background img
banner
banner

Κατέβηκαν και στα πεδινά αναζητώντας τροφή

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΚΟΠΑΔΙΑ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΩΝ ΣΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Με την περίοδο κυνηγίου να λήγει σε περίπου 35 μέρες από σήμερα, πολλοί έμπειροι κυνηγοί αναφέρουν ότι τις τελευταίες βδομάδες υπάρχει υπερπληθυσμός από άγριους χοίρους, οι οποίοι κατά μικρές ομάδες κάνουν ¨έφοδο¨ όπου βρουν κυριολεκτικά, στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή παντός τύπου. Έτσι, μαζί με τα χιλιάδες τσακάλια που… κατέβηκαν από τα γύρω βουνά της Αιγιάλειας, τα ζώα κάνουν ένα team και καταστροφικό για κάθε καλλιέργεια, αλλά και επικίνδυνο από κάθε άποψη για τους δημότες.

Εμφανίστηκαν μέχρι και σε αυλές σπιτιών…

Τα αεικίνητα τετράποδα φέτος σύμφωνα με τους ειδικούς και τους γνώστες του αντικειμένου, ήταν μια “φουρνιά” που κυριολεκτικά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Τα σημεία που κινούνται οι αγριόχοιροι και κινήθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες, είχει ένα τεράστιο εύρος, καθώς απ’ τα αναμενόμενα σημεία που μπορεί να βρει ένας κυνηγός μικρές αγέλες (Μελίσσια, Ψωμιακός, Αράχωβα, Κουνινά ή Πτέρη) κάποια από τα αυτά “παραστράτησαν” και… κατέβηκαν μέχρι και σε παραλιακές περιοχές, με τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις να είναι, που πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους σε αυλές σπιτιών στον οικισμό Πανόραμα και στο νεκροταφείο της Ροδοδάφνης (!) ψάχνοντας τροφή, ενώ υπάρχουν αναφορές από κατοίκους ότι λίγα από αυτά – κάποια πολύ… τολμηρά – βρέθηκαν μέχρι και την παραλία του Διακοπτού, δημιουργώντας “αίσθηση” και φόβο, στο πέρασμά τους. Αλλά δυστυχώς όχι μόνο αυτό. Αλλά και… ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες.

Μέχρι τις 28 Φλεβάρη το κυνήγι των αγριόχοιρων

«Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ακόμα αγριογούρουνα, παρ’ όλο που οι ντόπιοι κυνηγοί έχουν “χτυπήσει” μεγάλο αριθμό, γεγονός που αποδεικνύει πόσο τεράστια ήταν και φέτος η αναπαραγωγή του είδους. Η παράταση του επιτρεπόμενου και νόμιμου κυνηγίου που έχει δοθεί ήδη ισχύει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπου ουσιαστικά είναι και η τελευταία ημέρα για φέτος σε όλα τα είδη» δήλωσε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου Δημήτρης Ανδριόπουλος, ενώ σε άλλη ερώτηση και όσον αφορά το πόση συνολικά είναι η εν ζωή “κοινότητα αγριόχοιρων” που… περιφέρεται ακόμα στις περιοχές της Αιγιάλειας, τόνισε: «Θα έλεγα ότι 40% έχει απομείνει ακόμα, αν και με τις γέννες που τελούνται αυτή την περίοδο, δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει τον αριθμό του είδους».

Οι… αποδοτικές και εύστοχες ¨παρέες¨ των κυνηγών της Αιγιάλειας

Κατά την περσινή χρονιά το νούμερο των αγριογούρουνων τα οποία είχαν θηρευτεί, κατά προσέγγιση, είχαν ξεπεράσει τα 700, ενώ φέτος οι κυνηγοί αναφέρουν ότι από τις ορεινές κοινότητες του δήμου μέχρι και τις πεδινές, σε όλο το σύνολο ίσως να έχουν ξεπεράσει τα 900 ενήλικα γουρούνια. Μάλιστα, υπάρχουν “παρέες” κυνηγών στην ευρύτερη περιοχή που μπόρεσαν και “χτύπησαν” μέχρι και 150 στις συνολικές τους εξορμήσεις! Να σημειωθεί δε, ότι εκτός από τους ενεργούς κυνηγούς που υπάγονται στον Σύλλογο και κινούνται κατά ομάδες, “παρέες κυνηγών” υπάρχουν στην περιοχή της ανατολικής Αιγιάλειας και στα Καλαβρυτοχώρια. Έτσι, οι άνθρωποι που κυνηγούν συστηματικά και νόμιμα στην ευρύτερη περιοχή ανέρχονται σε περίπου 250 άτομα, σε μία ηλικιακή γκάμα μεταξύ των 20 και 65 ετών και με μέσο όρο τα 40 έτη.

Τρομερό πρόβλημα με τα τσακάλια και τις αλεπούδες που κινούνται κατά… εκατοντάδες

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι τα επιβλαβή. Έχουμε έναν υπερβολικό αριθμό στο τσακάλι και επίσης, στην αλεπού. Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιον λόγο φέτος υπάρχει αυτός ο υπερπληθυσμός από αυτά τα δύο είδη, αλλά το θέμα είναι τεράστιο και δυστυχώς, το κράτος δεν κάνει τίποτα για αυτό το φλέγον ζήτημα. Πολλοί βοσκοί και επιχειρηματίες κάνουν λόγο για επιθέσεις κατά συρροή ενώ οι καταστροφές που έχουν κάνει (ιδίως το τσακάλι) είναι πραγματικά ανυπολόγιστες. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, μιλάμε για αγέλες δεκάδων τσακαλιών, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συνολικά, αλεπούδες και τσακάλια, πρέπει να ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες στα βουνά των γύρω περιοχών» ανάφερε ο κ. Ανδριόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει λάβει την παραμικρή μέριμνα, πολύ περισσότερο βέβαια οικονομικά μέτρα στήριξης στους πληγέντες από τις ζημιές, που έχουν επίσημα καταγραφεί.

Το άγριο χοιρινό γεννά δύο φορές το χρόνο και ο υπερπληθυσμός του, είναι σαφώς αναμενόμενος. Αυτό το διάστημα παρ’ όλο που έχουν χτυπηθεί πολλά από αυτά και οι ντόπιες ομάδες στην Αιγιάλεια είναι πάρα πολλά άτομα, υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό πάνω από 40% που δρουν στις ημιορεινές περιοχές του δήμου, σκορπίζοντας στο πέρασμα τους, τεράστιες “σκοτούρες”. Ο Ταΰγετος “τροφοδοτεί” αρκετά την περιοχή με αγριογούρουνα, όπου αυτά, στην αναζήτηση τροφής μπορούν να βρεθούν σε πολύ χαμηλά σημεία και πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Αρκετοί οι λάτρεις του κυνηγίου στην περιοχή

Αυτή την στιγμή και μέχρι το πέρας της επιτρεπόμενης περιόδου που λήγει στις 28 Φλεβάρη, πολλές ομάδες κυνηγών θα “χτυπούν” στις περιοχές του Καλαμιά, κοντά στην λίμνη Τσιβλού και στα δάση που υπάρχουν γύρω από την Κουνινά. Σε κάθε ομάδα κυνηγών της περιοχής, δεν είναι μόνο η αγάπη για το κυνήγι και το θήραμα που φέρνει και “δένει” τα μέλη, αλλά κυρίως το ότι είναι φίλοι και μάλιστα καλοί. Στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αιγίου υπάρχουν αυτή την στιγμή 7 ενεργές ομάδες, που απαριθμούν από 6 μέχρι και 20 άτομα, τα οποία κινούνται και ενεργούν μαζί, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και φυσικά, καθ’ όλα νόμιμα. Αλλά υπάρχουν και άλλες ¨παρέες¨ στην Αιγιάλεια που το κυνήγι είναι τρόπος και μέρος της ζωής τους, όπως για παράδειγμα η “Gionis Team” (με “αρχηγό” τον 28χρονο κ. Γκιώνη) στην οποία ανήκει και ο Αθανάσιος Μπαλικούρας.

«Τεράστιες ζημιές σε σταφύλι και σταφίδες»

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του έμπειρου κυνηγού Θανάση Μπαλικούρα, τα αγριογούρουνα έχουν κάνει πολύ σοβαρές ζημιές σε περιουσίες, καθώς σχεδόν όλες οι παραγωγές που υπάρχουν στην γη έχουν πληγεί. Έτσι, ζημιές καταγράφονται σε πατάτες, φασόλια και ντομάτες, ενώ οι περισσότερες έχουν γίνει σε εκτάσεις με σταφίδες και σταφύλια, σε κοινότητες της Αιγιάλειας που επεκτείνονται σε όλο το πλάτος και μήκος της περιοχής. «Τα αγριογούρουνα κάνουν τρομερές ζημιές και ό,τι και αν βρουν μπροστά τους, το τρώνε. Στα δάση του δήμου, έχουν κάνει μεγάλες ζημιές και επίσης στα αμπέλια και σε ιδιοκτήτες εκτάσεις με κορινθιακής σταφίδα. Στα αμπέλια μου, τα ζώα αυτά έχουν κάνει τρομερή ζημιά και γενικά, είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που καθημερινά γίνονται αυτές οι “επιθέσεις”. Το κακό είναι ότι δεν αφήνουν τίποτα, είναι ζώα παμφάγα και αυτό τα καθιστά πολύ επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Έχει καταγραφεί πρόσφατα, μέχρι και πίσω από το νοσοκομείο, στην περιοχή του Άι Νικολάκη, επίθεση από αγριογούρουνα που έψαχναν να βρουν τροφή σε περιβόλια και κήπους σπιτιών» ανέφερε στo protionline.gr ο Θανάσης Μπαλικούρας, κυνηγός και μέλος της ομάδας “Gionis team” από την Κουνινά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr