background img
banner
banner

Αγωνία για το άνοιγμα της Δευτέρας στα σχολεία της Αιγιάλειας

ΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩ COVID

Ως ένα δυνατό «crash test» χαρακτηρίζουν οι φορείς της Εκπαίδευσης στην Αιγιάλεια το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στις φυσικές τους τάξεις για δια ζώσης διδασκαλία με τήρηση αυξημένων μέτρων προστασίας, την ώρα που συνεχίζεται της σαρωτική επέλασης της υπερμεταδοτικής νέα παραλλαγής όμικρον του κορωνοϊού.

Εκπαιδευτικοί και γονείς εκφράζουν την αγωνία τους για το άνοιγμα των σχολείων ενόψει της κορύφωσης των κρουσμάτων της μετάλλαξης, με την Αιγιάλεια να είναι ήδη βεβαρημένη τις τελευταίες ημέρες, ενώ πολλοί θεωρούν ότι πολλά σχολεία θα υποχρεωθούν να κλείσουν γρήγορα παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει η προϋπόθεση του 50% συν ένα για να αναστείλει τη λειτουργία του ένα τμήμα.

Κάποιοι εκπαιδευτικοί έχουν κολλήσει

Οι εκπαιδευτικοί διατυπώνουν επίσης φόβους ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν κενά στα σχολεία λόγω απουσίας εκπαιδευτικών που θα βρεθούν θετικοί στον ιό. Για την ασφάλεια της επανόδου των μαθητών στα σχολεία και τα νέα δεδομένα ρωτήθηκε από τo protionline.gr  ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης Δημήτρης Ελευθεριώτης, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις αλλά και ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι. Όπως είπε, ΄΄όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου μας έχουν καθαριστεί από τις καθαρίστριες και αναμένουμε την επάνοδο μαθητών και εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προβούμε σε εκτιμήσεις διότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Θα πάμε τη Δευτέρα στα σχολεία και θα δούμε πόσοι μαθητές και πόσοι εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν, δεδομένης της μεγάλης διασποράς covid που υπάρχει. Η αλήθεια είναι πως έχουμε ένα μεγάλο άγχος, ειδικά οι διευθυντές, σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα κενά σε περίπτωση που χρειαστεί να λείψουν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία. Δεν έχουμε εικόνα αναφορικά με τον αριθμό των συναδέλφων που ενδεχομένως βρίσκονται σε καραντίνα ωστόσο από άτυπη πληροφόρηση που έχουμε, γνωρίζουμε πως κάποιοι έχουν κολλήσει. Και βέβαια ακόμη είναι νωρίς καθώς αύριο Σάββατο και την Κυριακή που θα κάνουμε τα απαραίτητα self tests για να επιστρέψουμε, θα γνωρίζουμε τις απουσίες΄΄.

Ο αυτοέλεγχος το μόνο «όπλο»

Ερωτηθείς αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου των self tests, ο κ. Ελευθεριώτης είπε πως ΄΄και επιστημονικά έχει τεθεί ν αμφιβόλω η αξιοπιστία των self ως προς τη μετάλλαξη όμικρον κυρίως και δεν γνωρίζουμε εάν όλοι οι γονείς είναι συνεπείς και το κάνουν στα παιδιά τους. Όμως ο αυτοέλεγχος μέσω αυτού του τρόπου είναι το μόνο «όπλο» που έχουμε ενάντια στη διασπορά κι αυτό οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε όλοι συνεπείς. Να μην επαναπαυόμαστε αν δεν έχουμε συμπτώματα αλλά να προβαίνουμε όλοι σε αυτοέλεγχο για να προφυλάσσουμε έτσι και τα παιδιά μας και τη σχολική κοινότητα και την κοινωνία΄΄.

Φόβοι για περαιτέρω έξαρση με την επιστροφή

Όσο για την επιστροφή στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, ο κ. Ελευθεριώτης είπε: ΄΄Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για έξαρση της νόσου στις 25 Ιανουαρίου κι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει το φαινόμενο μοιραία και στην περιοχή μας. Προσωπική εκτίμησή μου είναι ότι θα έπρεπε να κινηθούμε στην κατεύθυνση της παράτασης των διακοπών τουλάχιστον για μία εβδομάδα ώστε να δούμε τι θα γίνει στην κοινωνία κι αυτό το έλλειμμα το εκπαιδευτικό να καλυφθεί είτε στις διακοπές του Πάσχα είτε το καλοκαίρι που οι συνθήκες ίσως είναι διαφορετικές. Εύχομαι να διαψευστώ, όμως είμαι αρκετά ανήσυχος δεδομένου ότι για τις επόμενες ημέρες υπάρχει και πρόγνωση για άσχημες καιρικές συνθήκες που συνήθως επιβαρύνουν επιπλέον την κατάσταση΄΄

Και κατέληξε: ΄΄Εμείς θα τηρήσουμε τα μέτρα κατά γράμμα, όμως εάν έχουμε σε κάθε σχολείο δύο και τρεις εκπαιδευτικούς σε καραντίνα, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά. Από εκεί και πέρα στηριζόμαστε και στην οικογενειακή ευθύνη. Διότι εάν ένας γονιός υπογράφει χωρίς να έχει υποβάλει το παιδί του σε τεστ, δεν ευθύνεται αυτό αλλά ο ίδιος. Ας προσπαθήσουμε λίγο να διασφαλίσουμε και τους άλλους και την ομαλή λειτουργία και του σχολείου και της κοινωνίας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr