background img
banner
banner

49.090 σε 364 ημέρες

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΤΟ 2021 – ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΜΕΧΡΙ THN ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ… ¨ΓΕΡΟ ΧΡΟΝΟ¨ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ… ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών βάσει των στατιστικών του ΕΟΔΥ ήταν όπως φαίνεται ο… ¨μποναμάς¨ της Πρωτοχρονιάς που ¨βαστούσε¨ ο covid-19 και οι όποιες μεταλλάξεις του, στον ήδη ταλαιπωρημένο και αγανακτισμένο κόσμο. Τελευταία ημέρα του χρόνου σήμερα και το protionline.gr καταγράφει με αριθμούς, την ιική εικόνα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το πόσα εμβόλια έχουν τελεστεί με το κλείσιμο του έτους.

890 κρούσματα την Πέμπτη στην Αχαΐα

Η Αιγιάλεια δεν έχει ¨ξεφύγει¨ από την κατάσταση της αναστάτωσης και των φορτίων, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλο και περισσότερα κρούσματα ¨ξεπηδούν¨, με κυρίαρχη νόσηση αυτήν της μετάλλαξης ¨Όμικρον¨ που είναι πιο ήπιας μορφής από τον ίδιο τον κορωνοϊό ή την προηγούμενη μετάλλαξη ¨Δέλτα¨ που είχε υπερισχύσει τους προηγούμενους μήνες. Τα 890 νέα κρούσματα σε όλο τον νομό, αποδεικνύουν ότι οι εποχές έχουν πολλές ιδιαιτερότητες πλέον και κυρίως, μαζικές αλλαγές. Και το χειρότερο; Μεγαλύτερο άγχος και… νεύρα. Όχι μόνο λόγω της συνεχόμενης ¨πίεσης¨ που νιώθει ο σύγχρονος άνθρωπος από την κατάσταση που βιώνει με τον κορωνοϊό, αλλά πολύ περισσότερο από τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητά του, σε οικονομικό και βιοτικό επίπεδο ο covid-19.

38570 εμβολιασμοί στο νοσοκομείο Αιγίου το 2021

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) από την αρχή του 2021 μέχρι και την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, έγιναν συνολικά 34.568 εμβολιασμοί με το σκεύασμα της “BionTeck Pfizer” ενώ με το δεύτερο σκεύασμα που χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο σημείο εμβολιασμού, δηλαδή το μονοδοσικό “Johnson and Johnson” έγιναν 4002. Αυτά τα νούμερα βεβαίως, αφορούν τα “τσιμπήματα” που έχουν γίνει στους δημότες κάθε ηλικίας και όχι απαραίτητα, ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Έτσι, συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 38.570 εμβολιασμοί σε διάστημα 364 ημερών! Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι, στο ΓΝΝΑ τελέστηκαν 228, της εταιρείας Pfizer, στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι οι Αιγιαλείς είναι “ζεστοί” και στον εμβολιασμό των παιδιών τους, άλλα και στην γενική ανόρθωση του τείχους προστασίας κατά του ιού.

10.520 συνολικά στην Ακράτα για το έτος που φεύγει σήμερα

Στο δεύτερο εμβολιαστικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, από τότε που λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο και μέχρι την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, τα συνολικά “τσιμπήματα” που έγιναν, αγγίζουν τα 10.520.

Να επισημανθεί ότι, στο συγκεκριμένο σημείο, αρχικά το σκεύασμα που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν το AstraZeneka, ενώ από το φθινόπωρο και έπειτα έχει αποσυρθεί και οι δόσεις γίνονται αποκλειστικά με το αμερικανικό Pfizer. Επίσης, να σημειωθεί ότι τα συνολικά Rapid Test που καταγράφηκαν στο κέντρο είναι 1.697, ενώ όλο το έτος έγιναν και 314 PCR μοριακά τεστ ανίχνευσης. Να υπενθυμιστεί δε, ότι στο Κ.Υ. της Ακράτας δεν γίνονται εμβολιασμοί για την ηλιακή ομάδας 5 εως 11, όμως γίνονται πολλές “υπαίθριες εξορμήσεις” με την διαδικασία των Κινητών Μονάδων Εμβολιασμού, όπου συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του κέντρου, μαζί με το όποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει αναλάβει την διαδικασία.

464.303 εμβολιασμοί στην Αχαΐα

Σε επίπεδο νομού από την αρχή του έτους μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί 139.427 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση στις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 85 ετών, ενώ 66.373 έχουν γίνει με την τρίτη (αναμνηστική) δόση, επίσης στην ίδια ηλικιακή γκάμα. Τα σκευάσματα που χορηγούνται σε όλη την Αχαΐα είναι τα Mondernas, Pfizer και Johnson and Johnson, ενώ το AstraZeneka έχει σχεδόν καταργηθεί τους τελευταίους μήνες. Συνολικά στον νομό έχουν γίνει 464.303 εμβόλια που αφορούν όχι μόνο αυτούς που έγιναν στα κέντρα, αλλά και στην ύπαιθρο με τις Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού, ενώ το εντυπωσιακό νούμερο των 17,3 εκατομμυρίων περίπου “τσιμπημάτων” – σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ – σε πανελλήνιο επίπεδο, φαντάζει πραγματικά “επιβλητικό”. Να διευκρινιστεί τέλος, ότι στην Αιγιάλεια το ποσοστό των εμβολιασμών ανέρχεται στο 62% περίπου, ενώ στην γειτονική Πάτρα άγγιξε μόλις το 57%.

Μάρκου: «Δεν είχαμε απολύτως καμία βοήθεια από οποιαδήποτε… ιδιωτική πρωτοβουλία»

Μιλώντας στo protionline.gr ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, τόνισε για την χρονιά που πέρασε και για την νέα που μπαίνει σε σχέση με την υγειονομική εικόνα της Αιγιάλειας: «Στο έτος που φεύγει σήμερα, οι ιατροί και το προσωπικό του ΕΣΥ έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν να ανταποκριθούν στις απίστευτα μεγάλες κοινωνικές απαιτήσεις, δίχως να έχουν απολύτως καμία βοήθεια από οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν ενισχυθήκαμε από πουθενά και παρ’ όλες τις τρομερές ελλείψεις προσωπικού που βιώνουμε, συνεχίζουμε απτόητοι το έργο μας. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία πλέον κατανοεί το δυσανάλογο “φορτίο” που σηκώνουμε σε σχέση με άλλους και να μας το ανταποδώσει κάποια στιγμή, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά» είπε ο κ. Μάρκου, φανερά φορτισμένος από την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ήδη πιεσμένες δομές της περιοχής, αλλά και του Κ.Υ. Ακράτας.

Μοριακά τεστ με το ξεκίνημα του έτους στο Κέντρο Υγείας Αιγίου

Μετά από συνεννόηση μεταξύ του ΥΠΕάρχη Γιάννη Καρβέλη και του Επιστημονικά Υπεύθυνου του Κέντρου Υγείας Ακράτας, αποφασίστηκε από τις αρχές του νέου έτους, να πραγματοποιούνται pcr test ανίχνευσης του κορωνοϊού και το Κέντρο Υγείας Αιγίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας “Μάνα και Παιδί”. Όλα τα υλικά ή τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί αυτή η καινούρια “πραγματικότητα” – η οποία θα “λύσει τα χέρια” σε εκατοντάδες ανθρώπους σε όλο τον δήμο – θα τα διατεθούν αποκλειστικά το Κ.Υ Ακράτας, έπειτα από προσωπική απόφαση του Σπ. Μάρκου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια. Ήδη έχουν διατεθεί 60 μοριακά τεστ σε πρώτη φάση και βέβαια, θα υπάρξει συνέχεια. Να διευκρινιστεί ότι τα psr test που θα γίνονται στο Κέντρο Υγείας Αιγίου, θα εκτελούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν και με τις εντολές του υπουργείου και του ΕΟΔΥ, αυστηρά. Αυτό μάλιστα πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους, για την αποφυγή δυσνοήσεων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr