background img
banner
banner

Η Κοινότητα Πλατάνου και… η χήνα με τα χρυσά αυγά

ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΕΚΟΥΤΗΣ

Με τον δρόμο Τσιβλού – Ποταμιά να είναι ακόμα στο… ¨η κλήση σας προωθείται¨ και τα μεγάλα έσοδα από την επισκεψιμότητα – σύμφωνα με τα λεγόμενα των ντόπιων – να μην μετατρέπονται σε υποδομές στην κοινότητα, το χωριό του Πλατάνου και οι οικισμοί του είναι μια τοποθεσία που πολλοί θα ζήλευαν, ενώ όλοι θαυμάζουν.

Η κοινότητα ¨περιμένει¨ το έργο του δημοπρατημένου δρόμου απόστασης 4.100 μέτρων και σαφώς, την δέουσα ¨σημασία¨ για την πανέμορφη περιοχή της λίμνης Τσιβλού, η οποία αποφέρει πολλά στον δήμο, δίχως όμως να λαμβάνει…

Η κοινότητα Πλατάνου θεωρείται ως μία από τις πιο όμορφες του δήμου, με τους οικισμούς της και τους πέτρινους δρόμους να ξεχωρίζουν, ενώ η αξεπέραστης ομορφιάς λίμνη Τσιβλού “καθηλώνει” κάθε επισκέπτη με την καταπληκτική θέα της.

Πλάτανος VS Σκουπίδια

Κατά τις χειμερινές περιόδους υπάρχει πληρότητα σε κάδους απορριμμάτων σε όλη την κοινότητα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι ανάγκες αυξάνονται. Γίνεται προσπάθεια να καλύπτονται τα όποια κενά, με κοινή δραστηριοποίηση του αρμόδιου αντιδημάρχου και του προέδρου της Τ.Κ. Σε εμφανές, κεντρικό σημείο υπάρχει ειδικός κυκλικός κάδος (η λεγόμενη “καμπάνα” που φιλοξενεί γυαλικά) εδώ και μία εξαετία και ακριβώς δίπλα, κλάδος ανακύκλωσης, κάνοντας το σημείο “πράσινη γωνιά” επισήμως. Κάθε Πέμπτη το όχημα του δήμου περισυλλέγει τα σκουπίδια και κάθε Παρασκευή τα υλικά ανακύκλωσης. Τέλος, υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή που “συνορεύει” με την όμορη κοινότητα της Παραλίας Πλατάνου, όπου παρατηρούνται συσσώρευση κλαδιών και λοιπών αντικειμένων, ως και “σκουπίδια” που αφήνουν άγνωστοι δίχως να ειδοποιήσουν.

Το αγροτικό και κύριο οδικό δίκτυο και ο δρόμος των… 4.100 μέτρων

Η κοινότητα απαρτίζεται από μια πολύ μεγάλη έκταση δρόμων και γενικά λογίζεται ως μια περιοχή με πολύ “εύρος” δικτύου, είτε μικρών βοηθητικών οδών είτε του κυρίως οδικού τόξου. Σχεδόν όλοι οι οδοί καθαρίζονται από την Δημοτική Αρχή μία φορά το χρόνο και γενικά το μεγαλύτερο μέρος είναι σε καλή κατάσταση. Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Ρεκούτης, για το δίκτυο, τόνισε: «Ευελπιστούμε ότι σύντομα με τα χρήματα του Τσιβλού, πως θα φτιάξουμε έναν δρόμο που θα γίνει με ασφαλτόστρωση και αναφέρομαι στον δρόμο που ξεκινά από την Άνω Ποταμιά και καταλήγει στον Τσιβλό, έργο της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο έχει δημοπρατηθεί. Ήδη μάλιστα, έχει ξεκινήσει εργολάβος για το συγκεκριμένο έργο, συνολικού μήκους πάνω από 4100 μέτρα. Ελπίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα μας βοηθήσει ώστε να τελειώσει μέσα στο 2022». Τέλος να σημειωθεί ότι, το υπόλοιπο δίκτυο σε όλα τα σημεία, είναι σε ανεκτά επίπεδα και όπως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, κάποια χρήζουν και ιδιαίτερης προσοχής και συχνής συντήρησης.

Οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι και η εθελοντική εργασία

Ο Πλάτανος έχει δύο δραστήριους και σημαντικούς συλλόγους. Αφενός τον Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών “Ο Πήγασος” και βεβαίως, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου “Πήγασος”. Ο εθελοντικός με πρόεδρο τον Ιωάννη Ηλιόπουλο, αναλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, τόσο κατασταλτικές όσο και προληπτικές. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών και κάνει συνεχείς περιπολίες κατά τους θερινούς μήνες. Το έργο του συλλόγου δεν σταματά εδώ όμως, καθώς φροντίζει την καθαριότητα του χωριού σε όλο το εύρος, ενώ λειτουργεί ως εθελοντική ομάδα ενταγμένη στην Πολιτική Προστασία η οποία συμβάλλει σε ανάγκες που θα προκύψουν. Ο δε πολιτιστικός σύλλογος (με έτος ίδρυσης το 1903 και με πρώτη επωνυμία “Άγιος Ανδρέας”) είναι ένας σύλλογος με τρομερή ιστορία αλλά και εξέλιξη. Πρόεδρος είναι η Χρυσούλα Νάσκου και σκοπός του, είναι να βοηθά οικονομικά όλο το χωριό και να συμμετέχει στα συνήθη προβλήματα της καθημερινότητας. Οργανώνει πνευματικές, καλλιτεχνικές ή προοδευτικές δραστηριότητες πάσης φύσεως, ενώ διαθέτει ως ορμητήριο την αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής, η οποία είναι δημιούργημα των μελών του συλλόγου.

«Υπάρχει καλή συνεργασία και με τον ίδιο τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος της κοινότητας για το ποια είναι η εκτίμησή του για το έργο της Δημοτικής Αρχής ως τώρα, επισήμανε στo protionline.gr μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι ο δήμαρχος είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και καλός πολιτικός. Λόγω της παλαιότερης ιδιότητάς μου, έχω μάθει ότι τον θεσμό… δεν πρέπει να τον πολεμάμε. Θεσμός αυτή την στιγμή είναι ο κ. Καλογερόπουλος, οπότε έχω καλή συνεννόηση και με τον ίδιο και τους αντιδημάρχους του. Με τις τεχνικές υπηρεσίες υπάρχουν κάποια προβλήματα μεν, αλλά ελεγχόμενα δε, ανάλογα τις περιστάσεις και τις συνθήκες» ενώ σε άλλο ερώτημα για το ποιες είναι οι βοήθειες που έχει το χωριό, ανέφερε: «Η Περιφέρεια μας εξυπηρετεί και μας συνδράμει σε όσα χρειαζόμαστε και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Νεκτάριο Φαρμάκη και Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, καθώς και στον ειδικό συνεργάτη του αντιπεριφερειάρχη έργων Χρήστο Μητρογιώργο που μας βοηθούν τα μέγιστα, αλλά και τους ανθρώπους της Δημοτικής Αρχής που ακολουθούν πάντα ένα θετικό πνεύμα συνεργασίας».

Το δίκτυο άρδευσης και η δυτική μεριά της κοινότητας που δεν… ποτίζεται

Ενώ σε όλα τα σημεία της κοινότητας γενικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι “νερό… υπάρχει” παρ’ όλα αυτά, το δίκτυο της άρδευσης έχει ποικίλα προβληματάκια. Μάλιστα, είναι από τις λίγες κοινότητες που έχουν απομείνει σε όλο τον δήμο που οι κάτοικοι ποτίζουν με “σταγόνα”. Για το θέμα, ο κ. Ρεκούτης αναφέρει: «Το τιμολόγιο για το αρδευτικό δίκτυο είναι βεβαρυμμένο, είναι ασύμφορο για τους παραγωγικούς κατοίκους της περιοχής μας. Εάν κάποια στιγμή θέλουν να βάλουν όλοι την τεχνική της “σταγόνας” στα δίκτυα τους ώστε να έχουμε οικονομία στο νερό, τότε πρέπει να μειωθεί κατά πολύ το κόστος. Πρέπει να το “δει” λίγο και ο δήμαρχος και η υπηρεσία, αυτό. Το δίκτυο καλώς ανήκει στην ΔΕΥΑΑ γιατί υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, έτσι. Απλά πρέπει να μην πληρώνουν οι κάτοικοι υπέρογκα ποσά, είναι ασύμφορο».

«Ο δήμος έχει τεράστια έσοδα από τον Τσιβλό και εμείς δεν λαμβάνουμε υποδομές και έργα»

«Ενώ η κοινότητα αποδίδει στον δήμο πολλά από τον Τσιβλό που ανήκει σε εμάς, είμαστε αναγκασμένοι να γινόμαστε… επαίτες στον δήμο για να εξασφαλίσουμε τα αυτονόητα. Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που ο δήμος έχει έσοδα από τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό πάνω από 500.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο, μείον τα χρήματα που δίδει στην εταιρεία που το διαχειρίζεται. Όλοι οι δήμαρχοι που έχουν περάσει, είχαν από εμένα την ίδια ερώτηση: «Τι θα γίνει με τα χρήματα και τα ετήσια έσοδα από αυτό». Όλοι τους, είχαν πει ότι στον Πλάτανο πρέπει να ανήκει ένα γενναίο ποσοστό. Μέχρι τώρα δεν πήραμε ποτέ από κανέναν, ούτε ένα ευρώ. Πρέπει να θεσμοθετηθεί και να λαμβάνει η κοινότητα ένα 20% ή 25% από αυτά τα έσοδα, τα οποία όχι να λαμβάνονται σε ευρώ. Δεν θέλουμε αυτό, δεν είμαστε ζητιάνοι. Χρειαζόμαστε έργα. Αυτό ζητάμε: Να γίνουν ¨έργα και υποδομές¨ τα χρήματα που ήταν να πάρουμε. Ζητάμε ανά τετραετία να λαμβάνει η κοινότητα κάποια αρκετά ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Ρεκούτης.

Τα απαραίτητα υπαίθρια wc που λείπουν από τον Τσιβλό

Η ευρύτερη περιοχή στην λίμνη και στις όμορες περιοχές είναι πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών καθημερινά, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Ακόμα και αυτή την περίοδο όπου ήδη είναι βαρυχειμωνιά και ¨δυσκολεύει¨ η πρόσβαση, έχει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο εκδρομείς από διάφορα σημεία της χώρας. Τις καθημερινές δε, δεκάδες εκδρομείς με Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα. Το ¨αγκάθι¨ είναι όμως ότι δεν υπάρχει πουθενά κάποια δημόσια τουαλέτα, σε μία ακτίνα περίπου 5-6 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα όποιος χρειαστεί την φυσική του ανάγκη να την κάνει στην… ύπαιθρο. Η δυνατότητα να γίνουν δημόσια ουρητήρια περιφερειακά είναι σε πάνω από 3 διαφορετικά σημεία και πολλές φορές, ο πρόεδρος της κοινότητας έχει προσπαθήσει να ¨εξασφαλίσει¨ ένα ανάλογο κονδύλι (χρειάζονται περίπου 20 χιλιάδες ευρώ) αλλά δεν τα έχει καταφέρει ακόμα.

Εν κατακλείδι…

Ο Πλάτανος αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι “ακροβατεί” ανάμεσα στις φυσικές ομορφιές του και τα καλντερίμια του και την φιλοξενία των ντόπιων. Από τότε δε, που ολοκληρώθηκε η ανάπλαση και στο μισό τουλάχιστον χωριό “έπεσαν” 700 τετραγωνικά πλάκα και κυβόλιθος, η περιοχή πήρε τα “πάνω” της. Οι τελευταίες παρεμβάσεις τις διετίας που πέρασε, ήταν ακόμα πιο “φαντασμαγορικές” με αποκορύφωμα την καλλιτεχνική δημιουργία του εικαστικού Α. Ασημακόπουλου όπου κοσμεί την πλατεία του χωριού. Να σημειωθεί ότι, 5.000τ.μ. σε όλη την κοινότητα είναι πλακόστρωτοι οδοί, κάτι που σημαίνει ότι έχει γίνει σοβαρή “δουλειά” τα τελευταία χρόνια.
Η προοπτική και η εξέλιξη εξάλλου… είναι ο μόνος στόχος της Τ.Κ. και των ντόπιων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr