background img
banner
banner

Τεράστιο πλήγμα για εστίαση – αναψυχή τα νέα «πρωτοχρονιάτικα» μέτρα

ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ – ΝΤΟΜΙΝΟ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Σοβαρές ανατροπές προκαλούν στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής στην Αιγιάλεια τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ενάντια στον κορωνοϊό. Οι επαγγελματίες, φοβούνται πως η μικρή ανοδική κίνηση των εορτών θα υποστεί… ανώμαλη προσγείωση, εκφράζοντας τεράστια ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της μετάλλαξης ¨Όμικρον¨ η κυβέρνηση επέλεξε να απαγορεύσει τη μουσική και να κλείσει τα καταστήματα στις 12.00 με εξαίρεση τη νύχτα της αλλαγής του χρόνου (2.00), βάζοντας ουσιαστικά “λουκέτο” σε καταστήματα με ζωντανή μουσική…

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων εστίασης και αναψυχής έχει τεθεί ήδη σε ισχύ από τις 6 το πρωί σήμερα – αντί της 3ης Ιανουαρίου ως είχε ανακοινωθεί αρχικά – και προβλέπεται να ισχύουν εκτός απροόπτου για δύο βδομάδες. Το πρόβλημα με τα νέα μέτρα που επιβάλλονται από σήμερα όμως, παίρνει πλέον άλλες “διαστάσεις”, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές. Με μεγαλύτερο εύρος. Δύο μόλις ημέρες προτού φύγει το έτος και τη χρονική στιγμή που τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής περιμένουν να βγάλουν τα… σπασμένα του έτους από τον κορωνοϊό, δέχονται νέο πλήγμα από την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, τα επαγγέλματα που πλήττονται στην Αιγιάλεια από αυτή την απόφαση για το “φίμωτρο” των γιορτών, δεν είναι μόνο ένα και δύο, αλλά περισσότερα από δέκα. Σε πολλούς επαγγελματίες που ζουν και βιοπορίζονται από την διασκέδαση και τα live, μπαίνει “ταφόπλακα” στην αντοχή τους αλλά και τα έσοδά τους. Αμφίβολο είναι εάν θα αποζημιωθούν όλοι όσοι πλήττονται, αλλά και πώς θα καταφέρουν να κάνουν Πρωτοχρονιά, άνθρωποι που περίμεναν πολλά από αυτές τις νύχτες, που θα εργάζονταν…

Στις 12 το ωράριο των καταστημάτων πλην της παραμονής

Το ωράριο λειτουργίας πρόκειται να διαμορφωθεί έως τις 12 το βράδυ και στο εξής δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους. Σε ταβέρνες και καφετέριες, μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα μαζί, ενώ θα ισχύσουν και μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Βάσει των ανακοινώσεων που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, όταν σε διάφορες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, – έπειτα από καταγγελία – θα υπάρχει επιβολή προστίμου, ενώ πολλά κυβερνητικά κλιμάκια ελέγχων αναμένονται τις επόμενες μέρες, για όσους είναι… ατίθασοι!

Σε επίπεδο δήμου, τα αυξημένα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο δεν έτυχαν καθόλου “καλής αντιμετώπισης” από το σύνολο των καταστηματαρχών. Οι ήδη υπάρχουσες συνθήκες στον κλάδο, σε συνδυασμό με την μεγάλη ακρίβεια σε καύσιμα και γενικά αγαθά, κάνει τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων να έχουν τρομερή ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον της επιχείρησής τους, αλλά και της επιβίωσης της αγοράς. Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν “αρκούσαν” τελικά για να πάρει μια καλή “ανάσα” η Αιγιάλεια, να κινηθεί το… χρήμα, αλλά και να “τζιράρει” το ταμείο των μαγαζιών.

¨Έχουμε κάνει ήδη αρκετή… υπομονή¨ λένε με μία φωνή  οι επιχειρηματίες

Τα πράγματα στον κλάδο, περιπλέκονται πολύ πλέον. Τις νέες προϋποθέσεις και τις επιβαλλόμενες ρυθμίσεις δεν τις βλέπουν με καλό ¨μάτι¨ οι επιχειρηματίες της Αιγιάλειας, καθώς στο συντριπτικό ποσοστό τους, δηλώνουν ότι ήδη έχουν κάνει αρκετή… “υπομονή”, χάνοντας συνεχώς πελατεία λόγω των διαφόρων περιορισμών τα τελευταία δύο χρόνια, δίχως (όπως υποστηρίζουν) να στηρίζονται οικονομικά ισόποσα από την κυβέρνηση. Οι συνθήκες που επικρατούν σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και τον νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους, μπερδεύει ακόμα πιο πολύ τις συνθήκες στο να αποφασίσει κάποιος να βγει και να διασκεδάσει, όπως θα έκανε πριν την πανδημία.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η κίνηση σε εστίαση και αναψυχή το γιορτινό προηγούμενο Σαββατοκύριακο

Αν αναλογιστεί κανείς τα αυξημένα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν το τελευταίο διάστημα σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύει γενικώς η αγορά, στην Αιγιάλεια η κίνηση ήταν ικανοποιητική την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, την παραμονή των Χριστουγέννων ημέρα Παρασκευή, η τάση της εξόδου και της διασκέδασης ήταν σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ πολλοί δημότες επέλεξαν “Χριστούγεννα στο σπίτι” με συγγενείς ή φίλους σε ολιγομελή χριστουγεννιάτικα “τσιμπούσια”. Όμως δεν ίσχυσε το ίδιο και το επόμενο διήμερο.

Το Σάββατο, ανήμερα των Χριστουγέννων, υπήρχε αρκετή κίνηση στο κέντρο της πόλης και στις καφετέριες αλλά και τα καταστήματα με ορχήστρες live, ενώ και στα “χτυπητά” σημεία όλου της περιοχής (στην ανατολική και δυτική πλευρά του δήμου) τα καταστήματα αναψυχής και εστίασης ήταν σχεδόν γεμάτα. Την επομένη δε 26 Δεκεμβρίου, η κίνηση σε καφετέριες και εστιατόρια ήταν ακόμα πιο αυξημένη, είτε όσον αφορούσαν την κατανάλωση αλλά και το κέφι, είτε την τάση για ήπια έξοδο και χαλάρωση.

Ο “αποκλεισμός” μιας μερίδας κόσμου από την εστίαση (δεν επιτρέπεται καθόλου η είσοδος σε όσους είναι εντελώς ανεμβολίαστοι) αλλά και ο επιβαλλόμενος νόμος που δεν επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, είναι ένας συνδυασμός ο οποίος είναι απόλυτα “καταστροφικός” για κάθε επιχείρηση του κλάδου. Η καλοκαιρία που έκανε στην ευρύτερη περιοχή τις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και την επόμενη, μπορεί να “ευνόησαν” την έξοδο των δημοτών για καφεδάκι, ποτό ή διασκέδαση, αλλά όπως αποδείχθηκε, δεν αρκούσε.

Με ένα “στόμα”, οι εκπρόσωποι του κλάδου περιέγραψαν την συνολική κίνηση που είχε η αγορά στις 24,25 και 26 Δεκεμβρίου, ως ένα “καλό” τριήμερο του 2017 ή του ‘18, δηλαδή προτού ξεσπάσει η πανδημία. Η κυβέρνηση, βάζει “ταφόπλακα” σε δεκάδες επαγγέλματα και τους εκπροσώπους αυτών, που εργάζονται σε αυτό το κοινωνικό κομμάτι.

Σταθακόπουλος: «Το κοινό που απευθύνεται σε μαγαζιά εστίασης έχει μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον»

«Νομίζω ότι ο κόσμος είχε περισσότερο άγχος για τα υγειονομικά μέτρα και τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης νόσησης από κορωνοϊό, παρά ότι τον απασχολεί το οικονομικό. Όταν κάποιος θέλει να βγει και αυτό… “συνοδεύεται” με ένα σωρό ενδεχόμενα (Rapid Test, ταυτότητες, πιστοποιητικά, κρατικές “τυπικότητες” κλπ) η διασκέδαση αυτόματα γίνεται… βάσανο. Το κοινό που απευθύνεται κάθε κατάστημα εστίασης στον δήμο έχει μειωθεί κατά 30-35% τουλάχιστον. Ταυτόχρονα, επικρατεί και ο φόβος για την μετάλλαξη που επικρατεί. Τώρα ήρθαν και τα νέα μέτρα που θα “ματώσουν” ακόμα περισσότερο τον “χάρτη” της διασκέδασης…» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Αιγιάλειας Γιάννης Σταθακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα, ότι το ερχόμενο διήμερο των εορτών – 31 Δεκεμβρίου και 1η του μήνα δηλαδή – η αγορά θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα.

Κακκαβάς: «Με τα νέα μέτρα περιορίζεται επιπλέον κατά πολύ η πελατεία, σε κάθε περίπτωση»

Μιλώντας στo protionline.gr ο επιχειρηματίας Κώστας Κακκαβάς, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στην περιοχή του Διακοπτού, τόνισε μεν την ανάγκη του κόσμου για έξοδο και διασκέδαση, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε και τον φόβο που επικρατεί, αλλά και τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά γενικά λόγω covid-19: «Υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα επιπλέον, στα ήδη υπάρχοντα του κλάδου μας. Έτσι, περιορίζεται η πελατεία μας, σε κάθε περίπτωση. Οι καιροί είναι δύσκολοι και σίγουρα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα αλλάξουν εκ νέου τις ισορροπίες. Η εστίαση έχει πληγεί ποικιλοτρόπως και κατ’ εξακολούθηση» επισήμανε ο γνωστός ιδιοκτήτης της ταβέρνας “Ο Κώστας”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr