background img
banner
banner

Παραιτήσεις γιατρών σε Καμάρες και Ροδοδάφνη

«ΝΤΟΜΙΝΟ» ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τεράστια αναταραχή επικρατεί στον χώρο της δημόσιας υγείας στην περιοχή, καθώς η αποδυνάμωση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας και η κάλυψη των κενών του από ιατρούς των Κέντρων Υγείας προκαλεί νέες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το γεγονός «συμπαρασύρει» και τα Περιφερειακά Ιατρεία, με τις παραιτήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τις τοπικές κοινωνίες να αγανακτούν.

Κινητοποιήσεις Τετάρτη και Παρασκευή

Συγκεκριμένα, η απόφαση της 6ης ΥΠΕ για μετακίνηση γενικών ιατρών από τα Κέντρα Υγείας Ακράτας, Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας μία φορά τον μήνα για εφημερία στο νοσοκομείο Αιγίου έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, που έχει προκηρύξει στάση εργασίας για την Παρασκευή κάνοντας λόγο για δυσλειτουργία των Κέντρων Υγείας. Το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α. με ομόφωνη απόφασή του κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου από τις 12μ.μ. έως τις 3μ.μ. για τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ της Αχαΐας, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους ιατρούς και τους τοπικούς φορείς στην Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στη 1.30μ.μ. ενάντια στην αποδυνάμωση και απαξίωση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τις αναγκαστικές μετακινήσεις γενικών γιατρών στο Γ.Ν. Αιγίου και ζητώντας να δοθούν οριστικές λύσεις για τη στήριξη του Νοσοκομείου Αιγίου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Έγγραφο Σπ. Μάρκου προς Γιάννη Καρβέλη

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, με ανάλογο έγγραφο που έστειλε στην 6η ΥΠΕ και προσωπικά στον Γιάννη Καρβέλη, ζητά να μην επιβαρύνεται μόνο το Κ.Υ. Ακράτας σε ό,τι αφορά τις εφημερίες στο Αίγιο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα Κέντρα της Αχαΐας και κυρίως της γειτονικής Πάτρας, για τον λόγο ότι έτσι εξομάλυνση του υγειονομικού “χάρτη” και ισοκατανομής. Επίσης, στο ίδιο έγγραφο ζητήθηκε το Κ.Υ. στο Δερβένι και το Κ.Υ. Ρίου, να υπάγονται υγειονομικά στο κέντρο της Ακράτας, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Το τρίτο θέμα που αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο του Κέντρου στον ΥΠΕάρχη, είχε να κάνει με τις πέντε νοσηλεύτριες που υπάρχουν στο Κ.Υ. Αιγίου που δεν έχουν αυξημένο υγειονομικό αντικείμενο, να “μοιραστούν” σε άλλες μονάδες που δεν μπορούν να πάρουν… ανάσα από τις αυξημένες ανάγκες που καλύπτουν.

Επίσης, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από τo protionline.gr και αποφασίστηκε σε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα, για την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του Νοσοκομείου, από φορείς, συλλόγους και εργατικά σωματεία της Αιγιάλειας. Το σχετικό κάλεσμα για συμμετοχή, απευθύνουν: Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, Σωματείο Συνταξιούχων Αιγίου, Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας, 6)Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρίου, Σωματείο εργαζομένων «Καλλιμάνη».

«Χήρεψαν» από γιατρούς τα Περιφερειακά Ιατρεία

Εν τω μεταξύ, μετά την παραίτηση της ιατρού Άναμπελ Βασιλάκη από τα καθήκοντά της από το Περιφερειακό Ιατρείο Καμαρών, πριν από εικοσιπέντε περίπου ημέρες, ήρθε να προστεθεί μια ακόμα παραίτηση άλλης γιατρού, η οποία εξυπηρετούσε το Περιφερειακό Ιατρείο Ροδοδάφνης. Και για τις δύο περιπτώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του protionline.gr, οι παραιτήσεις αυτές κατατέθηκαν λόγω της βεβαρημένης και αυξημένης υπηρεσίας τους σε εφημερίες, πέραν των τοπικών ιατρείων και σε άλλη μονάδα της Αιγιάλειας. Επισήμως δε, οι λόγοι των παραιτήσεων των ιατρών δεν έχουν διευκρινιστεί. Έτσι, η Λίλα Γεωργίτσα που ανήκε στο δυναμικό του τοπικού ιατρείο της Αβύθου, είναι η… δεύτερη περίπτωση, μέσα σε λίγες μέρες.

Περιμένοντας την αποδοχή των παραιτήσεων των δύο αυτών περιπτώσεων από το υπουργείο, αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά οι τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν εδώ και δύο χρόνια στην ιατρική και υγειονομική κοινότητα του δήμου. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όμως, όταν χρειάζονται περίπου 8 με 12 μήνες ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκάστοτε θέση που “χήρεψε”, πράγμα που σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει… εξυπηρέτηση στους πολίτες. Τα θέματα που αφορούν τον κλάδο κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και πιο δύσκολα και πολύπλοκα, με αποτέλεσμα πολλοί ιατροί να “καλοβλέπουν” μια παραίτηση τους ως τελική λύση, προκειμένου να υπάρξει ατομική αποσυμφόρηση της ιδιαίτερης επιβάρυνσης που ζουν στον εργασιακό τους χώρο, αφού πολλές φορές η υπηρεσία τους ζητά ως και τις… διπλάσιες εφημερίες από όσες σε νορμάλ συνθήκες θα έκαναν (συμμετοχή σε στατικούς εμβολιασμούς, εφημερίες σε άλλες μονάδες, απογευματινές εμβόλιμες βάρδιες, καταδρομικοί εμβολιασμοί κ.λπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παραίτηση ιατρού και μείωση των διαθέσιμων επισκέψεων στο Π.Ι. Ροδοδάφνης


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr