background img
banner
banner

Mε «ανοιχτές πληγές» για τα ΑμεΑ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΟΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με τις δράσεις του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Αιγίου κυρίως, τιμάται στην Αιγιάλεια η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ. Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρχει μέριμνα για τους ανθρώπους με αναπηρίες και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που η ευαισθητοποίηση των πολιτών δεν αρκεί. Πολιτεία και δήμος, χρειάζεται να λάβουν δραστικά μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, εφόσον μιλούν για ισοπολιτεία – ίση αντιμετώπιση και ίσα δικαιώματα.

Σε πολλά σημεία του Αιγίου και ως επί το πλείστον στους κεντρικούς δρόμους, υπάρχουν ειδικές θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ που μπορούν να σταθμεύουν τα οχήματά τους κατά τις ώρες των ανοιχτών εμπορικών καταστημάτων. Όμως αυτό μερικές φορές δεν είναι και… πολύ σίγουρο. Αμέτρητες φορές έχει συμβεί κάποιος που θέλει να σταματήσει ή παρκάρει στις ειδικές προβλεπόμενες θέσεις πάρκινγκ του δήμου, να μην βρίσκει, γιατί πολύ απλά… κάποιος έχει σταθμεύσει σε αυτή την θέση δίχως να του επιτρέπεται, απλά γιατί… βολεύτηκε και “να μην τρέχει”. Δυστυχώς, τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι όχι μόνο καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες αλλά και σύνηθες φαινόμενο.

Ελάχιστες οι διευκολύνσεις σε άτομα με αναπηρία στο κέντρο

Το επόμενο διάστημα μάλιστα, πρόκειται να δοθεί εκ νέου μια θέση για οχήματα ατόμων με αναπηρίες (η οποία παλαιότερα ίσχυε αλλά λόγω γραφειοκρατίας… “χάθηκε”) στην κάτω πλευρά της πλατείας επί της οδού Ασημάκη Φωτήλα, η οποία θα βοηθήσει πολύ την συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων στο να μπορούν να κάνουν στάση ή ελεγχόμενη στάθμευση στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ δεν αποκλείεται να μεταφερθεί η συγκεκριμένη θέση πάρκινγκ ακόμα πιο κεντρικά, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα. Δυστυχώς, αν κάποιος βγει στην πόλη μια βόλτα και περπατήσει όλες τις κεντρικές οδούς, μπορεί να διαπιστώσει ότι ειδικές βοηθητικές μπάρες, χώροι διέλευσης και πεζοδρόμια, ειδική σήμανση και σημεία εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία, δεν υπάρχουν. Και αυτό είναι λιγότερο λυπηρό για όσους χρειάζονται αυτές τις διευκολύνσεις, πάρα για τους απλούς δημότες…

Δράσεις προγραμματίζει το Ε.Κ.Α.ΜΕ.

Το “Ε.Κ.Α.ΜΕ – ΑμεΑ” Αιγίου συμμετέχοντας στην “τιμητική” ημέρα της παγκόσμιας εορτής των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες, σήμερα το πρωί πρόκειται να βρεθεί σύσσωμο με τους εκπαιδευόμενούς του στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στην Καλλιθέα για εκκλησιασμό και αμέσως μετά, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ούτως ώστε να δώσουν ένα “βροντερό παρών” και να συνομιλήσουν με δεκάδες περαστικούς και απλούς πολίτες που βρέθηκαν στην αγορά και τα κεντρικά καταστήματα.

Η όμορφη “παρεούλα” θα καταλήξει στο κτίριο του δήμου (πρώην Κανελλόπουλου) της οδού Κλ. Οικονόμου όπου και φέτος έχει στηθεί ένα ειδικό bazaar – έκθεση από δημιουργίες των μελών του, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό σχεδόν όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώρες λειτουργίας καταστημάτων, από Δευτέρα έως Παρασκευή κάθε βδομάδα.

Οι δημιουργοί είναι τα παιδιά του Ε.Κ.Α.ΜΕ ΑμεΑ και οι παραλήπτες όλοι οι Αιγιαλείς

Στο bazaar που έχει στηθεί και θα υπάρχει για όλες τις ημέρες της εβδομάδας μέχρι και το τέλος της εορταστικής περιόδου, θα μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί το κτίριο της οδού Κλ. Οικονόμου και να δει, να θαυμάσει και να προμηθευτεί τις δημιουργίες των εκπαιδευόμενων που έφτιαξαν με την απόλυτη αγάπη και πλημμυρισμένα από το “πνεύμα των Χριστουγέννων”.
Πρόκειται για χειροτεχνίες, κατασκευές και ζωγραφιές, που έχουν φτιαχτεί στο χέρι, κομμάτι – κομμάτι και που αναδεικνύει την μεγάλη προσπάθεια και την αυταπάρνηση των παιδιών, καθώς κάποιες από αυτές έχουν κατασκευαστεί με κόπους… ημερών και με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια.

Η έκθεση αυτή, θα παραμείνει στον χώρο και θα μοιράζονται ειδικά φυλλάδια των δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης που τελείται αυτές τις ημέρες. Να σημειωθεί ότι, σήμερα το μεσημέρι οι υπεύθυνοι της δομής θα παραθέσουν γεύμα στα μέλη και τα παιδιά στο μεζεδοπωλείο της οδού Μητροπόλεως “Σουρωτήρι”, ενώ την Κυριακή 5/12 θα γίνει εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο του Ε.Κ.Α.ΜΕ, όπου για περίπου τέσσερις ώρες μπορεί να δίδει ο καθένας μερικές σταγόνες “αγάπης” προς τον συνάνθρωπο.

Γκιώνης: “Οδύσσεια” η καθημερινότητα για τα άτομα με αναπηρία η κίνηση τους στον δήμο’’

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.ΜΕ / ΑμεΑ Αιγίου Γιώργος Γκιώνης και σχολιάζοντας την ιδιαίτερη σημερινή παγκόσμια ημέρα υπέρ της “ιδιαιτερότητας”, τόνισε: «Δυστυχώς το να κινείται κάποιος που είναι σε ένα καροτσάκι μέσα στην πόλη, είναι μια μικρή “Οδύσσεια” και για τον ίδιον και για τον συνοδό. Η πόλη του Αιγίου είναι “στημένη” έτσι που δεν προβλέπει πρόσβαση οπουδήποτε για αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Δεν υπάρχουν μπάρες, δεν υπάρχουν κλίσεις στα πεζοδρόμια, δεν υπάρχει υποδομή ανάλογη. Είναι πολύ λίγα τα σημεία αυτά και μόνο στις οδούς Μητροπόλεως και Κλ. Οικονόμου. Αν ένα άτομο κινηθεί πέρα από αυτά τα σημεία, απλά… δεν μπορεί!». Σε άλλη ερώτηση και το τι σημαίνει η σημερινή ξεχωριστή ημέρα για την δομή του Ε.Κ.Α.ΜΕ και την σημασία της λειτουργίας της, επισήμανε: «Δίνουμε έναν καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα. Το κτίριο που βρίσκεται σε κατασκευή προχωρά και μας έχουν πει ότι από τον Δεκέμβριο του ‘22 θα μας δοθεί πλήρως. Ελπίζω να μην “στραβώσει” κάτι με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τις οικονομικές συνθήκες. Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και στηρίζει σε κάθε βήμα, λαμβάνουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον του κοινού καθημερινά» κατέληξε ο κ. Γκιώνης.

Καΐτσας: ‘‘650 Αιγιαλείς δηλωμένοι ως άτομα με μόνιμες αναπηρίες άνω του 67%’’

Στην Αιγιάλεια τα άτομα που ανήκουν στην ειδική αυτή κατηγορία είναι περίπου 650. Αυτοί μάλιστα, είναι οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα οι οποίοι λαμβάνουν προνοιακό επίδομα, ενώ για τις περιπτώσεις που είναι κάτω από το όριο αυτό, δεν καταγράφονται ούτε και παίρνουν βάσει νομοθεσίας ανάλογο κρατικό βοήθημα όπως οι υπόλοιποι άνω του 67%. Οι εκάστοτε επιτροπές αξιολόγησης των ανθρώπων με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες εξετάζουν ανά 2-3 ή 5 χρόνια τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να λάβει την κρατική μηνιαία επιχορήγηση ή να ελεγχθεί η συμβατότητα του μέσω του ποσοστού αναπηρίας του. Τις τελευταίες βδομάδες μάλιστα, ψηφίστηκε στη Βουλή μια τροπολογία (βασισμένη σε παλαιότερο νόμο) που θα αλλάξει πολύ την κατάσταση για τα άτομα με αναπηρίες.

Η νέα τροπολογία και τι θα ισχύσει

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα “λύσει” τα χέρια σε πολλά άτομα που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η νέα ρύθμιση αναφέρει ότι όσοι έχουν χρονιές παθήσεις και ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% και όσοι έχουν υποστεί απώλεια κάποιου μέλους του σώματος τους, δεν θα περνούν πλέον από ειδικές επιτροπές. Αυτό μάλιστα, όχι μόνο έχει ήδη “περάσει” από το επίσημο ΦΕΚ της κυβέρνησης, αλλά θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου και έπειτα σε κάθε περίπτωση και για όλους τους δικαιούχους. Πλέον η “ταλαιπωρία” των ατόμων με αναπηρίες σταματά οριστικά, αφού η νέα τροπολογία αφορά την πιστοποίηση “εφ’ όρου ζωής” των ανθρώπων με 67% αναπηρία και επάνω, από μία και μόνη επιτροπή και θα ισχύει δια βίου.

Άτομα με ηλικιακή γκάμα από προνηπιακά έτη και μέχρι 65 ετών

Ερωτώμενος ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Καΐτσας με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία, ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο δήμου, για αυτή την ειδική ομάδα ανθρώπων, τόνισε: «Έχουμε περίπου 650 άτομα καταγραμμένα. Η ηλικιακή τους γκάμα είναι από την προνηπιακή ηλικία και φτάνει μέχρι και 65 ετών, μιλάμε για μια τεράστια κλίμακα. Υπάρχουν άτομα με πολύ βαριές αναπηρίες και άλλοι με μικρότερο ποσοστό. Από το 2017 και μετά, υπάρχουν καινούριες τροπολογίες οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Ανάμεσα σε αυτές, είναι και ο νέος “χρυσός” νόμος που στο εξής οι δικαιούχοι θα περάσουν μία και μόνη φορά από την ειδική επιτροπή και έπειτα, θα ισχύουν για όλη την ζωή τους οι μηνιαίες βοήθειες, οι χορηγίες και τα ειδικά οικονομικά βοηθήματα. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι η κατανόηση του ανάπηρου και η αλληλεγγύη. Ζητάμε οι επιτροπές να μην “κόβουν” άτομα από τις ειδικές ρυθμίσεις και τα βοηθήματα».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr