background img
banner
banner

Σύγκλιση ειδικώς για τα έργα και όχι γενικώς

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής τροποποιημένη στα… μέτρα της πρότασης της παράταξης της Βάσως Ψυχράμη ή αυτούσια η εισήγηση της «Ποιοτικής Αιγιάλειας»; Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η ουσία είναι πως το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ψήφισε την Τρίτη 14/12 το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2022 για τον δήμο Αιγιαλείας, βάζοντας τις βάσεις για την εκτέλεση των έργων που οι δημότες και η τοπική κοινωνία στερήθηκαν πέρυσι καθώς κι άλλων νέων.

«Καυτηρίασαν» την αποχή Γούτου – Παπακωνσταντινόπουλου

Η απουσία των συμβούλων των δύο παρατάξεων «καυτηριάστηκε» από τους επικεφαλής των παριστάμενων, με την κ. Ψυχράμη να εκφράζει την απορία της για τη στάση τους, αφού, όπως είπε, η εισήγησή της έχει τη βάση της στην περσινή που συνέταξαν οι τρεις παρατάξεις μαζί και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γκίκας, ενώ υπήρξε και η διαβεβαίωση του δημάρχου ότι θα τη στηρίξει.

Δημήτρης Καλογερόπουλος και Βάσω Ψυχράμη είχαν συνάντηση την περασμένη Τετάρτη χωρίς να γίνει χθες ξεκάθαρο γιατί δεν παρέστησαν οι άλλοι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αν κλήθηκαν δηλαδή ή όχι από τον δήμαρχο ή επέλεξαν να μην παραβρεθούν .

Πάντως οι Χρήστος Γούτος και Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απουσίαζαν μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεών τους, με τον δεύτερο μάλιστα να αιτιολογεί την απουσία λέγοντας πως είχε μιάμιση μέρα ως τη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να δράσει επί του Τεχνικού Προγράμματος, υπέβαλε αίτηση στις οικονομικές υπηρεσίες για να του δοθούν στοιχεία ώστε να εκτιμήσει το Τεχνικό Πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, πλην όμως δεν έλαβε απάντηση τονίζοντας πως «προφανώς και οι Οικονομικές Υπηρεσίες δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο». Υπενθυμίζεται ότι και ο κ. Γούτος είχε καταλογίσει προχειρότητα στη δημοτική αρχή για τον τρόπο που λειτούργησε με το Τεχνικό Πρόγραμμα και προφανώς γι’ αυτό δεν παρέστη.

Ψυχράμη: ‘‘Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, κάνοντας γόνιμες προτάσεις’’

΄΄Ως παράταξη θέλουμε και σεβόμαστε τον νόμο της απλής αναλογικής βάσει του οποίου όλοι κατεβήκαμε στις εκλογές. Πέρυσι συνέβη αυτό για τις τρεις παρατάξεις, αλλά δεν είχαμε τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. Για όλα τα περσινά φέρει ευθύνη ο δήμαρχος. Φέτος απέχουν οι κ. Γούτος και Παπακωνσταντινόπουλος. Δεν έχει αντιληφτεί κανείς το νόημα της απλής αναλογικής. Εμείς είμαστε εδώ για να συνεργαζόμαστε όχι για να περνάει το δικό μας. Δεν μας αφορά η στείρα και άγονη αντιπολίτευση. Θέλουμε να υλοποιούνται έργα΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων. Καταδικάζοντας τη στάση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης η κ. Ψυχράμη τόνισε: ΄΄Δεν ξέρω αν είναι επιλογή του κ. Γούτου ή του διευθυντηρίου του, το ατύχημα είναι ότι απουσιάζει η παράταξη΄΄. Ενώ για τον κ. Παπακωνσταντινόπουλο είπε πως πέρυσι όταν του είχε προτείνει να μην συμμετάσχουν στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, είχε πει «εμείς δεν τα κάνουμε αυτά». ΄΄Όποιες φήμες υπάρχουν ότι θέλουμε θέσεις ευθύνης ή ότι τα ξαναβρήκαμε και θα πάμε όλοι μαζί, δεν ισχύουν, δεν μας αφορούν, συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, κάνοντας γόνιμες προτάσεις και περιμένοντας να τις δέχεστε ώστε να γίνεται έργο. Θέλω δέσμευση ότι αυτή τη φορά το Τεχνικό Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί΄΄, είπε απευθυνόμενη στον δήμαρχο η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».

Σχετικά με την απουσία των παρατάξεων και το επιχείρημα της ώρας που πρόβαλε ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος σχολίασε πως ο χρόνος είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι την Τετάρτη (σήμερα) ο δήμαρχος αναχωρεί και θα επιστρέψει την Παρασκευή. Τόνισε ακόμη πως η Τρίτη το απόγευμα είναι εργάσιμη ώρα γι’ αυτό και προτιμήθηκε το μεσημέρι.

Καλογερόπουλος: ‘‘Πρέπει να παρευρισκόμαστε όλοι ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουμε’’

Σχολιάζοντας την απουσία των δύο παρατάξεων, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα είναι τα κορυφαία θέματα, αυτοί επέλεξαν την αποχή. Πρέπει να παρευρισκόμαστε όλοι ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουμε, ο ρόλος μας είναι δημιουργικός από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Το να μην παραστούμε ενέχει κίνδυνο ακόμη και να μην γίνει το συμβούλιο.
Ο ρόλος της αποχής συγκεκριμένων παρατάξεων ομαδικά δεν δείχνει σεβασμό για τον πολίτη μας που είναι ο τελικός αποδέκτης κι όχι εμείς. Ελπίζω στο μέλλον να μην υπάρξει πάλι τέτοια επιλογή. Απέχουν χωρίς να παρίστανται και για το άλλο θέμα που είναι πολύ σοβαρό΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Η απλή αναλογική είναι η Δημοκρατία. Προϋποθέτει όμως την ωριμότητα αυτών που έχουν τη δυνατότητα να την υλοποιήσουν. Πέρυσι δεν υπήρξε και όχι εξαιτίας μου διότι από την αρχή ταυτοχρόνως καλώ όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων χωρίς να αποκλείω κάποιον. Όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από όλους. Είναι θετικό ότι ανταποκρίθηκε η κ. Ψυχράμη. Όχι στη μιζέρια του ποιος έχει δίκιο. Πέρυσι όταν έγινε η συνάντηση των τριών εγώ απεκλείσθην. Έρχονταν τα δεδομένα με την υπεροψία της αριθμητικής συμμετοχής. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σύμφωνα με τα ατομικά υποκειμενικά, συναισθηματικά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι για μικρούς ανθρώπους. Πρέπει να βάζουμε πάνω από όλα το πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός. Το κορυφαίο όργανο είναι το Δ.Σ. δεν υπάρχει η δυνατότητα η θεσμική του τύπου «θυμώνω». Κάθε απουσία είναι καταδικαστέα γιατί έτσι φαλκιδεύεται η Δημοκρατία και όταν κάποιοι απουσιάζουν θίγονται όχι μόνο στα συμφέροντα του δήμου και τον πολιτών αλλά και στον ίδια τη Δημοκρατία. Όπως επίσης και κάποια δόλια συνεννόηση στο πλαίσιο της απλής αναλογικής όταν αποκλείουμε τον άλλο. Προχωράμε τον δήμο με μία σύγκλιση δεν έχει σημασία το ποιος έφταιγε΄΄.

Διαφοροποίηση αρχικά μόνο στον προσδιορισμό των έργων και την αύξηση του προϋπολογισμού

Ως προς την ουσία της συζήτησης, δηλαδή το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος είπε πως περιλαμβάνει έργα ύψους 23.700.000 ευρώ εκ των οποίων, τα 20 κατ. Ευρώ από χρηματοδοτήσεις, το 1.000.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους και από ΣΑΤΑ 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 ποσό 1,7 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, ΄΄έχουμε προχωρήσει σε ισοκατανομή των πόρων ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες, ενώ έχουμε συμπεριλάβει και έργα που δεν προχώρησαν πέρυσι και τα είχαν προτείνει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού πέρυσι δεν εκτελέστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα λόγω της καθυστέρησης του προϋπολογισμού με αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών΄΄.

Η κ. Ψυχράμη ανέφερε πως ο κύριος κορμός της εισήγησής της βασίζεται στην ισότιμη κατανομή έργων και στον καταμερισμό πόρων ώστε για όσες κοινότητες δεν καλύπτονται να υπάρξει μέριμνα του χρόνου. Τόνισε πως η εισήγηση της δημοτικής αρχής ήταν κατά 250.000 ευρώ μικρότερη από τη δική της όσον αφορά τους δημοτικούς πόρους και ότι η πρόταση διαφέρει μόνο στον προσδιορισμό των έργων και στην αύξηση του προϋπολογισμού.

Διαφώνησε επίσης με τον ισχυρισμό του αντιδημάρχου ότι δεν εκτελέστηκε λόγω απουσίας του προϋπολογισμού τονίζοντας πως αφού ψηφίστηκε τον Ιούνιο κάλλιστα μπορούσε να δοθεί τότε εντολή στην Τ.Υ. να συντάξει τις μελέτες. Σημείωσε ακόμη πως αυτό που λείπει είναι οι δρόμοι για να κινείται ο κόσμος λέγοντας πως τα χρήματα για τα έργα που περιλαμβάνονται στην εισήγησή της η οποία και ψηφίστηκε, θα αντληθούν από άλλους κωδικούς και ανέρχονται σε περίπου 300.000 ευρώ.

Ο δε ισχυρισμός της κ. Ψυχράμη ότι όσα έργα εκτελούνται τώρα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου ο οποίος έκανε λόγω για διαστρέβλωση της αλήθειας φέρνοντας ως παράδειγμα τις εργολαβίες των σχολείων. Μάλιστα, τόνισε ότι οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης πέρυσι τρέναραν τα αποτελέσματα που θα είχε η επίπονη δουλειά της δημοτικής αρχής, του δημάρχου και των αντιδημάρχων ανά τομέα.

Καταψήφισε η Αγγελική Κουρή

Και τις δύο εισηγήσεις καταψήφισε η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγγελική Κουρή, χαρακτηρίζοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα ως «εργολαβοκεντρικό» και εκφράζοντας απορία γιατί όλα αυτά τα έργα που έχουν εξαγγελθεί και επαναπρογραμματιστεί γιατί δεν εκτελέστηκαν. Τονίζοντας πως τα αναθέτουν σε εργολάβους ως απόρροια του χρηματοδοτικού υποσιτισμού από την κυβέρνηση και του ότι έχουν αποδυναμωθεί οι δημοτικές υπηρεσίες. Ανέφερε ακόμη πως στις εισηγήσεις δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, λέγοντας: ΄΄Στη λογική του κόστους οφέλους δεν πραγματοποιούνται γιατί δεν έχουν κέρδος΄΄. Σημείωσε ακόμη πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη γέφυρα Σελινούντα, το 2ο ΓΕΛ, τη μεταστέγαση των κατοίκων του Τριαντείου. ΄΄Εμείς καταψηφίζουμε το Τ.Π. διότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η βελτίωση των οικονομικών έδωσε περιθώρια συναίνεσης στη δημοτική αρχή

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων για τα έργα, αλλά ο χρόνος και η πορεία εξέλιξης των έργων. ΄΄Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής δεν είναι μόνο να μελετήσει, να σχεδιάσει να εντάξει. Αριθμητής το έργο παρονομαστής ο χρόνος, το ίσον το πότε ο πολίτης το απολαμβάνει. Ο βηματισμός για να κάνουμε κάτι είναι πάρα πολύ αργός. Αυτό είναι και το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της χώρας από εξωγενείς πηγές.

Εμείς έχουμε συντμήσει τον χρόνο στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Πέρυσι τα οικονομικά του δήμου ήταν σε δραματική κατάσταση φέτος εδώ και λίγο καιρό είναι σαφώς καλύτερα. Τα ζητήματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση έχουν τακτοποιηθεί. Άρα μπορούμε να μιλάμε για μείωση χρόνου στο μέτρο του δυνατού εφόσον τα πράγματα είναι σταθερά και όπως είναι σήμερα. Η οικονομική αιμορραγία όμως των σκουπιδιών είναι ένα διαχρονικό ζήτημα. Είμαι ικανοποιημένος αν όχι υπερήφανος που σήμερα τα καταφέρνουμε. Είναι άλλο πράγμα το ταμείο και άλλο ο προϋπολογισμός. Σήμερα το θετικό που έχουμε είναι ότι έχουμε αρκετά τακτοποιημένο ταμείο με πολύ μεγάλη βοήθεια της πολιτείας. Το νοικοκυρέψαμε παρά τις δυσκολίες΄΄, σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος.
Τελικώς, το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 17 – 2, από τους συμβούλους της δημοτικής αρχής και της «Ποιοτικής Αιγιάλειας». Κατά ψήφισαν η κ. Κουρή και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γκίκας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr