background img
banner
banner

«Χαλασμένο τηλέφωνο» για την τοποθέτηση φωτιστικών

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ… ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

Με ρυθμούς… χελώνας προχωρούν οι τοποθετήσεις φωτιστικών λαμπτήρων σε κολόνες σε όλη την Αιγιάλεια, αφού μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια και να μην έχουν ικανοποιηθεί παρόμοια αιτήματα, αφήνοντας στο σκοτάδι περιοχές ολόκληρες. Η «σκυταλοδρομία» εγγράφων έχει ως αποτέλεσμα ο δήμος να φαίνεται αναποτελεσματικός στον συγκεκριμένο τομέα, στα «μάτια» των πολιτών, μολονότι η πραγματική αιτία του προβλήματος απορρέει από την αδράνεια των εργολάβων που μέσω του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο κομμάτι…

Το ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα ανέδειξε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Παναγιώτης Μαρινόπουλος, ζητώντας να δοθεί μία λύση ώστε να εξυπηρετείται άμεσα ο δημότης που πληρώνει.

Η διαδικασία μέχρι πρότινος και οι εκκρεμότητες

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό, ΄΄η διαδικασία μέχρι πριν κάποιους μήνες ήταν η εξής: Η Τεχνική Υπηρεσία εισηγείτο στο λογιστήριο και τη ΔΕΗ τοποθέτηση φωτιστικών, το λογιστήριο πλήρωνε προς τον ΔΕΔΔΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ έδινε εντολή στον εργολάβο να τοποθετήσει τα φωτιστικά που είχε ζητήσει και είχε πληρώσει ο δήμος. Αυτό άλλαξε και το αντικείμενο το ανέλαβε ο δήμος. Με τη μόνη διαφορά ότι στην παρούσα φάση, έχει πληρωθεί ένα μεγάλο ποσό προς τον ΔΕΔΔΗΕ για αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και δεν έχει γίνει ούτε το 10%.
Έχουν πάρει τα χρήματα, τα κρατούν και η απάντηση του υπαλλήλου του ΔΕΔΔΗ είναι ότι δεν βγαίνει ο εργολάβος για μία μόνο περίπτωση και πως πρέπει να μαζευτούν πολλές εργασίες για να δύναται να προχωρήσει σε αντικατάσταση λαμπτήρων. Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν δεν είναι συμφέρον γι’ αυτόν τότε γιατί αναλαμβάνει το έργο. Όπως μας μετέφεραν οι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν κάνει κάποιες ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο για να λάβει μέτρα, διότι ο εργολάβος τους αγνοούσε΄΄. Και πρόσθεσε ο κ. Μαρινόπουλος: ΄΄Δηλαδή μιλάμε για μία κατάσταση όπου έχει πληρώσει ο δημότης, ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει εντολή στον εργολάβο κι αυτός λέει «δεν βγαίνω» χωρίς να υφίσταται κυρώσεις. Ο δήμος πρέπει να το δει το θέμα γιατί αφορά τους πολίτες και είναι πραγματικότητα πως έχουμε πληρώσει εδώ και ενάμιση χρόνο φωτιστικά και δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη΄΄.

Στο εξής ο δήμος θα τοποθετεί τα φωτιστικά

Στην επισήμανση απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, τονίζοντας πως ΄΄όντως υπάρχουν περίπου 50-60 φωτιστικά τα οποία έχουν πληρώσει ο δήμος και οι πολίτες και περιμένουμε να τοποθετηθούν. Έχουμε θέσει το θέμα επανειλημμένως στον διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να δοθεί λύση. Αποφασίσαμε με τον δήμαρχο, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή με τη νέα σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τη ΔΕΗ, μας δίνεται το δικαίωμα ο δήμος πλέον να είναι αυτός που τοποθετηθεί αυτά τα φωτιστικά, να εγκρίνουμε μία απόφαση βάσει της οποίας, αντί να πληρώνουμε στη ΔΕΗ αυτό το ποσό, να το πληρώνει ο πολίτης στον δήμο και ο δήμος να τοποθετηθεί τα φωτιστικά μέσω των εργολάβων που συνεργάζεται και να τελειώσει η ταλαιπωρία για τους δημότες. Επειδή φως σημαίνει πολιτισμός οφείλουμε να δώσουμε λύση καινα σταματήσουμε από εδώ και πέρα να δουλεύουμε με τη ΔΕΗ αφού δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Έχει θέσει σε λειτουργία ένα τετραψήφιο νούμερο που αναγκαστικά όλοι επικοινωνούμε εκεί. Το καλοκαίρι πέρασα ο ίδιος από τη ΔΕΗ τους ενημέρωσα για μία βλάβη σε χωριό και με παρέπεμψαν στο τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο.

Όμως δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων. Η μισή οδός 1η Μάη είναι χωρίς φως. η Ρ. Φεραίου επίσης, η Κορίνθου το ίδιο, την προηγούμενη εβδομάδα η Εισοδίων ήταν τρεις μέρες χωρίς φως, παίρναμε το τετραψήφιο νούμερο χωρίς όμως να μπορούμε να συνεννοηθούμε΄΄.

Και βέβαια ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση να εγκατασταθούν κολόνες… ΄΄Το πιο δύσκολο για όλους τους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων ήταν η συνεργασία με τη ΔΕΗ για τοποθέτηση κολόνας ή φωτιστικού΄΄, κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.

Αίτημα προ δύο ετών για προβολέα στη λαϊκή, ικανοποιήθηκε τώρα…

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, λέγοντας πως έχει συζητήσει το θέμα και με την ΚΕΔΕ, διαπιστώνοντας πως μπορεί να κάνει και δύο χρόνια η ΔΕΗ να αλλάξει τις λάμπες του δήμου.

΄΄Τελευταίο παράδειγμα ήταν όταν πήραμε απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο να βάλουμε έναν προβολέα στη λαϊκή αγορά πριν δύο χρόνια κι έγινε πριν ένα μήνα΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Το παράδειγμα του δήμου Ηγουμενίτσας

Στην ίδια συνεδρίαση πάντως ετέθη και μία άλλη πρόταση, επίσης από τη δημοτική σύμβουλο της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Γιώτα Γκρέμου, η οποία φέρνοντας ως παράδειγμα τον δήμο Ηγουμενίτσας ζήτησε και από τον δήμο Αιγιαλείας να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ΄΄ο δήμος Ηγουμενίτσας ενέταξε το έργο με τίτλο «ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δίκτυο ηλεκτροφωτισμού» ύψους 3,8 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 214222, δεν μπορεί ο δήμος Αιγιαλείας να «εκμεταλλευτεί» ανάλογα προγράμματα;΄΄.

Απαντώντας της, ο κ. Χριστόπουλος είπε πως ΄΄ήταν από την προγραμματική που είχε βγάλει εκεί η Περιφέρεια Ηπείρου ωστόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν υπήρξε αυτός ο προσανατολισμός κι έτσι δεν μπορέσαμε να κινήσουμε διαδικασίες για ένταξη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι κάποιο πρόγραμμα που χάσαμε. Ίσως όμως γίνει σε μελλοντικό χρόνο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr