background img
banner
banner

Να συζητηθεί το θέμα της πλατείας στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ TH ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΠΩΛΕΙΩΝ…

Αιτία ή αφορμή πολιτικών αντιπαραθέσεων αποτελεί το ημιτελές έργο της πλατείας Αγίας Λαύρας, με τους δημότες να ανησυχούν ιδιαίτερα για το εάν και πότε θα ολοκληρωθεί. Οι τελευταίες εξελίξεις με την προσβολή της νομιμότητας της πράξης υποκατάστασης και ανάθεσης σε άλλη εταιρεία, στην οποία προχώρησαν πέντε συμβούλους της αντιπολίτευσης, έρχεται να δώσει νέα διάσταση στο πρόβλημα, με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πλατεία να ζητούν λύση «εδώ και τώρα».

Το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου μάλιστα, οι επαγγελματίες (ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και περιπτέρων) πραγματοποίησαν συνάντηση ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η απραξία που παρατηρείται στο έργο μήνες τώρα, έχοντας μετατρέψει το πιο κεντρικό και εμβληματικό σημείο της πόλης σε αλάνα. Οι περισσότεροι δε παρουσιάστηκαν αγανακτισμένοι, μετρώντας τις οικονομικές απώλειες εξαιτίας της υποβάθμισης του σημείου στο οποίο έχουν επενδύσει και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. Μάλιστα, ζήτησαν να ενημερωθούν περαιτέρω, ενώ επικοινώνησαν και με τη νέα πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, ζητώντας της πάσει θυσία να συμπεριλάβει το θέμα προς συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κ. Γιδά, μολονότι ακόμη δεν έχει αναλάβει, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση είτε στην ημερήσια διάταξη είτε στα προ ημερησίας θέματα, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν τους ενδιαφέρει το νομικό μέρος και πως απαιτούν να συνεχιστεί το έργο

Τον «παλμό» των επαγγελματιών της πλατείας μετέφερε στο protionline.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Περιπτερούχων, Παντοπωλών Αιγιαλείας Γιώργος Τσινάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην πλατεία. Όπως είπε, ΄΄η πλατεία Αγ. Λαύρας, δυστυχώς, έχει καταντήσει «το γεφύρι της Άρτας». Πρέπει να ξεπεραστούν το συντομότερο τα εμπόδια και να ξεκινήσει το έργο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι ούτε ημέρα. Έχουμε κάνει τόση υπομονή όμως δεν πάει άλλο΄΄. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως βγήκε το καλοκαίρι με 40% πτώση των εσόδων των επιχειρήσεων της πλατείας, ενώ άπαντες στη συνάντηση τόνισαν πως αν συνεχιστεί αυτό και την υπόλοιπη χρονιά τότε θα αναγκαστούν να κλείσουν…

Αναφορικά με την ένσταση και το ενδεχόμενο να «φρενάρει» περαιτέρω το έργο, ο κ. Τσινάκης ανέφερε: ΄΄Αυτό που αναφέραμε είναι ότι εμείς δεν ασχολούμαστε με το εάν είναι νόμιμο να το εκτελέσει η εν λόγω εταιρεία. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Ναι μεν επιθυμούμε τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα όμως το νομικό μέρος ας το δει ο δήμος. Αυτό που θέλουμε είναι να μας ενημερώσουν επίσημα οι δημοτικοί σύμβουλοι που κατέθεσαν την ένσταση για τους λόγους που προσέφυγαν. Διότι εδώ καταστρέφονται επιχειρήσεις και ολισθαίνει μία ολόκληρη πόλη΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Η μείζων αντιπολίτευση προσπαθεί για το εύκολο: Να κάνει κακό στη πόλη»

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος κατηγορεί ευθέως τους προσφεύγοντες δημοτικούς συμβούλους ότι έπραξαν έτσι στοχεύοντας στην καθυστέρηση ώστε να χρεώσουν την αποτυχία στη δημοτική αρχή. Ειδικότερα, σημειώνει: ΄΄Είναι απορίας άξιο πως κάποιοι (5) σύμβουλοι της αντιπολίτευσης προσπαθούν να σταματήσουν την διαδικασία της ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας Αιγίου. Η δημοτική αρχή έχοντας υπόψη την αδυναμία της αναδόχου εταιρίας να ολοκληρώσει το έργο, κίνησε άμεσα διαδικασία για την όσο το δυνατόν επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου. Στη συνήθη νοοτροπία μέρος της μείζονος αντιπολίτευσης κατέθεσε ένσταση ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου. Είναι φανερό ότι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να μην γίνει το έργο για να ρίξουν το φταίξιμο στη σημερινή δημοτική αρχή. Είναι φανερό ότι θέλουν να συνεχίσουν άπραγοι να επιβιώνουν όχι δημιουργώντας αλλά εμποδίζοντας΄΄.

Σχολιάζει επίσης και τα εξής: ΄΄Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις τις ενστάσεις τις κάνουν οι εργολάβοι επιδιώκοντας το δικό τους όφελος. Γι΄ αυτό και μας προξενεί εντύπωση η υποβολή αιτήματος εξέτασης των διαδικασιών της νομιμότητας από μέρος της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία στο σύνολό της στα συλλογικά όργανα που ελήφθησαν οι αποφάσεις ψήφισε ΛΕΥΚΟ. Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι οι 4 από τους 5 που έκαναν ένσταση εξελέγησαν από άλλη Δημοτική Ενότητα από αυτήν της πόλης του Αιγίου. Τέλος αναφέρονται σε κάποιες αποφάσεις από τις εκατοντάδες που δεν εγκρίθηκαν ή ακυρώθηκαν. Για μας είναι ακατανόητη αυτή η αναφορά. Είναι σαφές ότι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις ακατανόητες πράξεις τους αποσιωπώντας τις εκατοντάδες πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής και αποφάσεις που εγκρίθηκαν΄΄.

Χρ. Γούτος: ΄΄Αν είναι 100% νόμιμος ο δήμαρχος, γιατί αγχώνεται;΄΄

Μιλώντας στo protionline.gr για τη στάση του δημάρχου πάνω στο θέμα αυτό, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, τόνισε :΄΄Διακρίνω ένα άγχος από πλευράς κ. Καλογερόπουλου για το θέμα. Όπως είπα στον δήμαρχο και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν η δημοτική αρχή έφερε προς συζήτηση το θέμα της πλατείας, «ελπίζω να έχεις ψάξει τα πάντα και να τα κάνεις όλα νόμιμα ώστε να μην μας μπλέξεις πάλι». Από τη στιγμή λοιπόν που ο δήμαρχος είναι βέβαιος ότι λειτούργησε βάσει νόμου, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αγχώνεται μετά τις ενστάσεις. Αν είναι νόμιμος και 45 ενστάσεις να υποβληθούν δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Αν δεν είναι, έχει δίκιο που αγχώνεται΄΄. Και συνέχισε: ΄΄Μακάρι κάθε διαδικασία που έγινε για την πλατεία να «πατά» πάνω σε νόμους και διατάξεις και να απορριφθούν όλες οι ενστάσεις. Κι εμείς θέλουμε να πραγματοποιηθεί το έργο της πλατείας. Όμως ακόμη και στο σπίτι μας μία μικρή προσθήκη να πάμε να φτιάξουμε, επιθυμούμε να τη δηλώσουμε για να είμαστε καθόλα νόμιμοι. Όχι ένα τόσο μεγάλο έργο που θα χαρακτηρίσει όλη την πόλη… Δεν γίνεται μια τόσο μεγάλη κατασκευή χωρίς ο κύριος του έργου να είναι καθόλα σίγουρος και νόμιμος…΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr