background img
banner
banner

Το… τερπνόν μετά του ωφελίμου

‘‘Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ’’’ – ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΒΑΡΔΑΚΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το… τερπνόν μετά του ωφελίμου για τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Στράτο Βαρδάκη που, μπορεί να τέθηκε σε κίνδυνο αποκλειόμενος με τη παρέα του στα ορεινά της Ανατολικής Αιγιάλειας κοντά στην Περιστέρα, ωστόσο λειτουργώντας πάντα για το καλό του δήμου – από τη στιγμή που βρέθηκε ασφαλής – προγραμμάτισε συναντήσεις με τους προέδρους του ορεινού ιστού, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα και τις ανάγκες.

Η περιπέτεια του αντιδημάρχου ξεκίνησε την Παρασκευή όπου βρισκόμενος κοντά στη θέση «Κορυφή» στην Περιστέρα και κινούμενος με το όχημά του, μαζί με την παρέα του, δίχως καν να το… καταλάβουν, ακινητοποιήθηκαν στο χιόνι παραμένοντας στο σημείο για περισσότερες από τρεις ώρες…

Τους «ακινητοποίησε» η χιονοθύελλα

Από τα κινητά τους τηλέφωνα οι τέσσερις φίλοι ειδοποίησαν για τον απεγκλωβισμό τους την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία για λόγους ασφαλείας “κινητοποίησε” οχήματα προκειμένου να γίνει άμεση η επέμβαση και να φτάσουν στο σημείο. Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το protionline.gr την ώρα εκείνη με τον ίδιο τον αντιδήμαρχο, αλλά και τον πρόεδρο της κοινότητας Περιστέρας Γιάννη Κουτρούλη, ο οποίος ήταν ο ένας από τους τέσσερις ¨εγκλωβισμένος¨ στο συγκεκριμένο σημείο, δήλωσε από το κινητό τηλέφωνο: “Αυτό που συμβαίνει, είναι οι συνέπειες μιας κατάστασης που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε λόγω της κακοκαιρίας αφενός, αλλά και του δρόμου ο οποίος δυστυχώς, δεν είχε καθαριστεί. Μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, ενώ στο “πήγαινε” περάσαμε από το σημείο δίχως προβλήματα… στο “έλα”, λόγω του οδοστρώματος και της μη συντήρησής του, αλλά και των ανέμων, σήκωσε τόση χιονοθύελλα που μας έκανε να εγκλωβιστούμε εδώ”.

Το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου ήταν “κλειστό” από την Δευτέρα το απόγευμα, γιατί πιάνει πολύ πάγο και υγρασία, με αποτέλεσμα ένα απλό συμβατικό αυτοκίνητο δίχως αλυσίδες, να μην μπορεί να κινηθεί καθόλου. Όμως δυστυχώς… το ότι η εν λόγω παρέα κινήθηκε προς το σημείο με αλυσίδες και με 4×4 τζιπ, ήταν απλά μια “υπερεκτίμηση” της κατάστασης ότι θα περάσουν, με αποτέλεσμα η χιονόπτωση και η θύελλα που “σηκώθηκε” άξαφνα και σε λιγότερο από 10 λεπτά της ώρας, να τους αναγκάσει να μπουν σε μία απρόσμενη… περιπέτεια. Το τηλεφώνημα στην Π.Υ. για τον απεγκλωβισμό τους, έγινε από το κινητό του ίδιου του αντιδημάρχου περίπου μισή ώρα μετά τις τρεις το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων έφτασε στο σημείο, και με τη βοήθεια του Τάσου Μαστροκούκου, επετεύχθη ο απεγκλωβισμός του αυτοκινήτου και η παρέα, σώα πια, δεδομένων των συνθηκών αποφάσισε να διανυκτερεύσει στο Μεσορρούγγι.

Η συνάντηση εφ’ όλης της ύλης

Με αφορμή την παρουσία του στα γραφικά και χιονισμένα Καλάβρυτα για περίπου τρία εικοσιτετράωρα, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού βρήκε την ευκαιρία και συναντήθηκε με τους προέδρους δύο χωριών της Ανατολικής Αιγιάλειας. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, ο κ. Βαρδάκης είχε συνομιλία με τους Γιάννη Κουτρούλη και Κωνσταντίνο Παπαγιαννόπουλο, που είναι πρόεδροι των κοινοτήτων Περιστέρας και Μεσορρουγγίου, αντίστοιχα. Η συζήτηση κινήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα που διαθέτει ο κ. Παπαγιαννόπουλος στο κέντρο του χωριού του, ένα γραφικό ταβερνάκι με τρομερή θέα και καλό φαγητό.

Στην “ατζέντα” της συζήτησης ήταν μέχρι και ο ηλεκτροφωτισμός

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού βρέθηκε στο Μεσορρούγγι έπειτα από πρόσκληση που δέχτηκε και την οποία είχε συνδυάσει χρονικά με την μετάβασή του για ψυχαγωγικούς λόγους στην όμορφη και γιορτινή περιοχή των Καλαβρύτων. Η συνάντηση των προέδρων των κοινοτήτων με τον κ. Βαρδάκη είχε μεν σαν κυρίαρχο “αντικείμενο” τον δρόμο όπου έγινε ο εγκλωβισμός της παρέας του και του ίδιου, αλλά υπήρχαν και άλλα θέματα στην “ατζέντα” προς συζήτηση, όπως για παράδειγμα τον ηλεκτροφωτισμό της ευρύτερης περιοχής ή κάποια έργα υποδομής στα χωριά, τα οποία καθυστερούν ή έχουν… ξεχαστεί, κάνοντας ουσιαστικά μία λεπτομερή καταγραφή των αναγκών των χωριών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η καλή και φιλική βούληση των συναντήσεων του αντιδημάρχου με τους προέδρους, είχε μόνο θετική και ενεργητική διάθεση, με τους δύο εκπροσώπους των χωριών να παραθέτουν πολλά θέματα στον κ. Βαρδάκη, ακόμα και μη αρμοδιότητάς του, προκειμένου να μεσολαβήσει να βοηθηθεί η περιοχή όσο πιο πολύ μπορεί. Εκτός από το πρόβλημα του κύριου δρόμου και της συντήρησής του, ο αντιδήμαρχος βρέθηκε και στο σημείο που πριν λίγες μέρες ο 40 τόνων βράχος “έσκασε” με ορμή στο οδόστρωμα, κοντά στην Ζαρούχλα στην τοποθεσία “Βράχος”.

«Τα δύο οδικά δίκτυα, προφανώς έχουν άλλη αντιμετώπιση»

«Με την ευκαιρία της μικρής περιπέτειας που είχαμε και εγώ και η παρέα μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι από την στιγμή που “βγήκαμε” στην κεντρική οδό, στην κύρια οδική αρτηρία δηλαδή των Καλαβρύτων, δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα. Σε αυτό το σημείο, όσο χιόνι και αν ρίξει, είναι σχεδόν πάντα ανοιχτός και προσπελάσιμος ο δρόμος. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τον “δικό” μας άξονα όμως, τον κεντρικό δρόμο Καλαβρύτων – Ζαρούχλας. Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πρόβλημα αυτό και να ελεγχθεί από τους όποιους υπεύθυνους. Θεωρώ ότι δεν γίνεται η ίδια συντήρηση στα δύο οδικά δίκτυα, προφανώς έχουν άλλη αντιμετώπιση. Υπάρχει αρκετός κόσμος ο οποίος θέλει να πάει στα Καλάβρυτα μέσω της Ζαρούχλας όμως καθίσταται αδύνατο (όπως αποδείχτηκε…) ορισμένες φορές και είναι κρίμα…» ανέφερε στo protionline.gr ο κ. Βαρδάκης για τον δρόμο που “ταλαιπώρησε” τον ίδιο και την παρέα του στο σημείο της εποπτείας του δρόμου όπου ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι, στον κύριο δρόμο της ανάβασης προς Καλάβρυτα, η Π.Δ.Ε και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είναι εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο σε εγρήγορση, με σκαπτικά μηχανήματα και ειδικά εργαλεία, αλατιέρες και εκχιονιστικά οχήματα σε πρώτη προτεραιότητα. Δυστυχώς, στον δρόμο της εποπτείας του δήμου Αιγιάλειας, παρόλο που και αυτό το οδικό δίκτυο ανήκει και αυτό στην Π.Δ.Ε. εν τούτοις δεν συντηρούνται το ίδιο και ούτε γίνεται το ίδιο συχνά ρίψη αλατιού ή ανάλογη συντήρηση του οδοστρώματος.

«Επιβάλλεται ο δρόμος να παραμένει πάντα ανοιχτός»

Κλείνοντας τις δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Βαρδάκης τόνισε στo protionline.gr ότι «οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας πρέπει να το δουν λίγο αυτό το σημείο. Πρέπει και οι δύο κεντρικοί οδικοί άξονες να παραμένουν ανοιχτοί και να ελέγχονται το ίδιο. Αυτό, θα είναι καλό και για τον δήμο μας, αφού πολλοί επισκέπτες που περνούν από την περιοχή, επιλέγουν τον συγκεκριμένο δρόμο από την Ζαρούχλα, για να μεταβούν στα Καλάβρυτα. Παίρνει και μία “τουριστική” διάσταση το θέμα. Είναι καλό να είμαστε οργανωμένοι, εν όψει των εορτών πολύς κόσμος θα μεταβεί στην περιοχή. Ας μην υπάρξουν άλλα ευτράπελα όπως το δικό μου, είναι μεγάλο όφελος να ξέρει κάποιος ότι ο δρόμος που έχει επιλέξει να διασχίσει, δεν θα τον ακινητοποιήσει τρεις ώρες» επισήμανε ο αντιδήμαρχος ο οποίος ανέφερε πόσο όφελος θα έχει η περιοχή σε τουριστικό επίπεδο, αν εξαλειφθούν τέτοιου είδους προβλήματα.

«Είναι ανάγκη να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής με κάθε τρόπο»

«Η ευρύτερη περιοχή είναι πανέμορφη. Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα όχι μόνο από άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά ακόμα και από ευρωπαϊκούς προορισμούς. Είναι μοναδικές διαδρομές, μέσα στο φυσικό τοπίο που ειδικά αυτές τις μέρες, έχει ακόμα πιο ξεχωριστή ομορφιά λόγω του χιονιού και της γραφικότητας που δημιουργεί στον επισκέπτη. Είναι ένα σημείο του δήμου που πραγματικά είναι τόσο ωραίο που θα πρέπει να υπερηφανεύονται όλοι οι δημότες, με πρώτον και καλύτερον εμένα!» είπε ο κ. Βαρδάκης, επισημαίνοντας εν κατακλείδι ότι “αυτοί οι προορισμοί είναι μια τουριστική πανδαισία. Αυτό που πρέπει να γίνει από πλευράς τουριστικής ανάπτυξης είναι να αναδείξουμε τις ομορφιές αυτές με κάθε τρόπο”, υποσχόμενος πως θα κινείται συνεχώς προς την ¨κατεύθυνση¨ ανάδειξης της ομορφιάς του δήμου και των περιοχών που διαθέτει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr