background img
banner
banner

Το τέλος απορριμμάτων θα επιβαρύνει τους δημότες

ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΒΑΣΩ ΨΥΧΡΑΜΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

«Πονοκέφαλο» για τη δημοτική αρχή Αιγιαλείας έχει αρχίσει να προκαλεί το «τέλος ταφής» των απορριμμάτων που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου, το οποίο αναμένεται να ανεβάσει σημαντικά το ήδη βεβαρημένο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου. Την εκτίμηση ότι οι δημότες της Αιγιάλειας δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις των δημοτικών τελών που θα αποφέρει η αύξηση του κόστους για τα απορρίμματα, σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις που θα προκαλέσει η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, κάνει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βασιλική Ψυχράμη, η οποία προτίθεται να ζητήσει να σταματήσει ο διαγωνισμός για το έργο του ηλεκτροφωτισμού.

Μάλιστα, αναμένεται να στοιχειοθετήσει την πρότασή της προς την Οικονομική Επιτροπή αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει μεθαύριο Τετάρτη, στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνεται και λήψη απόφασης περί κατάργηση της άμεσης εφαρμογής του τέλους ταφής στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με το άρθρο 38 του Ν.4819/2021.

Σταδιακή αύξηση του τέλους έως το 2027

Με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, οι δήμοι θα καταβάλλουν επιπλέον 20 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα οδηγείται σε ταφή. Το επιπλέον κόστος αποτελεί εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας και θα αυξάνεται σταδιακά ετησίως έως το 2027, οπότε και θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ τον τόνο, ως ένα αντικίνητρο ώστε οι δήμοι να στραφούν σε άλλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων τους, όπως ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή κ.τ.λ. Το ενδεχόμενο η επιβολή του «τέλους ταφής» να αναβληθεί για ακόμη μία φορά (ήδη έχουν υπάρξει δύο αναβολές) δεν φαίνεται πολύ πιθανό, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκλειστεί άλλες πιθανές λύσεις, προς τις οποίες η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) δρομολογεί τις επόμενες ενέργειές της.

΄΄Τι θα γίνει εάν δεν καταργηθεί η επιβολή του τέλους ταφής των στερεών αποβλήτων; Πόσο θα επιβαρυνθεί ο δήμος μας ο οποίος ήδη χρεώνεται 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων; Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι δημότες θα επωμιστούν και το βάρος από τον νέο ηλεκτροφωτισμό. Είναι βέβαιο ότι για να καλυφθούν όλα αυτά, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σταδιακά σε αύξηση των δημοτικών τελών, διαμορφώνοντας μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για τον δημότη που θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει΄΄, ανέφερε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».

Θα χρειαστεί βαθμιαία αύξηση των δημοτικών τελών από 17% έως 21%!

Όπως υπολόγισε η κ. Ψυχράμη, ΄΄το μέγιστο ύψος του τέλους ταφής με τον ισχύοντα νόμο είναι σημαντικά αυξημένο από το αρχικά θεσμοθετημένο, καθώς προβλέπεται ότι θα φτάνει στα 55 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που οδηγείται σε ταφή αντί για το μάξιμουμ των 35 ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί. Βαθμιαία δε θα αυξάνεται κάθε χρόνο το ποσό που πρέπει να πληρώνουμε για τα σκουπίδια. Τώρα ο δήμος για τη μεταφορά και εναπόθεση επιβαρύνεται 1,5 εκατ. ευρώ και με το τέλος για το 2022 θα χρειαστεί επιπλέον 340.000 ευρώ, του χρόνου 425.000 ευρώ, το 2024 510.000 ευρώ, την επόμενη χρονιά 595.000 ευρώ, το ΄26 θα χρειάζεται 765.000 ευρώ και το ΄27 θα απαιτούνται επιπλέον 935.000 ευρώ. Δηλαδή σε μία πενταετία από σήμερα θα χρειαζόμαστε επιπλέον 1 εκατ. ευρώ για τα απορρίμματα. Εάν προσθέσουμε σε αυτό, το ποσό το 1.000.000 ευρώ που θα λάβει ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο του ηλεκτροφωτισμού, συν τα όσα θα λαμβάνει για τη συντήρηση, τότε θα χρειαστούν μεσοσταθμικά πολύ μεγάλες αυξήσεις δημοτικών τελών για να μπορούν να καλυφθούν αυτά τα έξοδα. Μιλάμε για βαθμιαία αύξηση των δημοτικών τελών από 17% έως 21%!΄΄.

΄΄Δεδομένης της επιπλέον επιβάρυνσης που θα έχουμε για τα απορρίμματα, θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να σταματήσει ο διαγωνισμός για τον ηλεκτροφωτισμό. Ο δήμος και κατ’ επέκταση οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν αυτό το βάρος. Θα έχουμε παραπάνω χρέωση για τα απορρίμματα, να μην έχουμε και για τον ηλεκτροφωτισμό με βάση την επιλογή που έχει γίνει΄΄, πρόσθεσε η κ. Ψυχράμη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr