background img
banner
banner

Στα… μαλακά τα χωριά της ορεινής Αιγιάλειας με την κακοκαιρία

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξήχθη η κυκλοφορία των οχημάτων στο δημοτικό οδικό δίκτυο και γενικά σε όλα τα χωριά της ορεινής – ημιορεινής Αιγιάλειας. Το εκχιονιστικό μηχάνημα της Περιφέρειας και μία αλατιέρα από την υπηρεσία του δήμου, βρίσκονται επί το έργον στην επαρχιακή οδό της Περιστέρας που καταλήγει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, στην οποία συσσωρεύεται ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού, ενεργώντας αποτελεσματικά με την αποπαγοποίηση.

Ο χιονιάς των τελευταίων ημερών πέρασε και ουσιαστικά “χάιδεψε” τη Φτέρη και τους οικισμούς της, που “παραδοσιακά” είναι σημεία που πλήττονται από τις χειμερινές κακοκαιρίες πιο συχνά από άλλες του δήμου. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή δε, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, έστω και αν πρόκειται για μόνο λίγους πόντους χιόνι.

Η ανάγκη του να χρησιμοποιούνται αλυσίδες χιονιού και η σημασία τους

Στην περιοχή της Ζαρούχλας, τις ημέρες του “Διομήδη” δεν υπήρξαν ιδιαίτερα θέματα με το χιόνι ή τον πάγο, καθώς πέρασε… ξώφαλτσα από την ευρύτερη περιοχή και οι πέντε πόντοι χιόνι που έφτασαν πολλά σημεία του δικτύου, δεν ήταν ικανοί να φέρουν αναστάτωση και περαιτέρω ζητήματα. Επιπλέον, δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα σε όλο το εύρος, πλην της περίπτωσης του γνωστού και μόνιμου “πονοκεφάλου” που ακούει στο όνομα “Ζαρούχλα – Χιονοδρομικό”. Να επισημανθεί ότι, πολλοί εκδρομείς ή επισκέπτες που περνούν από τον συγκεκριμένο δρόμο, παίρνουν “αψήφιστα” τις πινακίδες ή τις όποιες οδικές προειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς να προσπαθεί να περάσει από το σημείο δίχως αλυσίδες χιονιού, κι έτσι να σημειώνονται ακινητοποιήσεις οχημάτων που δημιουργούν κυκλοφοριακά προβλήματα, με αναγκαίες “διασώσεις” και εγκλωβισμούς, περιπτώσεις οι οποίες οφείλονται σε λάθη και ανυπακοή των οδηγών.

Ξεκινά το πρόγραμμα “Άρση Επικινδυνότητας Επαρχιακών Οδών”

Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας “Άρση Επικινδυνότητας Επαρχιακών Οδών Ανατολικής Αιγιάλειας» που αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που συγκαταλέγεται στα προγράμματα του 2022 της Περιφέρειας, ξεκινά σε λίγες μέρες, καθώς οι υπογραφές “έπεσαν” στο τέλος της βδομάδας που πέρασε. Το πρόγραμμα δε, δρομολογεί τις εργασίες άρσης της επικινδυνότητας λόγω καθιζήσεων και κατολισθήσεων ή διαφόρων διαβρώσεων της ασφάλτου και των πρανών στο δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας και επέκταση τεχνικών έργων ή άλλων εργασιών, σε τρεις επαρχιακές οδούς. Ο σκοπός των εργασιών αφορά την συντήρηση των συγκεντρωμένων δρόμων και την αποκατάσταση των φθορών, προκειμένου αυτοί να βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο πρόσβασης.

Σε ετοιμότητα η ορεινή ανατολική πλευρά του δήμου

“Ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος Ακράτας – Ζαρούχλας, δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Είναι γενικά σε καλή κατάσταση αυτές τις ημέρες. Ο εργολάβος που έχει τοποθετηθεί από την Περιφέρεια και φυσικά όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούνται και εργάζονται για τη λειτουργία του δρόμου, είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Οι αλατιέρες όποτε χρειαστεί ρίχνουν στα σημεία όπου δημιουργείται ζήτημα και έτσι επιτυγχάνουμε μια πολύ καλή συνέπεια απέναντι στους ντόπιους και επισκέπτες που χρησιμοποιούν καθημερινά το οδικό δίκτυο” επισημαίνει στo protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαρούχλας Παναγιώτης Ντρίβας, ερωτώμενος για την κατάσταση του δικτύου. Ο δρόμος που συνήθως “δίνει” θέματα πολλές φορές (ειδικά τις ημέρες με μεγάλη χιονόπτωση) είναι ένα κομμάτι δρόμου 300 μέτρων που ξεκινά από την Ζαρούχλα και καταλήγει στο Χιονοδρομικό Κέντρο, καθώς αποτελεί ένα κομμάτι που “κουβαλάει” πάντα προβλήματα και… “παράπονα” από επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής (ξενοδόχους) αλλά και από μόνιμους κατοίκους και που διασχίζουν καθημερινά το συγκεκριμένο σημείο.

Πάγιο “θέμα” ο δρόμος Ζαρούχλας – Καλαβρύτων που πιάνει πάγο και χιόνι

Μάλιστα, τις πολύ κρύες μέρες (όπως αυτές του Ιανουαρίου) ο δρόμος Ζαρούχλας – Καλαβρύτων, είναι μία μη πολυσύχναστη οδός, η οποία λόγω της ιδιαιτερότητας του έχει και της μορφολογίας του εδάφους, ο πάγος είναι… πάγιο φαινόμενο και φυσικά, το χιόνι φυσικό επακόλουθο το οποίο όταν πέσει ο ήλιος επάνω, γίνεται “παγοδρόμιο”. Έτσι, η ανάγκη να επισκεφθεί το σημείο το ειδικό μηχάνημα που ρίχνει αλάτι, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. “Επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, ειδικά από το απόγευμα και έπειτα, γεγονός που σημαίνει ότι ο δρόμος γίνεται πολύ επικίνδυνος από κάθε άποψη. Ο κόσμος διαμαρτύρεται και δικαιολογημένα. Μέχρι στιγμής δεν μας “έκανε” πολύ χιόνι, μας “φύλαξε” ο καιρός. Το πρόβλημα θα είναι από τις 25-26 Ιανουαρίου και μετά, που περιμένουμε σφοδρά κύματα κακοκαιρίας και απαιτείται και κατανόηση από τον κόσμο και αμεσότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας, αλλά σαφώς και η σωστή κρίση της ατομικής ευθύνης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλος ο κόσμος είναι σε ετοιμότητα και κάθε περιστατικό που θα προκύψει μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πολύ γρήγορο χρόνο” καταλήγει να πει ο κ. Ντρίβας, ο οποίος έχει κάνει κάθε προεργασία που χρειάζεται, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί παν ενδεχόμενο.

Το ποτάμι το… μόνιμο πρόβλημα

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην δική μας περιοχή για την ώρα, ήταν και παραμένει το ποτάμι και η υπερχείλισή του, στους αναβαθμούς. Η νεροποντή που είχε πέσει πριν από αρκετό καιρό είχε φέρει τα αρχικά μεγάλα προβλήματα, σήμερα πολλαπλασιάζει το ζήτημα. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί έναν μόνιμο κίνδυνο για τους ιδιοκτήτες γης που υπάρχουν στο σημείο και σε αυτό δίνουμε εμείς την προτεραιότητα, αυτό πρέπει να φτιαχτεί και για εμάς είναι το “νούμερο ένα ζήτημα” ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Πτέρης Αναστάσιος Κατσαούνης. Να σημειωθεί δε, ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που να έχουν προκύψει από την πρόσφατη κακοκαιρία “Διομήδης” ενώ στο χωριό της Φτέρης ή στα όμορα χωριά, δεν έχει ρίξει τόσο χιόνι ώστε να προκαλέσει σημαντικά θέματα στην οδική του προσβασιμότητα ή να γίνει επικίνδυνο κάποιο σημείο του δρόμου στο χωριό και στις γύρω περιοχές. Η κοινότητα δε σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, βρίσκονται καθημερινά σε επιφυλακή για οτιδήποτε προκύπτει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr