background img
banner
banner

Παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

ΜΕ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ

Εννέα μόλις ημέρες υπολείπονται για την τοπική εορτή, ιστορική επέτειο της 26ης Ιανουαρίου για τη «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» και τα περιοριστικά μέτρα του covid-19 «απειλούν» με ανατροπή του σχεδιασμού. Βάσει προγραμματισμού, έχει κληθεί και θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις ο Προκόπης Παυλόπουλος που ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017 είχε υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση της γιορτής.

Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η αναγνώριση του γεγονότος της Μυστικής Συνέλευσης, οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον τέως ΠτΔ. Στις 26 Ιανουαρίου 2018 ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε επισήμως το Αίγιο και παρέστη στις σχετικές τελετές, που έγιναν για πρώτη φορά με τόση λαμπρότητα. Τότε και με την ευκαιρία της ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Αιγιαλείας, ο Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του μίλησε εκτενώς για την μεγάλη ιστορία του Αιγίου, ιδίως όμως είχε αναφερθεί στη σημασία της ιστορικής Συνέλευσης της Βοστίτσας καθώς και στη συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας στους μεγάλους Αγώνες του Έθνους, σε μία ομιλία στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Απόλλων» που είχε καθηλώσει.

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τα μέτρα του covid-19

Σημειώνεται πως από πλευράς δήμου Αιγιαλείας, πριν τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς που έχουν λάβει παράταση ως τις 23 Ιανουαρίου και προβλέπουν απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων, είχε προγραμματιστεί σειρά δράσεων σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., την Ι.Λ.Ε.Α. κι άλλους φορείς και συλλόγους, όπως για παράδειγμα η παρέλαση των αρματωμένων κι άλλες δράσεις με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» κι άλλων αναβιωτών από όλη την Ελλάδα που θα πραγματοποιούταν το Σαββατοκύριακο πριν την επέτειο, δηλαδή στις 22 και 23 Ιανουαρίου. Έτσι, όπως έκανε γνωστό ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα», η Παρέλαση των Αρματωμένων, με τη συμμετοχή μελών Συλλόγων από όλη τη χώρα, μεταφέρεται για μία εβδομάδα μετά, δηλαδή από 22 με 23 Ιανουαρίου στις 29 με 30 Ιανουαρίου εφόσον βέβαια αρθούν τα μέτρα.

Κατά τα άλλα, όπως ενημέρωσε το protionline.gr ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ΄΄και φέτος θα γιορταστεί με όλες τις αρμόζουσες τιμές η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, τηρουμένων όμως των πρωτοκόλλων ενάντια στον covid-19. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει ως την τελευταία στιγμή να δούμε εάν θα υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων. Έχουμε αποστείλει προσκλήσεις, θετικά, ως τώρα, μας έχει απαντήσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος΄΄.

Χωρίς μαθητική παρέλαση, μόνο με τη συμμετοχή των σημαιοφόρων στον Μητροπολιτικό Ναό

Έτσι, θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση του Δημαρχείου και των λοιπών δημόσιων κτιρίων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον, όπως όλα δείχνουν, δεν θα ισχύσουν νέα περιοριστικά μέτρα, στις 26 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης θα ψαλεί Δοξολογία. Ακριβώς επειδή δεν θα πραγματοποιηθεί μαθητική παρέλαση, δεδομένου ότι με τα ισχύοντα μέτρα δεν μπορεί να προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, οι σημαιοφόροι των σχολείων θα παραστούν στη Δοξολογία. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων ή στο Μνημείο Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια ή και στην προτομή του Ανδρέα Λόντου στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου. Δεν θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση ή θεατρικό στο προαύλιο του Μουσείου όπως είχε συμβεί παρελθόντα έτη. Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στον κ. Παυλόπουλο στο Μουσείο Ψηφιακής Ιστορίας που εδρεύει στο Παναγιωτοπουλέικο Αρχοντικό και θα παρατεθεί γεύμα. Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων, δεν θα πραγματοποιηθεί κάποια εκδήλωση στην Τέμενη.

Μετατέθηκε για τον Μάρτιο το Συνέδριο Διπλωματίας και η Έκθεση

Όπως ανέφερε στo protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ΄΄δυστυχώς, με τα μέτρα που ισχύουν υπάρχουν κάποιες ανατροπές. Για παράδειγμα ακυρώσαμε το Συνέδριο Διπλωματίας και την Έκθεση Μουσικών Οργάνων που είχαν προγραμματιστεί και τα μεταθέσαμε χρονικά για τον Μάρτιο οπότε και θα ξέρουμε πώς έχουν τα πράγματα με την πανδημία΄΄. Επίσης, να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαραθώνιο προτίθεται να πραγματοποιήσει στις 30 Ιανουαρίου ο Αθλητικός Σύλλογος «Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς»

Ορισμός της επετείου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας

Εν τω μεταξύ, από το Εργατικό Κέντρο Αιγίου έγινε γνωστό ότι κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του και του Εμπορικού Εισαγωγικού & Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας, διορθώθηκε η παράλειψη – αδικία που υπήρχε στον ορισμό της απόφασης για την τοπική αργία της 26ης Ιανουαρίου, η οποία δεν συμπεριελάμβανε τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα. Όπως τονίζει η διοίκηση του Ε.Κ.Α. ΄΄πλέον με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Μπονάνου, έχει εκδοθεί το υπ. αριθμ 6356/31-12-2021 ΦΕΚ Β’ όπου ορίζεται ρητώς ότι η 26η Ιανουαρίου επέτειος μυστικής συνέλευσης της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821), είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας Νομού Αχαΐας. Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου από το 2017 που διαπίστωσε την παράλειψη στο αρχικό ΦΕΚ ξεκίνησε έναν σιωπηλό αλλά αποτελεσματικό αγώνα και σήμερα είμαστε υπερήφανοι για μια ακόμα επιτυχία που ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους της Αιγιάλειας.”


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr