background img
banner
banner

Μια «κιβωτός» για όλα τα παιδιά!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΒΑΣΩ ΨΥΧΡΑΜΗ

Έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να… βρει τον δρόμο της και να τεθεί – οσονούπω – στη διάθεση των παιδιών, η παιδική χαρά, φιλική και προς ΑμεΑ, στο τέρμα της οδού Μητροπόλεως, στις εγκαταστάσεις του ΕΕΕΕΚ.

Το πρόσωπο που κίνησε αρχικά τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του έργου είναι αυτό που με άλλη ιδιότητα έδωσε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της. Υπογράφοντας την πιστοποίηση του χώρου, η Βάσω Ψυχράμη εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή της γιατί το όραμά της, παίρνει «σάρκα και οστά»!

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί με ενέργειες της τότε αντιδημάρχου κ. Ψυχράμη από την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και της «COSMOTE», καθώς επίσης και από το «Πράσινο Ταμείο» ώστε να κατασκευαστεί η πρώτη παιδική χαρά φιλική προς ΑμεΑ στη Δυτική Ελλάδα.

Στόχος ήταν η νέα αυτή παιδική χαρά να πληροί στο ακέραιο όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και να αποτελεί έναν παιχνιδότοπο ψυχαγωγίας και μάθησης για όλα τα παιδιά της πόλης, ανεξαρτήτως φύλου, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, με ειδικές προδιαγραφές για να φιλοξενεί και άτομα με αναπηρίες, διασφαλίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην αναψυχή. Όπερ και εγένετο.

Το 2015 το πρώτο αίτημα χρηματοδότησης

Όπως θυμάται η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» κ. Ψυχράμη, η οποία είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών Π.Ε. Αχαΐας και ενέκρινε πριν λίγες ημέρες τη λειτουργία της, ΄΄το 2015 όταν ήμουν αντιδήμαρχος, είχαμε υποβάλει αίτημα υποστήριξης της προσπάθειας στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απ’ όπου λάβαμε θετική απάντηση. Το ίδιο συνέβη και με την COSMOTE. Σκοπός μας ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα «αγκαλιάζει» όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες και τις ειδικές δεξιότητές τους και γι’ αυτό πήρε και το όνομα «Κιβωτός». Το 2016 το έργο εντάχθηκε και στο «Πράσινο Ταμείο» κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών και υποβολής φακέλου από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου. Το 2018 προχωρήσαμε στην ανάθεση του έργου με μέριμνα της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, πλην όμως ο εργολάβος δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί έκπτωτος, γεγονός που καθυστέρησε τις εργασίες τουλάχιστον για δύο χρόνια. Όπως και να έχει, ήταν καθοριστική η συμβολή στη δρομολόγηση και αποπεράτωση του έργου, αφενός του Τμήματος Πρασίνου και Περιβάλλοντος και αφετέρου της Τεχνικής Υπηρεσίας΄΄.

΄΄Είμαι πολύ ικανοποιημένη που ένας σχεδιασμός με τόσο μεγάλη σημασία για την κοινωνία μας, επετεύχθη έστω και με καθυστέρηση, αλλά και που προσωπικά ασχολήθηκα με την πιστοποίηση της παιδικής χαράς. Θα χαρώ δε πολύ περισσότερο εάν θα υπογράψω την πιστοποίηση και για τις 13 παιδικές χαρές του δήμου μας τις οποίες είχαμε δρομολογήσει΄΄, προσθέτει η κ. Ψυχράμη, η οποία – σημειωτέον – έχει ήδη υπογράψει 106 πιστοποιήσεις για τον δήμο Πατρέων για παιδικές χαρές που πληρούν τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει.

Μια… αγκαλιά για όλη την κοινωνία

΄΄Ένας δήμος, αν θέλει να έχει κοινωνικό πρόσωπο, οφείλει να «αγκαλιάζει» όλους τους δημότες και να φροντίζει ώστε τα νεότερα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά, να έχουν ίσες ευκαιρίες και στη μάθηση και στο παιχνίδι και στη χαρά΄΄, κατέληξε η κ. Ψυχράμη.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως οι χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση του έργου της «Κιβωτού», η οποία είναι η μοναδική στο είδος της στην ευρύτερη περιοχή, ανήλθε σε 100.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας λειτουργίας της «Κιβωτού», έχει ισχύ έως τις 2 Ιουνίου 2022. Ο δήμος Αιγιαλείας οφείλει να μεριμνά για την ετήσια πιστοποίηση συμμόρφωσης της εν θέματι παιδικής χαράς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αποστέλλοντας το σχετικό πιστοποιητικό στην Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών Π.Ε. Αχαΐας. Κατόπιν λήψης αυτού και εφόσον δεν έχει επέλθει οποιαδήποτε μεταβολή στα αναφερόμενα στην τεχνική έκθεση και στα σχέδια της παιδικής χαράς, τότε η χορηγηθείσα βεβαίωση καταλληλότητας λειτουργίας θα ανανεώνεται αυτοδικαίως για χρονικό διάστημα ενός έτους, αρχής γενομένης της ημερομηνίας τελευταίας αυτοψίας του διαπιστευμένου φορέα πιστοποίησης. Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων, ο δήμος οφείλει να υποβάλλει σχετικό φάκελο για τη χορήγηση εκ νέου βεβαίωσης καταλληλότητας λειτουργίας από την Επιτροπή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr