background img
banner
banner

Ποιο το πρόστιμο για πέταγμα σκουπιδιών από το παράθυρο;

Η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται και από την πιο μικρή μας κίνηση, με το πέταγμα σκουπιδιών από το παράθυρα των αυτοκινήτων να αποτελεί μια μεγάλη και ανοιχτή πληγή μόλυνσης και κινδύνων.

Όλοι οι οδηγοί θέλουμε η καμπίνα του αυτοκίνητου μας να είναι καθαρή και τα καθημερινά μας σκουπίδια να μην καταλαμβάνουν θέσεις μικροαντικειμένων ή τον χώρο στις τσέπες των πάνελ των θυρών.

Αρκετοί οδηγοί “φυλάνε” τα σκουπίδια τους σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο ή σε μια μικρή σακούλα, έτσι ώστε με την πρώτη ευκαιρία να σταματήσουν σε έναν κάδο και να τα πετάξουν.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι οδηγοί που δεν σκέφτονται έτσι και απερίσκεπτα “ξεφορτώνονται” το σκουπίδι τους στο περιβάλλον, πετώντας το απο το παράθυρο του αυτοκίνητου. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε σε καθημερινή βάση, ακόμα και από οδηγούς που “δείχνουν” να σκέφτονται το περιβάλλον, μιας και έχουν επιλέξει ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους.

Το πέταγμα όμως σκουπιδιών από το παράθυρο του αυτοκινήτου δεν αποτελεί μόνο επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ατύχημα ενός άλλου διερχόμενου οδηγού ή αναβάτη μοτοσυκλέτας. Για παράδειγμα, το πέταγμα μιας μπανανόφλουδας, ενός ροφήματος ή μιας ζελατίνας, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ελέγχου της μοτοσυκλέτας από τον αναβάτη και να καταλήξει πεσμένος στο οδόστρωμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει:

  • Δεν επιτρέπεται επίσης να χύνονται ή να πετιούνται στις οδούς ουσίες ή υλικά, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την οδό ολισθηρή (π.χ. νερά, φρούτα, λάδια, ασβέστης κ.λ.π.).
  • Δεν επιτρέπεται η απόρριψη από το όχημα οποιουδήποτε αντικειμένου, έστω και αν από αυτό δεν καθίσταται επικίνδυνη ούτε παρακωλύεται η κυκλοφορία.
  • Δεν επιτρέπεται η απόρριψη από το όχημα κάθε αντικειμένου ή ουσίας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή να ρυπάνει το περιβάλλον.

Το πρόστιμο που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για τους οδηγούς που πετάνε σκουπίδια από το αυτοκίνητό τους ανέρχεται στα 200 ευρώ, ενώ τιμωρούνται και με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
AUTO

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr