background img
banner
banner

Αφορισμένοι Χωμενίδης και Μόσιαλος!

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Με έναν… πύρινο και σκληρό λόγο, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Αμβρόσιος και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης το πρωί της Κυριακής 9 Ιανουαρίου, με… συνοπτικές διαδικασίες (!) και αιφνιδιάζοντας τους πάντες, διάβασε τον Αφορισμό των Χρήστου Χωμενίδη, και Ηλία Μόσιαλου. Ο κόσμος “πάγωσε” κυριολεκτικά, καθώς τίποτα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν προμήνυε ότι θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκφραστεί η επίσημη θέση της Ιεράς Μητροπόλεως για το συμβάν που ήδη κάνει τον… γύρο της Ελλάδας.

Όλα αυτά λίγους μήνες μετά τους αφορισμούς από τον ίδιο ιεράρχη, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Τι ακριβώς συνέβη και πώς ¨άναψαν τα αίματα¨

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και περίπου λίγο μετά τις 10 το πρωί, προς μεγάλη έκπληξη όλων και λίγο μετά το “Δι’ ευχών”, ανέβηκε άξαφνα στο μικρόφωνο ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, ο οποίος από την Ωραία Πύλη, άρχισε να εξηγεί τους λόγους και να διαβάζει το κείμενο του Αφορισμού από το Ιερό Βιβλίο, για τους κ. Μόσιαλο και κ. Χωμενίδη. Το protionline.gr που βρέθηκε στον Ιερό Ναό, κατέγραψε τον… σκληρό λόγο του γέροντα, από τον οποίο δημιουργήθηκε αρκετή αναστάτωση εντός του Ναού.

Μάλιστα, διαβάζοντας τα λόγια του Αφορισμού και την συγκεκριμένη στιγμή, υπήρξαν πολλοί πιστοί οι οποίοι αντέδρασαν με σχόλια και φωνές, ενώ λίγο μετά, πολλοί από αυτούς (πάνω από 20-25 άτομα) βγήκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, σχολιάζοντας με δεινό και αρνητικό τρόπο την συγκεκριμένη δράση. Η αρκετή ένταση δεν πτόησε τον λόγο του Αμβρόσιου, ο οποίος διάβαζε τον Αφορισμό αγνοώντας τις φωνές και τις συνθήκες που επικρατούσαν γύρω του.

Οι λόγοι των Αφορισμών

Η ιστορία ξεκίνησε μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, όταν ο πεζογράφος – συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης (δηλωμένος – προσκείμενος στον Αθεϊσμό) σε ένα άρθρο σε γνωστή αθηναϊκή εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η Παναγία είχε παράνομη σχέση με κάποιον Ρωμαίο Στρατιώτη και ότι ο Ιησούς ήταν ουσιαστικά καρπός διαφόρων ερωτικών συνευρέσεων με πολλούς Ρωμαίους μαζί, σε ερωτικό όργιο. Ο δε κ. Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και γνωστός Λοιμοξιολόγος, είχε αναρτήσει πρόσφατα περιπαικτικό σκίτσο, όπου σατίριζε την Παναγία και την Γέννηση του Θεανθρώπου, με αρκετά προκλητική διάθεση. Αυτοί ακριβώς ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν τον γέροντα να προβεί στους αφορισμούς.

Πιστοί ενοχλήθηκαν ακόμη και με τους Επιτρόπους της εκκλησίας και τον ιερέα

Όπως φαίνεται άπαντες αιφνιδιάστηκαν καθώς ούτε οι ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού γνώριζαν τις προθέσεις του Γέροντα για τον επικείμενο Αφορισμό και δεν συμμετείχαν, αλλά στο τέλος μικρή μερίδα πιστών ζήτησαν… τον λόγο από τον προϊστάμενο του ιερού ναού π. Αθανάσιο Λιακόπουλο για την πράξη αυτή του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιάλειας. Το σάστισμα του ιερέα δε, ήταν τέτοιο, που δεν ήξερε τι να πει, καθώς βρέθηκε να απολογείται για… άλλον. To protionline.gr μάλιστα, κατέγραψε την ένταση που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της στιγμής, με τον κόσμο να μην έχει και το… απόλυτο δίκιο, ιδίως από τη στιγμή που μερίδα αυτών άρχισε να ξεστομίζει ύβρεις ή να προσδίδει βαρύτατους χαρακτηρισμούς, δυναμιτίζοντας ακόμα πιο πολύ τα ήδη “αναμμένα αίματα”. Το συμβάν, έληξε με πιστούς να δείχνουν την δυσαρέσκειά τους στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους Επιτρόπους του Ιερού Ναού, οι οποίοι λειτουργούσαν “πυροσβεστικά”, με συνέπεια γρήγορα το γεγονός να πάρει τέλος δίχως άλλα ¨παρατράγουδα¨.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr