background img
banner
banner

Νέες εκδόσεις από τον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Γρηγόρι Αιγιαλείας

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ LEADER ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Σε έκδοση δύο βιβλίων προχώρησε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι Αιγιαλείας «Ο Άγιος Γρηγόριος». Οι εκδόσεις αφορούν η μεν πρώτη το ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του χωριού Γρηγόρι ω και η δεύτερη την πολιτιστική διαδρομή της σταφίδας.

Το πρώτο βιβλίο, το οποίο χαιρετίζουν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, έχει τίτλο «Γρηγόρι Αιγιαλείας: Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Παράδοσης», Ιστορικό και Πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής. Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του χωριού Γρηγόρι.

Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, παρουσιάζεται η διαχρονική πορεία αλλαγής της ονομασίας του χωριού Γρηγόρι της Αιγιάλειας, όπως αυτή αναδύεται αβίαστα μέσα από τις διαθέσιμες πηγές, στη διαδρομή των αιώνων. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα με νέα γραπτά ιστορικά στοιχεία από τον 15οαιώνα μ.Χ. Τα εν λόγω στοιχεία εξασφάλισε πρόσφατα – τον Ιανουάριο του 2020 – ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος του χωριού. Βάσει των ιστορικών αυτών στοιχείων αποδεικνύεται ότι το χωριό για τρεις αιώνες περίπου έφερε αδιαμφισβήτητα το όνομα Άγιος Γρηγόριος. Στη συνέχεια του βιβλίου παρουσιάζονται η ίδρυση του Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Παράδοσης του Συλλόγου Γρηγόρι, τα εγκαίνια και στοιχεία των εκθεμάτων του Μουσείου.

Σταφίδα και πολιτισμός

Το δεύτερο βιβλίο έχει τίτλο: «25 χρόνια Πολιτιστική Διαδρομή της Σταφίδας (1996-2020)». Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, με την έκδοση αυτή επιχειρήθηκε η εξιστόρηση του συνόλου των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των 25ετών του Φεστιβάλ Σταφίδας, που έχει διοργανώσει ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γρηγόριος», από το1996 έως το 2020. Για τα ετήσια Φεστιβάλ Σταφίδας, στο βιβλίο αυτό, παρατίθενται στοιχεία όπως:

  • Το έντυπο και ψηφιακό υλικό, δηλαδή η αφίσα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι δημόσιες διαφημίσεις (πανό, banners, δελτία τύπου), από τα οποία προκύπτει το περιεχόμενο, ο χρόνος και ο τόπος των εκδηλώσεων, οι συνεργαζόμενοι φορείς, οι χορηγοί, οι χορηγοί επικοινωνίας, κ.ά.

Επιπλέον από το υλικό που εμπεριέχεται στην έκδοση αναδεικνύονται:

  • Οι ημερίδες για την Κορινθιακή Σταφίδα. •Οι εκθέσεις: γεωργικών μηχανημάτων, αρχειακού υλικού σχετικά με την παραγωγή και το εμπόριο της Σταφίδας από το Ιστορικό Αρχείο Αιγίου, φωτογραφίας με θέμα «Η Σταφίδα», εργαλείων-μέσων καλλιέργειας και αποξήρανσης της σταφίδας, ειδών λαϊκής τέχνης, έργων τέχνης, τοπικών-βιολογικών προϊόντων, πρωτότυπων έργων τέχνης, κ.ά. Επιπροσθέτως περιλαμβάνονται ακόμα τα ονόματα των συμμετεχόντων εκθετών, οι απονομές αναμνηστικών διπλωμάτων.
  • Οι διαγωνισμοί: φωτογραφίας με θέμα «Η Σταφίδα», παλαιότερου ζυγολόγιου πώλησης Κορινθιακής Σταφίδας, καλύτερης ποιότητας Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΙΑ), χλωρής Σταφίδας με το μεγαλύτερο βάρος, ποίησης με θέμα «Η Ειρήνη». Περιλαμβάνονται επίσης και τα ονόματα των νικητών.
  • Οι επιδείξεις πειραματικών μοντέλων Φυσικής.
  • Οι αθλητικές δράσεις και οι αγώνες: ποδηλατικοί, σκακιστικοί, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου. Περιλαμβάνονται τα ονόματα των νικητών, οι απονομές των κυπέλων-μεταλλίων και αναμνηστικών διπλωματών, καθώς και τα ονόματα των ατόμων που πραγματοποίησαν απονομές.
  • Οι θεατρικές παραστάσεις.
  • Οι εκδόσεις: ντοκιμαντέρ «οι δρόμοι της Σταφίδας», Μαύρη Σταφίδα ο «φρουτένιος χρυσός» της Αιγιάλειας.
  • Οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί, αθλητικοί, καλλιτεχνικοί φορείς: Χορευτικοί Όμιλοι, Ποδηλατικοί Όμιλοι., Σύλλογοι, Σωματεία, Σκακιστικοί Όμιλοι, Θεατρικές Ομάδες, Χορωδίες, κ.ά.
  • Οι προσκεκλημένοι δημοφιλείς καλλιτέχνες, τα μέλη της ορχήστρας.
  • Οι υπεύθυνοι ηχητικών και φωτιστικών καλύψεων, οι υπεύθυνοι υπηρεσιών εστίασης, τιμοκατάλογοι των προσφερομένων ειδών.
  • Οι Πρόεδροι, τα μέλη των Διοικητικών Συμβούλιων και οι υπεύθυνοι των συμμετεχόντων φορέων που παρευρέθησαν καθώς και οι χοροδιδάσκαλοι.
  • Τα ονόματα των επισήμων.
  • Φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις.
  • Τα δημοσιεύματα του τοπικού και αθηναϊκού Τύπου.
  • Οι αριθμοί που κέρδισαν τα δώρα των λαχειοφόρων.
  • Οι συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου Γρηγόρικαι τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των Φεστιβάλ Σταφίδας.

Με 25 χρόνια αφοσίωσης, υπομονής κι επιμονής…

Από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γρηγόρη Φαρμακόπουλο, αναφέρεται: «Για την χαρτογράφηση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων, απαιτήθηκαν 25 συνεχή χρόνια αφοσίωσης, αγάπης, επιμονής και υπομονής, όρεξης, πίστης, πάθους, αισιοδοξίας, εμπιστοσύνης, συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου μας, όλα αυτά τα χρόνια. Συνεργάτες και συνοδοιπόροι ήταν επίσης όλοι οι χωριανοί, που σαν μια ομάδα, σαν μία γροθιά, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε για την ανάδειξη της παράδοσης, του πατροπαράδοτου προϊόντος της Σταφίδας, του χωριού και της Αιγιάλειας γενικότερα. Συνεργάτες και συνοδοιπόροι ήταν όμως και όλοι όσοι χρειάστηκε να συνεργαστούν με το Σύλλογό μας, να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο και φυσικά όλοι όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την προετοιμασία και τις εκδηλώσεις.

Το έτος 1995 ξεκινήσαμε αυτό το όραμα,ως νέοι και δυναμικοί. Σεηλικία μικρότερη κατά 26 χρόνια από σήμερα (2021). Σήμερα συνεχίζουμε όλοι με τη βοήθεια του Αγίου Γρηγορίου, του Πολιούχου και Προστάτη μας, αλλά και με το πείσμα μας, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, πλαισιωμένοι και από άλλα νεότερα μέλη τονίζοντας ότι και ο αγώνας και ο κόπος είναι διπλός: Εκεί στα χωράφια, στην καλλιέργεια, στη συγκομιδή και στην ευημερία, αλλά και στον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο, στις εκδηλώσεις, στην ανάδειξη των προϊόντων, αλλά και των χαρισμάτων των Γρηγοριτών».

Και συνεχίζει: «Το μεράκι μας, αλλά και η εμπειρία μας, αντιπαρατέθηκαν με την κούραση και την πάροδο του χρόνου, που ευτυχώς δεν μας κατέβαλε. Ανεδείχθηκαν νικητές, η Κοινωνία, ο Πολιτισμός, η Αναγέννηση του Τόπου μας και η Αγάπη για τον Άνθρωπο. Νικητές θα είμαστε άπαντες. Η Ιστορία που γράφεται.
Η Ιστορία που γράφουμε όλο εμείς μαζί. Σας ευχαριστούμε θερμά όλους, συνοδοιπόρους και αναγνώστες, εκ βάθους καρδίας. Ευχαριστούμε όλους εσάς, το πολυπληθές κοινό, που συμβάλατε να αναγνωριστεί και να αναδεχθεί το Φεστιβάλ Σταφίδας σε αξιόλογο θεσμό που αγκαλιάζει κυριολεκτικά ολόκληρη την περιοχή της Αιγιάλειας, αλλά και ακόμη πιο πέρα. Ευχαριστούμε που «όλοι εσείς» είστε «όλοι εμείς» που μαζί προσφέρουμε και δημιουργούμε δια βίου».

Οι δυο ανωτέρω εκδόσεις χρηματοδοτήθηκαν από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER στο πλαίσιο του Π.Α.Α. 2014-2020.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr