background img
banner
banner

«Βοστίτσα 1821»: Όταν ο Μανούσος Μανουσάκης θαύμασε τους Αιγιώτες!

– Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος – Δημοσιογράφος-

Η στιγμή είναι μοναδική και καταγράφηκε στην Άμφισσα, τα ηρωικά Σάλωνα, πριν λίγους μήνες. Αναβιωτές από το Αίγιο, με τις φορεσιές του 1821 και τ’ άρματά τους, περπατούν στους δρόμους της πόλης. Μια ηλικιωμένη κυρία τους βλέπει και χωρίς να τους γνωρίζει, τους καλεί συγκινημένη στο σπίτι της να πιουν καφεδάκι και να ξαποστάσουν. Είναι μόνο μια από τις πολλές μοναδικές εμπειρίες αποδοχής και αγάπης που βιώνουν σε όλη την Ελλάδα τα μέλη του Συλλόγου Ιστορικής αναβίωσης «Βοστίτσα 1821». Σε γειτονικό Δήμο της Θεσσαλονίκης, μετά απ’ την παρέλαση, οι ντόπιοι δεν άφηναν τα παιδιά από το Αίγιο να φύγουν, στην Τρίπολη τους καταχειροκρότησαν, στα καφενεία σηκώνονται να τους κεράσουν και να τους φιλέψουν. Τους αποδέχονται, τους θαυμάζουν και επικροτούν την αγάπη τους για την ελληνική ιστορία και παράδοση. Ένας κύριος μάλιστα σε μια από τις εξορμήσεις τους, τους ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί τους. Γιατί όπως είπε ενθουσιασμένος «Τέτοιες φωτογραφίες βγαίνουν κάθε 200 χρόνια!»

Ο Σύλλογος ξεκίνησε την πορεία του το 2018, την αυτόνομη πορεία του από πέντε αρχικά Αιγιώτες φίλους, με αγάπη για την ιστορία και τον τόπο. Άνθρωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων βρήκαν το χρόνο ώστε να προβάλουν την τοπική μας ιστορία με τρόπο πραγματικά εντυπωσιακό. Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί τα 21 μέλη με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές αλλά και αυθεντικά άρματα του 1821. «Ακόμα και σήμερα βουρκώνουμε σε κάθε παρέλαση από την αντίδραση και το χειροκρότημα του κόσμου» μου είπε ο Πρόεδρος Λάμπης Ψυχογιάννης. Είναι εντυπωσιακό ότι το Γενάρη του 2020 ήρθαν στο Αίγιο και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας εκπρόσωποι 17 Συλλόγων Αναβίωσης από όλη την Ελλάδα. Κατάφεραν έτσι να γίνει το Αίγιο, με τη φιλοξενία και την οργάνωση της γιορτής, ένας μοναδικός προορισμός των αναβιωτών της πατρίδας μας.

Το 2021 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για το Σύλλογο. Συμμετείχε σε δεκάδες ιστορικά ντοκιμαντέρ εκπροσωπώντας την Αιγιάλεια σε παρελάσεις, σε ταινίες και σε πολλές τοπικές εκδηλώσεις. «Όταν φοράμε τα ρούχα και τ’ άρματά μας είμαστε ταπεινοί και σεμνοί καθώς σκεφτόμαστε ότι εκπροσωπούμε τους ήρωες και τον τόπο μας» υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Ψυχογιάννης.Την προσπάθειά τους εκτός από την πόλη «αγκάλιασε» και η Δημοτική Αρχή. Έτσι οργανώνονται πολλές και ωραίες εκδηλώσεις για τον Γενάρη του 2022 όπου θα συμμετέχουν δεκάδες αναβιωτικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Και θα τιμήσουν όλοι μαζί την ιστορική επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης και τη σπουδαία προσφορά της στον αγώνα. Μέσα από όλα αυτά το Αίγιο ακούγεται σε όλη την Ελλάδα, γίνεται προορισμός και προβάλλεται η ιστορία και η παράδοσή του.

Τα παιδιά του Συλλόγου με την άψογη εμφάνιση και παρουσία τους είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της περιοχής μας. Γι αυτό και οι προτάσεις είναι πάμπολλες από όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά από το Αίγιο γίνονται πρωταγωνιστές της αναβίωσης και προκαλούν μόνο θαυμασμό. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που βλέποντάς τους στα γυρίσματα ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης έμεινε έκπληκτος. Τους πλησίασε και τους έδωσε συγχαρητήρια για την αυθεντικότητα της όλης παρουσίας τους. Γι αυτό και πρόθυμα φωτογραφήθηκε μαζί τους και με την ιστορική σημαία του Ανδρέα Λόντου. Να λοιπόν που το Αίγιο, μέσα από το Σύλλογο «Βοστίτσα 1821» πρωτοπορεί, γίνεται γνωστό και αγαπητό σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζει το Θησαυρό της τοπικής του ιστορίας. Ίσως αυτό να είναι ένα αντίδοτο ψυχής σε όλα τα καταθλιπτικά και δηλητηριώδη που συμβαίνουν γύρω μας αυτά τα σκληρά χρόνια που ζούμε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr