background img
banner
banner

«Μπουρλότο» στα… θεμέλια της πλατείας Αγ. Λαύρας

ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΘΕΤΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Νέες «πράξεις» στο «δράμα» της πλατείας Αγ. Λαύρας φέρνουν οι εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Την Παρασκευή κατέφθασαν στον δήμο οι δύο ενστάσεις των πέντε συμβούλων της αντιπολίτευσης που επικαλούμενες τη νομοθεσία ζητούν ανάκληση της απόφασης για την υποκατάσταση του εργολάβου. Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στο μεθαυριανό συμβούλιο μετά από αίτημα των επαγγελματιών, η δημοτική αρχή αναφέρει πως εάν δεν είχαν γίνει οι ενστάσεις, αυτή την εβδομάδα θα υπογραφόταν η σύμβαση με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για επανέναρξη εργασιών, ωστόσο η μείζονα αντιπολίτευση προχωρά σε μία σοβαρή καταγγελία, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον δήμαρχο ότι επέλεξε ως ειδικό σύμβουλό του για θέματα υποδομών κ.ά., στέλεχος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην οποία ανατέθηκε η ολοκλήρωση του έργου της πλατείας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την ηθική της πράξης…

Πού «πατούν» οι δύο ενστάσεις των πέντε συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης

Οι ενστάσεις που θα εξεταστούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός θέτουν θέμα νομιμότητας της ανάκληση της έκπτωσης του εργολάβου, τονίζοντας πως ο δήμος θα μπορούσε να κρατήσει την εγγυητική του εργολάβου ύψους 60.000 ευρώ τα οποία χάνει με την ανάκληση της έκπτωσης. Εξηγεί δε τους λόγους που η πράξη κατ’ αυτούς δεν ήταν σωστή, τονίζοντας πως υπήρχαν ποινικές ρήτρες στη σύμβαση και μπορούσε ο δήμος να ζητήσει αποζημίωση την οποία χάνει λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο. Ένα άλλο μεμπτό σημείο για το οποίο ενίστανται οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι είναι γιατί την κήρυξη έκπτωσης την έκανε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας και βάσει νόμου έπρεπε ο ίδιος να κάνει και την ανάκληση της έκπτωσης και όχι η Οικονομική Επιτροπή όπως έγινε.

Μέσω της δεύτερης ένστασης χαρακτηρίζουν λανθασμένη την υποκατάσταση του εργολάβου. Επικαλούνται τον νόμο 4412/19, με τον οποίο συμβασιοποιήθηκε το εν λόγω έργο. Περιλαμβάνει συγκεκριμένους λόγους που μπορεί να γίνει η υποκατάσταση ενός εργολάβου, όπως είναι πτώχευση ή θάνατος και τονίζεται πως οι λόγοι εγκατάλειψης του έργου όπως στην περίπτωση της πλατείας δεν εμπίπτουν ώστε να γίνει υποκατάσταση. Επιπλέον, τονίζουν πως ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 και ότι μία ημέρα μετά τελείωνε η προθεσμία περαίωσης του συνόλου των έργων (Πλατεία Αγίας Λαύρας – Τρίγωνη Πλατεία), κρίνοντας πως η δημοτική αρχή έπρεπε να προχωρήσει σε επαναδημοπράτηση ή να καλέσει τους επόμενους μειοδότες για νέα σύμβαση και όχι υποκατάσταση του εργολάβου, η οποία δεν τεκμηριώνεται επαρκώς.

Χρονοβόρα και ασύμφορη η επαναδημοπράτηση, λέει η δημοτική αρχή

Βεβαίως, από το περιβάλλον της δημοτικής αρχής τονίζεται το αδιέξοδο που υπήρχε και το γεγονός πως αν δεν γινόταν η υποκατάσταση θα πραγματοποιείτο με τον νέο διαγωνισμό και ο δήμος θα έπρεπε να πληρώσει 300.000 ευρώ παραπάνω και το έργο θα τελειώσει το 2025 χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον από μεγαλύτερη εταιρία. Η αρχική σύμβαση ήταν ύψους 1.250.000 ευρώ, μετά από έκπτωση 53% και , ο εργολάβος είχε λάβει 450.000 ευρώ, απέμεναν 800.000 ευρώ και η δημοτική αρχή έλαβε την έγκριση της Διαχειριστικής να προχωρήσει με αυτό το ποσό.
Σε διαφορετική περίπτωση θα ζητείτο από τη δημοτική αρχή να επιστρέψει και τις 450.000 ευρώ που είχε ήδη λάβει ο πρώτος εργολάβος…

Χριστόπουλος: «Αυτή την εβδομάδα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα υπέγραφε τη σύμβαση, αλλά…»

΄΄Πράγματι ήρθαν οι ενστάσεις στον δήμο, θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να στοιχειοθετήσουμε τους λόγους που προχωρήσαμε με αυτό τον τρόπο΄΄, ανέφερε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος. Ερωτηθείς δε για το εάν γίνουν δεκτές οι ενστάσεις από την Αποκεντρωμένη πώς θα προχωρήσει η δημοτική αρχή, είπε: ΄΄Εξετάζαμε κάποια θέματα, γνωρίζαμε και πριν τους τρόπους, ξέραμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επαναδημοπράτηση, αλλά είναι και πιο χρονοβόρες οι διαδικασίες και με μεγαλύτερο κόστος και πάντα με τον κίνδυνο απένταξης να υπάρχει στον ορίζοντα. Το χρονικό όριο παράδοσης του έργου ήταν μέχρι το τέλος του 2022. Αν θα δοθεί παράταση για το επόμενο έτος δεν το γνωρίζουμε και όλα θα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με την Διαχειριστική Προγραμμάτων. Εμείς επιλέξαμε τον πιο γρήγορο τρόπο με τα ίδια ακριβώς χρήματα που θα γινόταν το έργο. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε ένσταση, αυτή την εβδομάδα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα υπέγραφε τη σύμβαση΄΄.

Γούτος: «Η δημοτική αρχή ψάχνει άλλοθι για την ανεπάρκειά της»

΄΄Ο δήμος έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αρχική καθυστέρηση αλλά και για την εξέλιξη του έργου. Είναι δε χαρακτηριστικό πως από τη στιγμή που ο δήμαρχος αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες και να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο, ουδεμία ενημέρωση έκανε παρά τη συνεχή πρόκληση εκ μέρους μου και στο Δημοτικό Συμβούλιο πάνω από πέντε φορές. Ζήτησα να κάνουμε ειδικό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα και δεν το έκαναν. Όταν το ζητούσα μας είχε πει ότι το χειρίζεται και ψάχνει να βρει τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει το έργο. Όταν έφτασε στην υποκατάσταση ψηφίσαμε λευκό για να του δώσουμε τη δυνατότητα να φτιάξες την πλατεία με την προϋπόθεση να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Ξεκαθαρίσαμε ότι οτιδήποτε άλλο θα δημιουργήσει νέο πρόβλημα στην κατασκευή της πλατείας.

Η δημοτική αρχή ψάχνει άλλοθι για την ανεπάρκειά της και την αδυναμία της να εκτελέσει ένα έργο που βρήκε δημοπρατημένο΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο κ. Γούτος, προσθέτοντας: ΄΄Ο δήμαρχος μας κατηγορεί ότι με τις ενστάσεις δεν ξεκίνησε ξανά το έργο. Επικοινωνιακά έτσι συνηθίζει να λειτουργεί. Προκειμένου να καλυφθεί ο ίδιος, ρίχνει την ευθύνη στους άλλους. Είναι μία πάγια τακτική του και στη Φυσικοθεραπεία το ίδιο έκανε και στα απορρίμματα στη σύμβαση του 1% έφταιγε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν θέλει να είναι μόνο για τις φωτογραφίες και να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη, να μας το πει΄΄.

Η ανακοίνωση της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» που «ανάβει φωτιές»

ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ INTRAKAT ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΜΙΣΘΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, από τη δημοτική παράταξη “Αιγιάλεια Αύριο”, με επικεφαλής τον Χρήστο Γούτο, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που έρχεται να… ταράξει κι άλλο τα νερά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ΄΄τις προηγούμενες ημέρες, ο Δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος, επέλεξε ως ειδικό σύμβουλό του για θέματα υποδομών κ.ά., στέλεχος γνωστής μεγάλης ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία ήδη εκτελεί έργο εκατομμυρίων στον Δήμο (ΔΕΥΑ Αιγιάλειας). Λίγο αργότερα, με μεσολάβησή του εν λόγω δημαρχιακού συμβούλου και με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικό Συμβουλίου – η νομιμότητα της οποίας ελέγχεται ήδη υπηρεσιακά – η ίδια εταιρεία στην οποία επαναλαμβάνουμε πως εργάζεται ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου, εμφανίζεται “πρόθυμη” να παραλάβει και να συνεχίσει την Ανάπλαση της Πλατείας Αγίας Λαύρας του Αιγίου, αφού ο αρχικός εργολάβος την εγκατέλειψε΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Είναι πασιφανές, ότι η απόφαση του Δημάρχου κ. Καλογερόπουλου να επιλέξει ως ειδικό σύμβουλό του στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας, με δύο έργα στον Δήμο – που κατά δήλωση των διοικούντων “η Αιγιάλεια την ενδιαφέρει επιχειρηματικά” – πέραν του ότι γεννά ζητήματα νομιμότητας, εγείρει κι ένα επιπλέον μείζον θέμα: Είναι ηθικό; Είναι πάντως πρωτόγνωρο πανελλαδικά, Δήμαρχος να κάνει ειδικό σύμβουλό του διευθυντικό στέλεχος εταιρίας συμβαλλόμενης με τον Δήμο!΄΄. Καλεί δε τον Δήμαρχο να απαντήσει δημόσια.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr