background img
banner
banner

Με fast track διαδικασίες η ανακατασκευή του δρόμου Ακονιά – Λαμπίρι

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Χρήση τροπολογίας του 2019, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον δήμο, χωρίς χρονοτριβές, να προχωρήσει στη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου που συνδέει την παραλία Ακονιάς με το Λαμπίρι, πρόκειται να κάνει ο δήμος Αιγιαλείας, έχοντας εντάξει ήδη το έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα και έχοντας εξασφαλίσει τη σχετική πίστωση. Η απόφαση ελήφθη χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, παρά τις επιφυλάξεις συμβούλων της αντιπολίτευσης για το κατά πόσο ευσταθεί νομικά η διαδικασία.

Δεδομένης της βαρύτητας του θέματος και της σοβαρότητας που κατεδείχθη και από την φωτιά της 31ης Ιουλίου, εκεί όπου επειδή κάποιες ιδιοκτησίες έχουν φτάσει… ως το κύμα δεν είχαν έξοδο διαφυγής επισκέπτες της παραλίας ενώ τους πλησίαζαν οι φλόγες, και παρότι η εισήγηση που ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπογράφετο από τη νομική υπηρεσία του δήμου, ο δήμαρχος «πήρε πάνω του» το θέμα, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό όλων είναι να μην τεθούν ξανά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Να σημειωθεί ότι παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο νομικός σύμβουλος των κατοίκων που ζητούν τη διάνοιξη του δρόμου Ανδρέας Νικολετάτος, καθώς επίσης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας αλλά και η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Μαίρη Παπαλεωνιδοπούλου.

Παραλίγο να καούν άνθρωποι…

Ο δήμαρχος, στην εισήγησή του, προέτρεψε τους παριστάμενους συμβούλους (απουσίαζαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων Χρ. Γούτου και Τ. Παπακωνσταντινόπουλου) σε τόσο κρίσιμα θέματα που δείχνουν την πολιτική ωριμότητά τους, να είναι δυνατοί και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Υπενθύμισε τις δύσκολες καταστάσεις της τελευταίας ημέρας του Ιουλίου, όταν οι φλόγες πλησίαζαν την παραλία κι εκεί είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι οι οποίοι γλίτωσαν και δεν επαναλήφθηκαν τα τραγικά γεγονότα στο «Μάτι» το 2018, χάρη στην επέμβαση του Λιμενικού Σώματος που… φυγάδευσε από τη θάλασσα λουόμενους που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, κάποιοι ιδιοκτήτες, προκειμένου να έχουν την αποκλειστικότητα της παραλίας, έχουν τις μάντρες τους πάνω στο κύμα, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστός ο δρόμος που λειτουργούσε κάποτε…

΄΄Τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι στην Ακονιά και το γεγονός ότι τέθηκαν άνθρωποι σε κίνδυνο αποδεικνύει περίτρανα ότι πρέπει να γίνει ανακατασκευή του δρόμου. Προτρέπω όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να λάβουμε απόφαση να ανοίξει ο δρόμος. Θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα αν δεν γίνει, θα υπάρχουν κι αυτοί που ηθικά και νομικά ίσως θα είναι αδικαιολόγητοι για τη μη ανακατασκευή του δρόμου΄΄, τόνισε.

Επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος διάβασε τα έγγραφα λιμενικού σώματος, πυροσβεστικής υπηρεσίας αλλά και την απόφαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου που καταδεικνύουν ότι ο δρόμος πρέπει να διανοιχτεί ώστε να λειτουργεί ως οδός διαφυγής λόγω έκτακτης ανάγκης της περιοχής.

Διάνοιξη οδού έκτακτης ανάγκης

Όπως εξήγησε στο Σώμα ο κ. Νικολετάτος, ο οποίος είχε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Σταυρόπουλο για το θέμα, υπάρχουν δύο «δρόμοι» νομικοί ώστε να προχωρήσει το θέμα. Ο ένας είναι αυτός που ακολουθείται από το 2014 και δεν θα τελειώσει άμεσα. Κι άλλος έχει να κάνει με τη χρήση πρόσφατης νομοθετικής πρόβλεψης. ΄΄Μόνο όσοι έζησαν τις στιγμές της πυρκαγιάς μπορούν να συναισθανθούν τον κίνδυνο. Ήταν θεία πρόνοια που δεν θρηνήσαμε θύματα. Ο κεντρικός δρόμος είχε πάρει φωτιά, αν οι φλόγες έφταναν και στο δασάκι δεν θα σωζόμαστε. Εγκλωβιστήκαμε. Η αναγκαιότητα της ύπαρξης δρόμου διαφυγής είναι επιτακτική΄΄, είπε ο κ. Νικολετάτος, προσθέτοντας: ΄΄Σας δίνεται η δυνατότητα με βάση τον νόμο αιγιαλού και παραλίας να προχωρήσετε άμεσα στη διάνοιξη του δρόμου. Πρόκειται για το άρθρο 12 του ν. 2971/2001 που με την τροπολογία 4607/2019 επιτρέπει σε μία περιοχή που έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη την εκτέλεση έργων σε χώρο αιγιαλού παραλίας. Αυτή είναι η μοναδική οδός ώστε να γίνει η διάνοιξη εύκολα νομικά. Είναι σαφείς οι διατάξεις του νόμου. Αυτό ζητάμε οι κάτοικοι και είναι απολύτως νόμιμο΄΄.

Η Αγγελική Κουρή εξέφρασε το ερώτημα εάν υπάρχουν κάτοικοι που αντιδρούν γιατί θίγονται οι ιδιοκτησίες τους, και ο κ. Νικολετάτος είπε πως ΄΄δεν είναι ιδιοκτησία τους αφού έχουν καταλάβει αιγιαλό και παραλία΄΄.

΄΄Οποιοδήποτε πρόσχημα που έχει σχέση με ένα μοναδικό εμπόδιο δηλαδή εν προκειμένω τις παράλιες κατασκευές ιδιωτών, μπορεί να απορρίπτεται μπροστά σε ένα κοινωνικό αγαθό. Έχουμε την ηθική, νομική και πολιτική υποχρέωση να το υπερασπιστούμε σε όφελος της κοινωνίας. Κι ας χάσουμε ψήφους, τι θα σκεφτούμε εάν καεί άνθρωπος;΄΄, είπε ο δήμαρχος.

Η νομιμότητα της εισήγησης

Η Βάσω Ψυχράμη ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτική, τονίζοντας πως δεν έχει λάβει τη σχετική εισήγηση η οποία ούτως ή άλλως δεν υπογράφεται από τη νομική υπηρεσία του δήμου. ΄΄Είμαστε αιρετοί και όταν παίρνουμε αποφάσεις για την ουσία αυτών κάποιος πρέπει να εγγυάται. Πρακτικά όλοι συμφωνούμε και ο δρόμος να ανοίξει και να μην κινδυνεύουν άνθρωποι και να εφαρμοστεί ο αιγιαλός. Όμως και νομικά η εισήγηση πρέπει να ευσταθεί. Γι’ αυτό, πρέπει να έχουν την υπηρεσιακή εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μία εισήγηση με τόσα νομικά ερείσματα που δεν έχει την υπογραφή του αρμόδιου΄΄, είπε η κ. Ψυχράμη, ψηφίζοντας «παρόν».

Ο δήμαρχος πρότεινε προς στιγμήν να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει εντός οκταημέρου με την «υπογραφή» της νομικής υπηρεσίας του δήμου, σχολιάζοντας: ‘‘Σέβομαι τον φόβο αλλά οι πολιτικοί όταν φοβούνται δεν μπορούν να επιτύχουν΄΄.

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου και της κ. Ψυχράμη όταν την κατηγόρησε ότι με τη θέση της φοβίζει τους συμβούλους να ψηφίσουν το θέμα, ενώ προέχει η αναγκαιότητα της διάνοιξης του δρόμου, τονίζοντας πως όλα πρέπει να γίνουν με τη fast track διαδικασία που επιτρέπει η τροπολογία. ΄΄Δεν είχαμε κείμενο, δεν είχαμε στοιχεία, δεν μπορούμε να ψηφίζουμε στον… αέρα΄΄, απάντησε σε έντονο ύφος η κ. Ψυχράμη.

Ευκαιρία χαρακτήρισε την τροπολογία ο πρόεδρος της Κοινότητας

Υπέρ της διάνοιξης του δρόμου και επαναλειτουργίας του τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρών Παναγιώτης Περλέγκας, λέγοντας: ΄΄Πήγαμε να καούμε, υπήρχε τεράστιο πρόβλημα ως προς τη διαφυγή. Βάσει της 525Δ/2014 επικαιροποιημένης χάραξης του αιγιαλού, ο 4607/19 μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουν οι fast track διαδικασίες, παρεκκλίνοντας όλες τις γραφειοκρατίες για να γίνει η διάνοιξη. Είναι μία μοναδική ευκαιρία και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κ. Ψυχράμη έχει αυτές τις ενστάσεις΄΄.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση τελικώς ψηφίστηκε από την παράταξη του δημάρχου και την κ. Κουρή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr