background img
banner
banner

Μικρής έκτασης βροχή

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ «ΜΕΤΩΠΑ» ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ

Την ίδια στιγμή που τα χιόνια είναι… συχνοί επισκέπτες στα ορεινά της Αιγιάλειας, οι βροχές φέτος είναι πολύ λιγότερες εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό έχει «σώσει» ως ώρας την περιοχή και δεν έχουν «ενεργοποιηθεί» προβλήματα στα «τρωτά» σημεία της, αρκετά από τα οποία υφίστανται εξαιτίας του έργου του αυτοκινητόδρομου. Βεβαίως, όταν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια και σε περίπτωση που την περίοδο εκείνη υπάρχουν ταυτόχρονα και έντονες βροχοπτώσεις, τότε αυτό που φοβούνται όλοι είναι η συμπεριφορά των ποταμών, με τον Σελινούντα να έχει ήδη τα γνωστά προβλήματα που είχαν προκληθεί από κακοκαιρία πριν τις γιορτές.

Χριστόπουλος: ‘‘Προκύπτουν περιβαλλοντικά με τ’ αντιπλημμυρικά ανατολικά του δήμου’’

Η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού άφησε εκτεθειμένα ορισμένα σημεία της Αιγιάλειας, χωρίς πρόβλεψη για τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων, με αποτέλεσμα τις προηγούμενες χρονιές να έχουν σημειωθεί πλημμύρες ιδιοκτησιών. Κι ενώ στη Δυτική Αιγιάλεια πραγματοποιήθηκαν τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά, δεν συνέβη το ίδιο και στα ανατολικά.

Όπως αναφέρει στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄έχει γίνει η καταγραφή των κατά τόπους αναγκών, υπάρχουν τα προσχέδια και οι αρχικές μελέτες για τα αντιπλημμυρικά, ωστόσο πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα με τα περιβαλλοντικά που προκύπτει. Αναμένουμε την Ολυμπία Οδό. Είναι γεγονός ότι ενώ στο κομμάτι της Ανατολικής Αιγιάλειας υπάρχει καθυστέρηση σε αντίθεση με τη δυτική πλευρά του δήμου που έχουν εκτελεστεί τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά΄΄.
Και πρόσθεσε: ΄΄Στον δήμο γνωρίζουμε τα προβληματικά σημεία, τα παρακολουθούμε και είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση να επέμβουμε όταν και όπου χρειάζεται. Για παράδειγμα, στα Νικολέικα ή στην περιοχή ανάμεσα Ροδιά και Ελαιώνα, υπάρχουν σημεία που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων΄΄.

Φόβος μην ξαναπλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές

Το γεγονός ότι φέτος δεν έχουν σημειωθεί πλημμύρες καθώς οι βροχοπτώσεις δεν παρουσιάζουν μεγάλη ένταση και διάρκεια, ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Νικολεΐκων Τάσος Μούσκας, υπενθυμίζοντας πως πρόπερσι και πέρυσι είχαν υπάρχει προβλήματα. Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση είχαν πλημμυρίσει και κατοικίες και είχαν δοθεί αποζημιώσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία της νέας εθνικής οδού ενώ στη δεύτερη είχαν πλημμυρίσει μόνο κτήματα. ΄΄Ευτυχώς φέτος ακόμη δεν έχουμε πολλές βροχές και αυτό μας έχει σώσει. Όμως δεν μπορούμε να παρακαλάμε να μην βρέξει για να μην πλημμυρίσουμε. Επιβάλλεται να γίνουν τα έργα το συντομότερο δυνατόν΄΄, τόνισε ο κ. Μούσκας, θυμίζοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινότητά του είναι στο ύψος της πρώτης από ανατολικά εισόδου για Ροδιά.

Εκεί, όπως είπε, τα όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται τρέχουν μέσα στα κτήματα του κόσμου, ενώ θα μπορούσαν με ένα έργο να διευθετούνται και να πέφτουν στο ποτάμι που είναι δίπλα.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο σημείο που αφορά τον δρόμο δίπλα στο ξενοδοχείο «Θεμιστώ», εκεί όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα όταν βρέχει και πέρυσι μαζί με τα νερά είχε κατέβει μεγάλος όγκος λάσπης.

΄΄Μιλάμε για κατοικημένη περιοχή που βρίσκεται εκτεθειμένη΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη του Περιφερειάρχη πριν λίγους μήνες ο οποίος είχε βρεθεί στην Ανατολική Αιγιάλεια, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των σχεδίων από την Ολυμπία Οδό.

Περιμένουν την Περιφέρεια για Σελινούντα – Πρόβλεψη για δημιουργία νέου αναβαθμού

Την ίδια στιγμή, παραμένει το πρόβλημα που προκλήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, μετά την έντονη βροχόπτωση, στον αναβαθμό του ποταμού Σελινούντα. Η άνοδος της στάθμης του νερού, σε συνδυασμό με την ορμητικότητά τους αλλά και με την έλλειψη τεχνικής υποστήριξης, είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο μισός αναβαθμός του ποταμού, με υπαρκτό πλέον τον κίνδυνο υπερχείλισης και με ορατή απειλή, στην επόμενη νεροποντή, νερά και φερτά υλικά να πλημμυρίσουν παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, ΄΄έχουμε κινήσει τις διαδικασίες και μαζί με τον Αρδευτικό Οργανισμό Σελινούντα και με έγγραφα που υπογράφουν και οι υπόλοιποι πρόεδροι της παραποτάμιας περιοχής, έχουμε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές ότι πρέπει να αποκατασταθεί το πρόβλημα αφενός για να διευθετηθεί το ποτάμι και να μην έχουμε άλλα προβλήματα και αφετέρου για να μπορεί να γίνει η άρδευση των καλλιεργειών του Αιγίου από τον ερχόμενο Απρίλιο που ξεκινά η αρδευτική περίοδος.
Έχουμε λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει έργο ώστε να διαχέεται το νερό του ποταμού στα αρδευτικά κανάλια κάτι που εκτιμούμε πως είναι εφικτό να γίνει, εφόσον γίνει η διευθέτηση του ποταμού και να πραγματοποιείται η διαδικασία του ποτίσματος.
Από εκεί και πέρα, οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας μας έχουν διαβεβαιώσει πως μέσα στο καλοκαίρι θα εκτελεστεί το έργο της κατασκευής νέου αναβαθμού΄΄. Εκτιμάται δε ότι το κόστος του έργου θα φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr