background img
banner
banner

Το «άστρο» των Χριστουγέννων δεν έλαμψε ακόμη για την τοπική αγορά

ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ – ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΟΠΟΚΕΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η ευχή που έκαναν οι έμποροι στολίζοντας τις γιορτινές βιτρίνες τους, δεν ικανοποιήθηκε ακόμη. Μπορεί η κίνηση στα καταστήματα να αυξήθηκε από τα μέσα της εβδομάδας όμως επ’ ουδενί δεν έπιασε τα στάνταρτς περασμένων ετών. Η πιο αποδοτική περίοδος της χρονιάς παραμένει μουντή (και) για την τοπική αγορά που «φυλορροεί» εξαιτίας των απανωτών χτυπημάτων, μετατρέποντας το εμπόριο σε καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Προπαραμονή Χριστουγέννων και οι καταναλωτές στα καταστήματα έδειχναν όσοι και πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο που τα ψώνια γίνονταν από το πεζοδρόμιο… Τα τεστ αντοχής του κορωνοϊού έχουν εξαντλήσει εμπόρους και καταναλωτές. Τελευταία οι Αιγιαλείς συνήθισαν τα μέτρα. Έχουν πάντα στην είσοδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και σε ετοιμότητα την αστυνομική ταυτότητα. Τους λείπει ωστόσο κάτι πολύ βασικό: Τα χρήματα.

Έλλειψη ρευστότητας λόγω σταφίδας

Ο νούμερο «ένα» λόγος που στέρεψαν οι τσέπες ειδικά των Αιγιαλέων, για τον πρόεδρο του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπη Παπαδόπουλο, δεν είναι τα μέτρα του κορωνοϊού. Είναι η τεράστια μείωση του εισοδήματος που προέρχεται από τη σταφίδα και κάθε χρόνο αποτελεί «τονωτική ένεση» για την τοπική αγορά. ΄΄Αυτά τα 10 με 13 εκατ. ευρώ λείπουν ακόμη από την τοπική οικονομία. Και το πλήγμα είναι τεράστιο για την αγορά. Διότι πλήττονται άμεσα οι σταφιδοπαραγωγοί, όμως το πρόβλημα έχει αλυσιδωτές συνέπειες, καθώς έμμεσα «χτυπιούνται» κι άλλοι κλάδοι΄΄, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Αβεβαιότητα με τα μέτρα

Ο δεύτερος λόγος που η τοπική αγορά δεν θυμίζει πολύ… Χριστούγεννα, είναι τα μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό, τα οποία βεβαίως πλήττουν τους μικρομεσαίους πανελλαδικά. ΄΄Είναι εμφανές ότι έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση και μία ταλαιπωρία που είναι μόνο εις βάρος των μικρομεσαίων. Με τα μέτρα οι καταναλωτές ωθούνται στις υπεραγορές και τα σούπερ μάρκετ΄΄, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι αυξήσεις άλλαξαν τις προτεραιότητες

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος που έχει μειώσει τις φετινές εορταστικές αγορές, είναι οι υπέρογκες αυξήσεις σε όλα τα αγαθά και εμπορεύματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων, ΄΄πλέον μιλάμε για μία ακρίβεια μη διαχειρίσιμη. Η έρευνα του ΙΝΕΜΥ καταγράφει αύξηση σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά που καταναλώνονται αυτές τις μέρες η οποία αγγίζει το 19% με 20% σε σχέση με πέρυσι. Μαζί με όλες τις υποχρεώσεις, όπως π.χ. το ρεύμα, δεν αφήνουν περιθώρια στους καταναλωτές για άλλες αγορές. Τα χρήματα λιγόστεψαν για να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις. Κι εμείς είμαστε τα θύματα των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των κυβερνήσεων΄΄.

Αύξηση της κίνησης σε τρόφιμα, είδη δώρων και παιχνίδια

Σε ό,τι αφορά τους τομείς της τοπικής αγοράς που παρουσιάζουν ως τώρα μεγαλύτερη ζήτηση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου παρατηρεί ότι από προχθές ξεκίνησε η ζήτηση στα φαγώσιμα ενώ και τα εμπορικά κινούνται κυρίως όσα σχετίζονται με το δώρο και τα παιχνίδια. ΄΄Υπάρχει μία αύξηση της κίνησης, η οποία γνωρίζουμε πως θα κορυφωθεί σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων. Αν και η χθεσινή ανακοίνωση των νέων μέτρων πάλι αρνητικά θα λειτουργήσει, δημιουργώντας νέα ανασφάλεια. 

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον και εν όψει Πρωτοχρονιάς, οι καταναλωτές θα «λυθούν» και θα βγουν στην αγορά να κάνουν τα ψώνια τους΄΄, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τοπική αγορά παρουσιάζει επάρκεια και ποιότητα και αξίζει να εμπιστευτεί και να προτιμήσει κανείς τα τοπικά καταστήματα και γιατί θα βρει ό,τι χρειάζεται αλλά και για να μην αφήνει τα χρήματά του να… ταξιδεύουν για άλλες πόλεις΄΄.

4 εκ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αιγιάλεια

Ωστόσο ελπίδες για αύξηση της αγοραστικής κίνησης τις επόμενες ημέρες προκαλεί το γεγονός της πίστωσης χθες και προχθές στους λογαριασμούς των αγροτών της στρεμματικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 850 εκ. ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο πλήρωσε ο Οργανισμός για την εκκαθάριση της στρεμματικής ενίσχυσης των αγροτών όλων των προϊόντων με την Αιγιάλεια να λαμβάνει περί τα 4 εκ. ευρώ, ποσό σημαντικό για να δώσει ανάσα στην τοπική οικονομία τις ημέρες των εορτών


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr