήσουν ένα παιδί. Κι – όπως είπε – ΄΄έφεραν στον κόσμο όχι ένα συνηθισμένο παιδί, αλλά την μητέρα του Χριστού, την μητέρα όλων μας, την Παναγία που γέννησε τον Χριστό, ο οποίος έμελλε να αλλάξει τα πάθη, τις αδυναμίες του ανθρώπου και την αμαρτία. Η Αγία Άννα και ο δίκαιος Ιωακείμ, για όλους εμάς που εορτάζουμε τη μνήμη τους, είναι πρότυπα προσευχής και υπομονής΄΄.

Η δύναμη της προσευχής

Στη συνέχεια, ο τοπικός Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αγίου Παϊσίου όπου δίδασκε για τη δύναμη της προσευχής, λέγοντας ότι μπορεί να κατεβάσει τον ίδιο τον Θεό στη γη και πως δύναται να μετακινήσει ένα όρος από μία περιοχή σε μία άλλη.

Τόνισε ακόμη πως ο Θεός δεν ασχολείται με τα εγκόσμια αλλά με την ψυχή του ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός ασκητή που προσευχόταν καθημερινά για χρόνια κι όταν σταμάτησε πια, εκπληρώθηκε η επιθυμία του από τον Θεό, είπε πως μόλις εξέφρασε απορία γι’ αυτό, ο Θεός του απάντησε πως ο άνθρωπος ξεχνά τον Θεό, σταματά την προσευχή, αλλά ο Θεός, σαν πατέρας που είναι, δεν ξεχνά ποτέ και θα εκπληρώσει την επιθυμία όταν έρθει ο καιρός. ΄΄Και ο βίος των Αγίων Ιωακείμ και Άννης και η ιστορία αυτή, μας διδάσκουν πως όταν προσευχόμεθα με ταπείνωση, πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό, Αυτός θα έρθει να μας εκπληρώσει την επιθυμία μας΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι συνέστησε στα νέα ζευγάρια

Απευθύνθηκε δε και προς τα νέα ζευγάρια, τονίζοντάς τους πως ακόμη κι αν λόγω των συνθηκών, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της ανηθικότητας της κοινωνίας και άλλων παραγόντων δεν καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν, θα πρέπει να αφήσουν την καρδιά και την ψυχή τους εις τα χέρια του Θεού και να προσεύχονται στον Θεό να τους δώσει το τέκνο. ΄΄Είναι ευλογία στο σπίτι να υπάρχει ένα παιδί, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει και αληθινή αγάπη. Ο Θεός – όπως είπε – ξέρει για ποιο λόγο δίνει ένα παιδί και για ποιο λόγο ένα ζευγάρι δεν αποκτά παιδί. Αφήστε τη ζωή σας στα χέρια του Θεού, παρακαλέστε και την Αγία Άννα που μέσα από την προσευχή απέκτησε το Θείο Δώρο και θα ανταμειφτείτε. Να κάνουμε πράξη την προσευχή «την πάσα ελπίδα μου εις Σε ανατίθημι, μήτηρ του Θεού φύλασσόν με υπό την Σκέπη Σου»΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

«Να πηγαίνουμε και στους ιατρούς αλλά και στον Χριστό με δυνατή πίστη»

Πρόσθεσε δε πως ΄΄η Εκκλησία μας προβάλει την Αγία Άννα ως πρότυπο προσευχής και υπομονής, λέξεις που δυστυχώς σήμερα έχουμε ξεχάσει στη ζωή μας. Ανυπομονούμε να αποκτήσουμε εξουσία, δύναμη και χρήματα μέσα στον κόσμο, όμως ο πνευματικός πλούτος που είναι και η ουσία, αποκτάται με την πίστη και την υπομονή. Δεν έχουμε μόνο σάρκα και οστά.
Έχουμε την ψυχή και το πνεύμα που κατοικεί μέσα μας. Κι αυτό το πνεύμα έχει ανάγκη και από τροφή και από διδασκαλία και από φροντίδα.

Και πώς αυτό επιτυγχάνεται; Με το να έχουμε υπομονή στη θλίψη, στις δοκιμασίες, στις ασθένειες, στα προβλήματα που βιώνουμε ειδικά στις μέρες μας. Αν έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό, Εκείνος θα μας απαλλάξει από τα δεινά που βιώνουμε εξαιτίας της αποστασιοποίησής μας από Αυτόν.

Γυρίσαμε την πλάτη στον Θεό, καταστρέψαμε τη φύση κι έρχεται τώρα η φύση και μας εκδικείται. Κι έρχεται ο Θεός και μας στέλνει την ασθένεια να μας ταρακουνήσει. Κι αντί εμείς να κάνουμε πίσω, να εξομολογηθούμε και να μετανοήσουμε για τα αμαρτήματά μας, προσπαθούμε με άλλους τρόπους να λύσουμε αυτά τα οποία λύνονται με τους ιατρούς αλλά υπάρχει κι ένας άλλος ιατρός, Αυτός των ψυχών, ο Ιησούς Χριστούς. Άρα να πηγαίνουμε και στους ιατρούς αλλά και στον Χριστό, με πίστη όμως δυνατή σαν αυτή των Αγ. Ιωακείμ και Άννα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr