background img
banner
banner

Η πρωτοβουλία απ’ τα Καλάβρυτα για την Αϊτή, «αγκαλιάζει» όλη τη χώρα

ΔΙΑΘΕΣΗ 10.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι απ’ τα Καλάβρυτα γίνεται, πλέον, υπόθεση όλων των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης -σε όλη τη χώρα- και ενεργοποιεί και το συντονισμένο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης.

Η απόφαση του Δήμου Καλαβρύτων να ηγηθεί της προσπάθειας ανέγερσης μιας δημόσιας δομής, κοινωφελούς χαρακτήρα στην Αϊτή, μιας Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην πρώτη χώρα που διεθνώς αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821, συναντά αποδοχή και αναγνώριση, όπως φάνηκε και στην ενημερωτική συνάντηση που συνεκλήθη, και μέσω τηλεδιάσκεψης, το βράδυ του Σαββάτου στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος έχει πάρει απόφαση να ενισχύσει με ποσό 10.000 ευρώ την ανέγερση της δομής κοινωφελούς χαρακτήρα στην Αϊτή, σημειώνοντας ότι η ημέρα που αποφασίστηκε να συγκληθεί η σύσκεψη δεν ήταν τυχαία αλλά είχε τον συμβολισμό της, καθώς το Σάββατο 15 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν ακριβώς 200 χρόνια από τότε που η Αϊτή αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση που ξεκίνησε απ’ την Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, με την Ύψωση του Λαβάρου.
Την ενημερωτική συνάντηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων Θεόδωρος Νασιώτης. Ο δε άμισθος συνεργάτης του Δήμου Καλαβρύτων, καθηγητής και πρώην στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Νίκος Κοσμάς, ο οποίος έχει συνδράμει με δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα στην Αϊτή και έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη χώρα, παρουσίασε το προσχέδιο μιας πολύμηνης προετοιμασίας για την μορφή που μπορεί να έχει η κοινωφελής δομή.

Στην ενημερωτική συνάντηση τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ. εκπροσώπησαν οι βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, το ΚΙΝ.ΑΛ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και το ΚΚΕ ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος. Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον γ.γ. της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρη Καφαντάρη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας & Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον διπλωματικό σύμβουλο του Δημάρχου Αθηναίων Τάσο Κριεκούκη ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Φωκίωνα Ζαΐμη και την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου, ενώ τη στήριξη τους για την υλοποίηση του εγχειρήματος εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, της Π.Ε.Δ. Ηπείρου & Δήμαρχος Δωδώνης Ντακαλέτσης Χρήστος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας & Δήμαρχος Καρπενησίου Νικόλαος Σουλιώτης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας & Δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης & Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Καλαβρύτων είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. ο οποίος, όπως είναι γνωστό, συνεχάρη τον κ. Παπαδόπουλο για την πρωτοβουλία και τις εν γένει προσπάθειες του Δήμου για τη στήριξη του λαού της Αϊτής.

Η πρώτη κρατική οντότητα που στήριξε τον Αγώνα

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «την ημέρα αυτή, η επαναστατημένη Ελλάδα καταγράφει την πρώτη διεθνή αναγνώριση του Αγώνα της η οποία έρχεται από μια μακρινή χώρα, απ’ την Αϊτή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Την εποχή που οι μεγάλες δυνάμεις τηρούσαν ουδέτερη, αρνητική ή εχθρική στάση στην Ελληνική Επανάσταση, η Αϊτή είναι η πρώτη κρατική οντότητα που όχι μόνο αναγνωρίζει τον Αγώνα αλλά και έμπρακτα αποφασίζει τη στήριξή του». «Ένα παράδειγμα μεγαλειώδες, παράδειγμα παροιμιώδες, αν και εν πολλοίς άγνωστο σε πολλούς Έλληνες, ακόμα και στις μέρες μας», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Και επεσήμανε, ακόμα, ότι «τότε, ο λαός της Αϊτής, είδε στην Ελλάδα την συνέχιση του δικού του Αγώνα. Είδε στο ’21 το παράδειγμα μιας χώρας που εξεγείρεται για ν’ αποτινάξει τα δεσμά της και ν’ αναπνεύσει ελεύθερη, επιστρέφοντας στον διεθνή χάρτη. Σήμερα, οφείλουμε αυτό το μεγάλο δώρο, που αργότερα παρακίνησε κι άλλους λαούς, να το ξεπληρώσουμε. Σε ένα λαό που ασφυκτιά και δεινοπαθεί στις μέρες μας. Είναι μια εκκρεμότητα που δεν πρέπει να συνεχιστεί».


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *