background img
banner
banner

Μεμονωμένα τα προβλήματα στην ύδρευση εξαιτίας του παγετού

«ΑΝΤΕΞΕ» Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΛΕΟΝ

Παρά τις… πολικές θερμοκρασίες ιδίως στα ορεινά της Αιγιάλειας, οι εγκαταστάσεις της ύδρευσης φαίνεται πως σε γενικές γραμμές άντεξαν στο τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, είτε στα κεντρικά δίκτυα είτε στις παροχές. Το «κρας τεστ» σε αυτή τη φάση ήταν θετικό, αφού οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μεμονωμένες και αντιμετωπίστηκαν σχετικά γρήγορα.
Το φαινόμενο παλαιότερων χρόνων όπου υδρόμετρα και σωλήνες καταστρέφονταν από τον πάγο, δεν επαναλήφθηκαν σε μεγάλη έκταση, κυρίως εξαιτίας της χρήσης σύγχρονων μεθόδων στις εγκαταστάσεις και πιο ανθεκτικών υλικών.

Για τα ενδεχόμενα προβλήματα που προέκυψαν ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, ο οποίος είπε πως εκείνο που παρατηρήθηκε ήταν σε κάποια σημεία στα ορεινά, εκεί όπου οι αγωγοί της ύδρευσης είναι επιφανειακοί, να υπάρξει πάγος και κατά συνέπεια διακοπή στην υδροδότηση, όμως, όπως τόνισε, το φαινόμενο ήταν πρόσκαιρο και δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα αφού επανήλθε γρήγορα η κανονικότητα. Όπου χρειάστηκε τα συνεργεία της ΔΕΥΑ επενέβησαν άμεσα όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Αχλαδιά όπου έσπασαν σωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης εξαιτίας του πάγου, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν αυθημερόν. ΄΄Σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να πούμε ότι είχαμε σοβαρές βλάβες εξαιτίας του καιρού΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών αποχέτευσης της Κορίνθου

Οι καιρικές συνθήκες πάντως, προκάλεσαν μία μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών του έργου της αποχέτευσης της οδού Κορίνθου που επρόκειτο να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα από την οδό Ζωοδόχου Πηγής, κάτι που δεν έγινε, διότι οι νταλίκες με τα υλικά που θα χρειάζονταν τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας για να ξεκινήσουν, είχαν «φρακάρει» στη χιονισμένη Αθήνα. Έτσι, η έναρξη των εργασιών μετατίθεται στην προσεχή εβδομάδα, η δε σήμανση έχει ήδη τοποθετηθεί.

Είναι κατασκευασμένα ακόμη και για -30 βαθμούς Κελσίου…

Αναφορικά με τα προβλήματα που μπορεί να προέκυψαν εξαιτίας του παγετού, ρωτήθηκε από τo protionline.gr και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Αιγίου και Περιχώρων Γιάννης Μάρκουλας, τονίζοντας πως υπήρξαν προβλήματα αλλά ήταν μεμονωμένα. Όπως ανέφερε, ΄΄πλέον οι εγκαταστάσεις είναι πιο σύγχρονες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται πιο ανθεκτικά και δεν έχουν καμία σχέση π.χ. με το 2004 όταν ο παγετός τότε είχε προκαλέσει πάρα πολλές ζημιές σε υδρόμετρα και σωλήνες όχι μόνο στα ορεινά αλλά και στα πεδινά. Δεν χρησιμοποιούνται πλέον σιδεροσωλήνες αλλά μονοσωλήνια πλαστικά που αντέχουν και στον παγετό αφού είναι κατασκευασμένα ακόμη και για -30 βαθμούς Κελσίου΄΄. Επιπλέον, ο κ. Μάρκουλας παρατήρησε πως ΄΄οι χαμηλές θερμοκρασίες ήταν κυρίως στα ορεινά εκεί όπου οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι αφήνοντας τη βρύση ανοιχτή, υπάρχει συνέχεια ροή άρα ο πάγος δεν μπορεί να επηρεάσει΄΄.

Η ανατίμηση υλικών «παγώνει» τις δουλειές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο του πάντως, όπως είπε, δεν είναι άλλο από τις ανατιμήσεις των υλικών που τείνουν να «παγώσουν» κάθε δραστηριότητα. Όπως είπε, ΄΄οι αυξήσεις στις τιμές έχουν επηρεάσει πάρα πολύ τη δουλειά μας που είναι αλληλένδετη με την οικοδομή. Σκεφτείτε ότι ένα υλικό μπορεί να το αγοράσουμε σήμερα π.χ. 5 ευρώ, σε δύο ημέρες να έχει πάει 7 και την άλλη εβδομάδα 10 ευρώ. Οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς. Αν μέχρι το καλοκαίρι κάναμε εργασίες π.χ. σε ένα μπάνιο με κόστος 1.000 ευρώ πλέον χρειάζονται 3.000 κι ο κόσμος το σκέφτεται. Οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί και δεν ξέρουμε πού θα φτάσουν΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr