background img
banner
banner

Χάλκινο μετάλλιο για τον Θάνο Φειδάκη που «κατακτά» την Αστροφυσική!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΑΙΓΙΟΥ

Στη 14η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 48 χώρες, νέος αριθμός ρεκόρ, από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με 298 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους και ο Θάνος Φειδάκης, μαθητής του 2ου ΓΕΛ Αιγίου που έκανε το Αίγιο υπερήφανο! Η ελληνική ομάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια, ένα εκ των οποίων έφερε στη χώρα ο 17χρονος Αιγιώτης!

Χάλκινο μετάλλιο έλαβε και ο μαθητής Παναγιώτης Λιάμπας (Εκπαιδευτήρια “Μαντουλίδη” Θεσσαλονίκης) και εύφημη μνεία ο μαθητής Κωνσταντίνος Μαλιάρης (1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου).

Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας, αφορούσαν στη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Ο πρώτος μαθητής επέλυσε το 94,61% των θεμάτων.

Η αγάπη για το σύμπαν τούς οδήγησε στην επιτυχία

Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 26ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

“Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε όταν ανακάλυψα ότι ο κόσμος της Αστροφυσικής με συναρπάζει. Στην αρχή υπήρχαν παντού “πόρτες κλειστές” καθώς χρειάζονται πολλές γνώσεις εκτός των σχολικών μαθημάτων, κάτι που στην Αιγιάλεια δυστυχώς δεν υπάρχει. Βρήκα λύση στην Εταιρεία Αστρονομίας “Ο Ορίων” της Πάτρας και με τον καθηγητή Φυσικής Αργύρη Δρίβα” τόνισε στο protionline.gr ο 17χρονος σήμερα μαθητής της Γ’ τάξης του Λυκείου, εξηγώντας πώς έκανε τα πρώτα του “βήματα” στο αντικείμενο. Έτσι, διοργανώθηκε μέσω της Εταιρείας μια Ειδική Επιτροπή με σκοπό να συγκεντρωθεί η Εθνική Ομάδα που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αστροφυσικής (μέσω διαδικτύου λόγω των συνθηκών του covid) που διεξήχθη στην Κολομβία. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής ήταν 14 με 21 Νοεμβρίου και τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου.

΄΄Χρειάζεται πολλή δουλειά και διάβασμα. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό όταν πρόκειται για παγκόσμιο διαγωνισμό, η προετοιμασία είναι απίστευτα δύσκολη. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και νιώθω ότι αποδίδουν καρπούς οι κόποι μου, ήταν επίπονη η προσπάθεια και χρειάστηκε υπομονή. Αυτό που αγαπώ και με νοιάζει πραγματικά, έχει ουσία και πιάνει “τόπο”. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου Παναγιώτη και Αθανασία, τους καθηγητές και συναδέλφους μου που ανέλαβαν την προετοιμασία μου για την Ολυμπιάδα΄΄, προσθέτει.

Πρώτος στο… νήμα για την επόμενη διοργάνωση

Τέλος, να σημειωθεί ότι ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία της προετοιμασίας για του χρόνου για την ίδια Ολυμπιάδα και ο Αιγιώτης μαθητής έχει βγει πρώτος πανελλαδικά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, από την λίστα των επιτυχόντων, σε σύνολο 40 ατόμων πανελλαδικά. Η δεύτερη και η τρίτη φάση του φετινού Πανελληνίου Διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Φλεβάρη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr