background img
banner
banner

Τιμητικές εκδηλώσεις για την 201η επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας στο Αίγιο

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ

Παρουσία του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θα τιμηθεί φέτος στο Αίγιο η 201η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821), του κορυφαίου πολιτικού γεγονότος της εποχής που πυροδότησε την έναρξη της Επανάστασης των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού Ζυγού και ακολούθως στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού περιορίζουν και φέτος τις τιμητικές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, ανήμερα της επετείου της έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, με Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ομιλίες ιστορικού ενδιαφέροντος και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον του Δημοτικού Κήπου των Υψηλών Αλωνίων, καθώς και ξενάγηση των προσκεκλημένων στο Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων που φιλοξενείται στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο κέντρο του Αιγίου. Την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει, με απόφαση του γραφείου του Πρωθυπουργού, ο αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Σημειώνεται πως η Τετάρτη 26 Ιανουαρίου αποτελεί αργία για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε όλο τον Δήμο Αιγιαλείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 Ιανουαρίου 2022

Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, οικιών, καταστημάτων και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από ώρα 08:00 π.μ. μέχρι και τη δύση του ηλίου της 30ης Ιανουαρίου.

Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων, του Δ.Ι.Λ. Μουσείου Αιγίου και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης & 27ης Ιανουαρίου.

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Ώρα 12:00’ Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

– Πραγματοποίηση Ομιλιών στα σχολεία του Δήμου Αιγιαλείας σχετικά με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που πραγματοποιήθηκε 26 – 30 Ιανουαρίου 1821 στη Βοστίτσα (Αίγιο) και αποτελεί την πρώτη πολιτική πράξη των Ελλήνων, που καθόρισε την έναρξη του Εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, με τις έχουσες πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα αποφάσεις της και που αποδείχτηκαν σημαντικές για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Οι ώρες ομιλιών θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Ιανουαρίου 2022

ΩΡΑ 08:00΄: Έπαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνιων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

ΩΡΑ 10:20΄ : Πέρας προσέλευσης επισήμων, αντιπροσωπειών (σημαιοφόρων) Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικής Αιγίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου.

ΩΡΑ 10:30΄: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου.

ΩΡΑ 10:50΄:

  • Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δ/ντη του 2ου Λυκείου Αιγίου—Φιλόλογο & Αντιπρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο.
  • Εκφώνηση Επετειακού Λόγου από τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.
  • Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο.

Μετά το πέρας των ομιλιών και προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων και Προσκόπων με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων).

ΩΡΑ 11:30΄: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.

ΩΡΑ 12.00΄: Μετάβαση στο Δημοτικό Κτήριο Παναγιωτόπουλου, όπου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους επίσημους προσκεκλημένους, στα Ψηφιακά Εκθέματα του Μουσείου για την Επέτειο του 1821.

Από την Β/βάθμια Εκπαίδευση, συντονιστής της εκδήλωσης ορίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Βελισσαρόπουλος, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής 1ου ΓΕΛ Αιγίου.

Τελετάρχες ορίζονται οι Δημοτικοί υπάλληλοι: α) κα. Αγλαΐα Σαλαμούρα, β) κ. Χρήστος Τρίψας, γ) κ. Αριστομένης Σταματόπουλος

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες, που η Πολιτεία έχει θεσπίσει κατα του Covid-19, καθώς και τα μέσα αυτοπροστασίας (μασκα & αποστάσεις).


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr