background img
banner
banner

Πρακτικά προβλήματα ζητούν λύση

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Τα καίρια ζητήματα και οι διεκδικήσεις που έθεσαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης την περασμένη εβδομάδα, εκφράζουν στο σύνολό τους και τον δήμο Αιγιαλείας, κάποια από τα οποία μάλιστα «υπέρ το δέον» λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει, εξαιτίας… αδυναμιών του παρελθόντος. Έχουν να κάνουν δε με την ομαλή λειτουργία των δήμων και δη του δήμου Αιγιαλείας, ενώ άπτονται των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών.

Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος , οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο ΓΓ του υπ. Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος.
Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι, ζητήθηκε η συνδρομή του ίδιου του πρωθυπουργού για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών.

Ένα από αυτά, σχετίζεται με το αίτημα ενίσχυση των δήμων με νέες προσλήψεις μόνιμου – επιστημονικού και τεχνικού – προσωπικού και επιπλέον, όσο διαρκεί η πανδημία, να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να παραμείνουν στους δήμους οι συμβασιούχοι που προσελήφθησαν για τη διαχείριση του covid. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της κινητικότητας που στερεί από πολύτιμο προσωπικό τους μικρούς κυρίως δήμους καθώς και το ζήτημα των κατά παρέκκλιση αποσπάσεων και μετατάξεως προσωπικού.

 

Οι συνταξιοδοτήσεις φέρνουν δυσαναπλήρωτα κενά

Στον δήμο Αιγιαλείας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι συνταξιοδοτήσεις από καίριες θέσεις δημιουργούν προβλήματα. Μιλώντας στο protionline.gr για το θέμα, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, επισήμανε: ΄΄Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις σε σχέση με το προσωπικό και την αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης, με την έννοια ότι πλέον δεν μπορεί να καλύπτεται ο οργανισμός στις κενές θέσεις επειδή υπάρχει ο περιορισμός της ποσόστωσης αυτών που φεύγουν κι αυτών που έρχονται. Παράλληλα, δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό τη στιγμή που αργούν πολύ οι διαδικασίες πρόσληψης ιδιαίτερα στο προσωπικό που ο δήμος έχει ανάγκη. Μιλάμε για ειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του δήμου. Αυτό το ζήτημα μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ διότι έχει σχέση με την ταχύτητα υλοποίησης των έργων και φυσικά την απορρόφηση που και για τον δήμο Αιγιαλείας είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά και για όλη τη χώρα, γιατί έτσι καθυστερούν τα έργα και καθυστερούν και οι απορροφήσεις, πράγμα που έχει μεγάλη οικονομική επίπτωση στον δήμο μας΄΄.

Ανάθεση αρμοδιοτήτων χωρίς τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις

Ένα πολύ βασικό αίτημα είναι η χρηματοδότηση των δήμων. Μετά την πολυετή υποχρηματοδότηση με μείωση των ΚΑΠ κατά 65%, στην οποία προσετέθησαν και τα οικονομικά βάρη της πανδημίας που ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ, κατέστη σαφές ότι χρειάζεται να γίνει ουσιαστική αύξηση των ΚΑΠ, αλλά και δρομολόγηση της σταδιακής επιστροφής των παρακρατηθέντων, καθώς και μείωση των επιτοκίων δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καλογερόπουλος, σημείωσε: ΄΄Είναι γεγονός ότι οι δήμοι έχουν αναλάβει ένα πολύ μεγάλο αντικείμενο το οποίο δεν μπορούν να το διαχειριστούν διότι, μεταξύ των άλλων, έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, αφού δεν τηρείται διαχρονικά το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, που μιλά για την οποιαδήποτε μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στους δήμους, με ταυτόχρονη διασφάλιση των πιστώσεων. Κι επειδή μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες δίχως την αντίστοιχη διασφάλιση αυτών των πιστώσεων, τα ταμεία των δήμων ασφυκτιούν οικονομικά΄΄.

Προβληματίζει η αύξηση του ρεύματος κατά 100%

Το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι αλλά και οι ΔΕΥΑ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, είναι αυτό της κάλυψης του τεράστιου ενεργειακού κόστους. Σημειώνει μάλιστα επ’ αυτού: ΄΄Φαίνεται ότι αυτό το πρόβλημα είναι το σημαντικότερο, καθώς υπάρχει “στενότητα” στη διαχείριση του ταμείου στο οποίο υπάρχει φορολόγηση και λειτουργεί σύμφωνα με όσα πληρώνει ο πολίτης, δημοτικά τέλη κ.λπ. Στα ανταποδοτικά τέλη και στα δημοτικά, είναι βέβαια και το κόστος του ρεύματος. Όσο περισσότερο όμως αυξάνεται η αξία του ρεύματος τόσο λιγότερο μπορούν να ανταποκριθούν οι δήμοι στις υποχρεώσεις τους, όπως είναι παραδείγματος χάριν ο ηλεκτροφωτισμός. Το ρεύμα έχει αυξηθεί 100% και αυτό αυτόματα σημαίνει ότι, όχι μόνο οι δήμοι παύουν να έχουν έσοδα, αλλά παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελλειμματικοί. Επομένως, δεν είναι δυνατόν μια μεγάλη εταιρεία να έχει ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ενέργειας και ρεύματος και οι δήμοι που ούτως ή άλλως είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές, να πληρώνουν με τιμές οικιακού ρεύματος΄΄. Και προσθέτει: ΄΄Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ρεύμα έχει αυξηθεί 100%. Αυτό και μόνο, κάνει ακόμα και κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με τα ανταποδοτικά, να κατανοεί ότι εφόσον διπλασιάζεται το κοστολόγιο, τα ταμεία “πνίγονται” οικονομικά. Αυτό αφορά και τον δικό μας δήμο και με την γενικότερη έννοια αλλά και ειδικά, καθώς έχουμε επιβεβαιωμένο κοστολόγιο λόγω των απορριμμάτων΄΄.

Με δεδομένο δε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό προέκυψε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος των δήμων και των ΔΕΥΑ, αναπόφευκτα και εφόσον επιβληθεί το τέλος ταφής, οι δήμοι αναγκαστικά θα οδηγηθούν σε αυξήσεις τιμολογίων ύδρευσης και ανταποδοτικών τελών.

Έρχεται… κι άλλη επιβάρυνση για τα απορρίμματα

Ένα ακόμη θέμα που αφορά πρωτίστως τον δήμο Αιγιαλείας, είναι το αίτημα να αναβληθεί για δύο ακόμη έτη η επιβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων μέχρι τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και να έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.

΄΄Δεν υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής άνεσης στους δήμους. Οι δήμοι δεν πληρώνουν τέλος ταφής. Πληρώνουν πρόστιμο ταφής, η λεγόμενη επιβάρυνση περιβαλλοντικού τέλους που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα κι αυτό θα είναι δεδομένο, έπειτα από πολλές αναβολές. Μεταξύ των άλλων, θα έχουν και 20% επιβάρυνση σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, αφού είναι ήδη πολύ δύσκολα τα πράγματα για εμάς στον δήμο Αιγιαλείας΄΄, επισήμανε ο δήμαρχος Αιγιαλείας.

Να αποφασίζουν οι… δήμοι για τους δήμους

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των δήμων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να έχουν λόγο και ρόλο για όσα γίνονται στις πόλεις, περιλαμβάνεται σε εισήγηση που κατατέθηκε από τον κ. Καλογερόπουλο ως πρόεδρο της επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, στον πρωθυπουργό. ΄΄Αυτό που ζητάμε είναι ο δήμος να ασκεί το δικαίωμα για τη διαμόρφωση των προσκλήσεων σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Αυτό αφορά όλους τους δήμους της χώρας και όλα τα πιθανά προγράμματα. Δεν έχει λογική, ο κάθε δήμος ξεχωριστά να μην μπορεί να επιλέξει τις αντίστοιχες προσκλήσεις και να μην κάνει τα έργα που θέλει΄΄, σχολίασε ο δήμαρχος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr