background img
banner
banner

Μετ’ εμποδίων οι εμβολισμοί κατ’ οίκον

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΛΛΑ… ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Με μεγάλο σθένος από πλευράς υγειονομικών και ιατρών και δεκάδες εμπόδια από υπαιτιότητα του κρατικού μηχανισμού, συνεχίζονται τα κατ’ οίκον εμβόλια που τελούνται εδώ και περίπου 2,5 μήνες στην Αιγιάλεια.

Με τα κρούσματα σε επίπεδο δήμου να έχουν μειωθεί χαρακτηριστικά και τις νέες μεταλλάξεις να μην “αγγίζουν” ιδιαίτερα την περιοχή, τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί της Αιγιάλειας δείχνουν να είναι πραγματικά, αξεπέραστα και επώδυνα για τους ίδιους και τις αντοχές τους.

Η προσπάθεια των δημοτών να έρθουν όλο και πιο κοντά στην πλήρη υγειονομική θωράκισή τους, συνεχίζεται με θερμή διάθεση μεν αλλά όχι με την απόλυτη συνέπεια που θα επιθυμούσε η ιατρική κοινότητα ή το κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Αιγιάλειας και οι υπηρεσίες του, έχουν μια απόλυτα καλή συνεργασία με τις υγειονομικές μονάδες που τελούν τους εν λόγω εμβολιασμούς, παρέχοντάς τους όσα χρειάζονται για να υπάρχει συνέπεια στην όλη διαδικασία, παραχωρώντας μέχρι και οχήματα για τον σκοπό αυτό. Έτσι, τέσσερις φορές την εβδομάδα περίπου από τα τέλη του Νοέμβρη, πραγματοποιούνται εμβολιασμοί κατ’ οίκον από το Κ.Υ. Ακράτας και με την συμμετοχή μιας νοσοκόμας και ενός ιατρού του Κέντρου, μαζί με τον υπεύθυνο – απεσταλμένο του ΕΟΔΥ. Το… κακό της υπόθεσης, είναι ότι ο ίδιος ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίνεται σταθερά στις προτεινόμενες ημερομηνίες παροχής γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από το Κ.Υ. ώστε να διαθέσει απεσταλμένο, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται τόσα “τσιμπήματα” όσα θα μπορούσαν να τελούνται πράγματι, ανά βδομάδα.

40 με 50 Pfizer την εβδομάδα…

“Έχουμε άριστη συνεργασία με τον δήμο Αιγιάλειας και αυτό είναι πολύ θετικό, στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται στο να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες που προκύπτουν. Και είναι πολλές. Οι εκκρεμότητες είναι πραγματικά πολλές και πρέπει να πετυχαίνουμε μία “ισορροπία” μεταξύ των εφημεριών των ιατρών, των αναγκών του κόσμου, των συνθηκών που δουλεύουμε και φυσικά, με την προϋπόθεση ότι ο ΕΟΔΥ και η ΥΠΕ “συμβαδίζει” με τις ανάγκες του Κέντρου σε κάθε πλαίσιο” δηλώνει ο Παθολόγος Ιατρός του Κ.Υ. Ακράτας Κωνσταντίνος Χόνδρος στo protionline.gr. Να σημειωθεί ότι, το Κέντρο συνεχίζει να πραγματοποιεί σε επίπεδο δήμου υπαίθριους εμβολιασμούς, κάνοντας το σκεύασμα της Pfizer σε περίπου 40 με 45 άτομα κάθε βδομάδα. Οι ανάγκες για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον δε, διαφοροποιούνται και γίνεται ομαδοποίηση των προτεραιοτήτων, με όσα μέσα και δυνατότητες μπορεί να έχει το Κέντρο Υγείας, καθώς έχει επιφορτισθεί αρμοδιότητες, πολλαπλάσιες από αυτές στις οποίες μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί.

Χωρισμένοι κατά περιοχές οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

“Σαν εμβολιαστική μονάδα καλύπτουμε μια τεράστια περιοχή και επιπλέον, έχουμε επιφορτιστεί με δεκάδες εξτρά αρμοδιότητες σε κάθε τομέα. Έτσι, έχουμε χωρίσει σε περιοχές και κοινότητες τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, υποχρεωτικά, καθώς οι αυξημένες ανάγκες που καλύπτουμε μας αναγκάζουν να αλλάζουμε συνέχεια τα δεδομένα, οι δε ιατροί λόγω των εφημεριών που καλύπτουν πια και στο ΓΝΑΑ, έχουν πρόγραμμα ασφυκτικά γεμάτο. Όταν θα έρθει η ώρα να πάμε στην Ροδιά για εμβολιασμούς, θα γίνουν όλοι όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας. Ως τότε όμως, ενδέχεται να αλλάξει πολλές φορές η ημερομηνία της επίσκεψής μας στην εκάστοτε περιοχή, λόγω του περιορισμένου χρόνου των ιατρών και των υγειονομικών μας, από τις έξτρα αρμοδιότητες που αποφάσισε η 6η ΥΠΕ πως πρέπει να έχουμε” ήταν η απάντηση του κ. Χόνδρου, υπεύθυνου για τους οικιακούς εμβολιασμούς, για το ζήτημα της καθυστέρησης του εμβολιασμού της συγκεκριμένης γυναίκας.

Γυναίκα κατάκοιτη περιμένει τον εμβολιασμό της από τις 3 Δεκεμβρίου

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεώνης Παλαιολόγου η οποία “πληρώνει” τις συνέπειες της μεγάλης καθυστέρησης που έχουν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον αυτές τις βδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, η γυναίκα – κάτοικος Ροδιάς – ενώ έχει κάνει ήδη τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού με AstraZeneka στο Κ.Υ. Ακράτας εδώ και πολλούς μήνες – στην προσπάθειά της να κλείσει ραντεβού για κατ’ οίκον εμβολιασμό μέσω της πλατφόρμας (καθώς δεν είναι σε θέση να μετακινηθεί) έπεσε σε… λούμπα. Όπως καταγγέλλει ο γιός της Ανδρέας, η 84χρονη έκλεισε ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας στις 3 Δεκεμβρίου ‘21 και από τότε… περιμένει. “Όσες φορές και αν επικοινώνησα δεν μπόρεσα να πάρω συγκεκριμένη απάντηση, πότε θα έρθει το κλιμάκιο. Η μητέρα μου δεν είναι σε θέση να μετακινηθεί, έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες. Ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί με πολύ αργές κινήσεις προφανώς. Δεν μπόρεσε να μου δώσει κανένας επίσημη απάντηση, πότε θα γίνει η επίσκεψη του κλιμακίου στην Ροδιά” ανέφερε ο αγανακτισμένος Ανδρέας Παλαιολόγου, για την περίπτωση της κατάκοιτης μητέρας του. Μάλιστα, τόνισε ότι υπάρχουν και ακόμα δύο περιπτώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή όπου επίσης ο εμβολιασμός τους παρουσιάζει… δίμηνη καθυστέρηση, δίχως ουδεμία υπαιτιότητα των δημοτών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr