background img
banner
banner

Λιγότερη η παραγωγή ελαιολάδου φέτος για την Αιγιάλεια

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΤΙΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ… ΣΠΑΣΜΕΝΑ

Κι αν η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο είναι πιο αποδοτική για την Αιγιάλεια, τα όσα αποφέρει επ΄ ουδενί αρκούν για να καλυφθούν οι απώλειες από σταφίδα και λεμόνι. Η πανδημία, η κλιματική αλλαγή αλλά και η κακοκαιρία μείωσαν την παραγωγή ενώ και η διαδικασία της συγκομιδής δεν ήταν εύκολη, καθώς παρατηρήθηκε έλλειψη εργατικού δυναμικού, κυρίως εξαιτίας της διασποράς του covid-19.

Μειωμένη παραγωγή κατά 20%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη περίπου κατά 20%. Αναμένεται δε να φτάσει τους 220.000 τόνους, στη χώρα, ενώ σε μία καλή χρονιά η παραγωγή κυμαίνεται στους 320.000 τόνους περίπου. Οι μειωμένες ποσότητες οφείλονται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει την ελαιοκαλλιέργεια, για τη δε περιοχή επηρέασε την καρπόδεση, τον περασμένο Απρίλιο. Επιπλέον και η παρατεταμένη ανομβρία του περασμένου καλοκαιριού έπαιξε ρόλο στη μείωση της παραγωγής της ποσότητας.

“Φέτος έχουμε μία μικρότερη παραγωγή από αυτή που ευελπιστούσαμε και περιμέναμε. Βέβαια, το απολύτως θετικό είναι ότι η ποιότητα του ελαιολάδου είναι πολύ καλύτερη εν συγκρίσει με πέρυσι. Με μια πρώτη ματιά, οι τιμές που κινείται ήδη το προϊόν είναι ικανοποιητικές και σίγουρα, καλύτερες από πέρσι. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή, δεν υπάρχει ο όγκος που απαιτείται ώστε ο εκάστοτε παραγωγός να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα υπόλοιπα “μείον” που έχουν μαζευτεί. Και σαφώς, εννοώ την κορινθιακή σταφίδα, το λεμόνι και τα υπόλοιπα αγαθά που παράγει η Αιγιάλεια” ανέφερε στo protionline.gr, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Το «χρηματιστήριο» των τιμών

Ερωτηθείς δε για το ποια θα είναι η τιμή που θα κυμανθεί το λάδι, επισήμανε: “Το ελαιόλαδο είναι σαν το χρηματιστήριο, κάθε μέρα μπορεί να έχει και διαφορετική τιμή. Οι διακυμάνσεις του μοιάζουν με αυτές τους πετρελαίου και των πρώτων υλών. Η χαμηλότερη ήταν στα 2,40 ευρώ πριν από 7 με 8 μήνες, ενώ σήμερα οδεύουμε προς το 3,40. Σε σχέση με πέρυσι που δεν είχαμε παραγωγή η τιμή είναι καλύτερη, αλλά και η ποιότητα εξαιρετική, το λάδι της Αιγιάλειας ειδικά φέτος είναι πάρα πολύ καλό”.

Αυτή τη στιγμή η τιμή του ελαιόλαδου είναι κάπως αυξημένη και στις γύρω περιοχές. Ξεκινάει από τα 3 ευρώ το λίτρο και υπάρχουν και περιοχές, όπως η Λακωνία που οι τιμές φτάνουν στα 3,50 ευρώ το λίτρο. Στη Μεσσηνία φτάνει στα 3.20 ενώ στην Αχαΐα 3-3.50 ευρώ. Οι αυξήσεις είναι οριακές ενώ πέρυσι η τιμή του λαδιού ήταν κάτω από τα 3 ευρώ.

Είναι σαφές πως η μείωση της παραγωγής αυξάνει τη ζήτηση και επηρεάζει την τιμή. Μεγάλος αριθμός αγροτών της περιοχής έχει ως κύρια καλλιέργεια την ελιά ενώ η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους σε λιπάσματα και φάρμακα, θα επηρεάσει το εισόδημά τους. Η χρονιά είναι δύσκολη για τους ελαιοκαλλιεργητές όχι μόνο από τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης που έκανε την εμφάνισή της. Η αύξηση στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα έχει προκαλέσει αύξηση και στο κόστος της καλλιέργειας.

Εκτίμηση ότι θα διατηρηθεί η καλή τιμή

Μιλώντας στo protionline.gr ο ο Σωτήρης Κούσκουρης, ιδιοκτήτης της αιγιώτικης εταιρείας ΕΛΦΑ που ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο και την τυποποίηση ελαιολάδου για τη φετινή παραγωγή, επισήμανε: “Φέτος υπήρξε έλλειψη εργατικού δυναμικού, ώστε να μαζευτούν όλες οι ελιές, αυτό είναι κάτι που παρατηρείται, προφανώς από μειωμένη ζήτηση δουλειάς αλλά και λόγω του covid-19. Πέρα από αυτό, το φετινό ελαιόλαδο έχει μία πολύ καλή ποιότητα, σαφώς και πρόκειται για μια εξαιρετική διαλογή”.

Ακόμη, ανέφερε: “Φέτος έχουμε συνολικά περισσότερο λάδι σε ποσότητα εν συγκρίσει με την περσινή κακή χρονιά. Οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα και θα διατηρηθούν, όπως υπολογίζεται. Η ορατή διαφορά όμως, είναι στην ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής, το οποίο είναι σε κορυφαία στάνταρ και με εξαίρετη γεύση”.

Αναφορικά με το εάν καλύπτονται οι ανάγκες της επιχείρησής του, τόνισε πως δεν καλύπτονται οι ανάγκες και ότι η προσφορά που υπάρχει αυτή την στιγμή καλύπτει την εσωτερική κατανάλωση και σε πολύ μικρό ποσοστό στις διεθνείς αγορές.

Τέλος, ο κ. Κούσκουρης επιβεβαίωσε ότι η τιμή του ελαιολάδου είναι στα 3,40 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr