background img
banner
banner

Στις… επάλξεις για τον “Διομήδη” με 160 τόνους αλάτι

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Μπορεί να έχει ξεκινήσει να δείχνει τα… δόντια της η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Δυτική Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι τελικά ο “Διομήδης” δεν θα φέρει προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.

Οι πρώτες “εικόνες” που έρχονται από τις ορεινές – ημιορεινές περιοχές του δήμου, αναφέρουν πως ναι μεν υπάρχει κακοκαιρία σε όλο το φάσμα και σε πολλά σημεία που θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, όμως δεν θα επηρεάσει την περιοχή, δεν θα δημιουργήσει ¨δύσκολες καταστάσεις¨. Παρ’ όλα αυτά, οι υπηρεσίες του δήμου, η πολιτική προστασία και η Περιφέρεια είναι σε επαγρύπνηση, ενώ ο εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό, είναι αρκετά έτοιμο και ικανό για κάθε δεινή καιρική εξέλιξη.

Δύσκολα μπορεί να… αιφνιδιαστεί η Αιγιάλεια από ακραίο καιρικό φαινόμενο

Η αλήθεια είναι ότι οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας και των υπηρεσιών του δήμου είναι αρκετά έμπειροι και εξειδικευμένοι σε περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών και δύσκολων φυσικών φαινομένων. Τα μηχανήματα που υπάρχουν είναι ετοιμοπόλεμα και αποτελεσματικά, σε κάθε περίπτωση και για όποια κατάσταση προκύψει. Αυτό από μόνο του, δίδει ένα ξεκάθαρο αβαντάζ που αναφέρει, ότι πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να… αιφνιδιαστεί η Αιγιάλεια από ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως χιονόπτωση ή παρατεταμένη επικίνδυνη βροχόπτωση. Μάλιστα, επειδή η χιονόπτωση δεν λογίζεται ως ένα έκτακτο φαινόμενο, αλλά επαναλαμβανόμενο (έτσι έχει χαρακτηριστεί επίσημα) η υπηρεσία που έχει κάθε αρμοδιότητα ετοιμότητας και αντίδρασης είναι οι υπηρεσίες του δήμου και όχι η πολιτική προστασία, όπως γίνεται σε σεισμούς ή πυρκαγιά, κατολίσθηση ή τσουνάμι, που λογίζονται ως έκτακτα περιστατικά και φαινόμενα.

Στο “κόκκινο” οι… προμήθειες αλατιού για την όποια εξέλιξη

Κάθε υπηρεσία που ανήκει στον δήμο και βάσει νομοθεσίας, κάθε Νοέμβριο οφείλει να προγραμματίζει τις όποιες δράσεις στην αντιμετώπιση των στοιχείων της φύσης, στο πλαίσιο της ολικής ετοιμότητας. Για μία ακόμη χρονιά, για τις συνθήκες που επικρατούν στην ανάλογη υπηρεσία φαίνεται πως ήδη όλα δουλεύουν… ρολόι. Και εξηγούμαστε: Η συντήρηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων έχει ήδη γίνει, οι προμήθειες στις αποθήκες του δήμου σε αλάτι έχουν πιάσει “κόκκινο” και τα ειδικά οχήματα που επεμβαίνουν σε αποπαγοποιήσεις ή αποχιονισμό είναι σε 100% ετοιμότητα. Έτσι, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι φέτος, είναι η χρονιά που είναι όλα πιο οργανωμένα και έτοιμα από ποτέ άλλοτε.

Νικ. Καραΐσκος: “Τα μηχανήματα του δήμου είναι σε πλήρη ετοιμότητα”

“Στην παρούσα φάση η κακοκαιρία που είναι ήδη σε εξέλιξη και πλήττει όλη την Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο, δεν είναι και τόσο δραστική ή έντονη για την δική μας περιοχή, εδώ στην Αιγιάλεια. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας” ήταν τα λόγια του αρμόδιου αντιδημάρχου στo protionline.gr. Σύμφωνα με τα στοιχεία, βροχοπτώσεις θα υπάρξουν και πιθανόν να σημειωθεί και χιονόπτωση μέχρι χαμηλά στις ημιορεινές περιοχές του δήμου, αλλά η ένταση θα είναι στα πλαίσια του λογικού και του αναμενόμενου. “Τα μηχανήματα του δήμου είναι σε πλήρη ετοιμότητα, οι αποθήκες μας έχουν αρκετή ποσότητα αλατιού για ό,τι χρειαστεί και έχουμε κάνει κάθε ενέργεια ώστε και το έμψυχο δυναμικό μας αλλά και το άψυχο, να είναι σε απόλυτη επάρκεια και σε κατάσταση επιφυλακής. Να ξεκαθαρίσουμε ότι μέχρι και χθες Τετάρτη και αργά το βράδυ, δεν υπήρχε ούτε ένας δρόμος κλειστός σε όλο τον δήμο. Σήμερα το πρωί μάλιστα, προληπτικά και μόνο, πέφτει αλάτι σε όλα τα ορεινά σημεία της Αιγιάλειας, για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων” ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος.

Η τεχνική υπηρεσία, έχει αναθέσει σε ορισμένους ιδιώτες χειριστές, την περαιτέρω ενίσχυση του δήμου, καθώς οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν με την… καμία και η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό έχει κριθεί απαραίτητη σε κάθε περίπτωση. Έτσι, εδώ και περίπου έναν μήνα (από τις 10 Δεκεμβρίου) έχει ανατεθεί σε ιδιώτες να γίνονται αποχιονισμοί σε όποιο σημείο της Αιγιάλειας προκύπτει ζήτημα και βέβαια, άμεση επέμβαση σε δρόμους που έχουν θέμα με πάγο, χιόνι ή οτιδήποτε αφορά την εκάστοτε κακοκαιρία.

 

Ετοιμοπόλεμα τα οχήματα, οι ιδιώτες αλλά και τα… 4×4

Ο δήμος έχει ένα γκρέιντερ το οποίο μπορεί να κάνει εκχιονισμούς και αποχιονισμούς, με δύο εξειδικευμένους χειριστές. Επίσης, στην υπηρεσία ανήκουν και δύο 4×4 ειδικά μηχανήματα που μπορούν να επέμβουν σε εσωτερικούς δρόμους, δηλαδή σε μικρά ορεινά δυσπρόσιτα σημεία, το ένα εκ των οποίων έχει και “μαχαίρι” στην μπροστινή πλευρά του, που προσφέρει εξυπηρέτηση σε πολλά περιστατικά. Όμως τα μηχανήματα και οι φορτωτές – οχήματα με “πολυμορφία” που ανήκουν στο δυναμικό, κάνουν και άλλες…. δουλειές (εκτός των αναμενόμενων) όπως για παράδειγμα η “συμβολή” τους, στο θέμα των απορριμμάτων σε επιλεγμένα σημεία ή διάφορες εργασίες σε περίπτωση κατολίσθησης ή σε έκτακτες ανάγκες.

Που έχει τοποθετήσει αλάτι ο δήμος

Τέλος, να σημειωθεί ότι στις αποθήκες του δήμου για τον τρέχοντα – φετινό – χειμώνα, έπειτα από την έγκαιρη επικοινωνία και κινητοποίηση που υπήρξε μεταξύ των αρμοδίων του δήμου Αιγιάλειας και των ανθρώπων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αυτή την στιγμή (13 Ιανουαρίου) υπάρχουν περίπου 160 τόνοι αλάτι, έτοιμο να διατεθεί σε όποιο σημείο προκύψει ζήτημα. Οι υπεύθυνοι, τους έχουν διανείμει ανάλογα με τις ανάγκες των χωριών και της μορφολογίας τους. Τα σημεία που έχει καταλήξει μέρος του “οργανικού αλατιού” που μπορεί να φανεί… “σωτήριο” σε κάθε περίπτωση, είναι στο Διακοπτό καλύπτοντας όλη την ευρύτερη περιοχή, στην Ακράτα που μπορεί να προμηθευτεί οποιαδήποτε όμορη περιοχή, ενώ ο κύριος όγκος βρίσκεται στην Χαρτοποιία Αιγίου και σε ειδικό χώρο φύλαξης, σημείο που μπορεί να εξυπηρετήσει όλη την δυτική πλευρά του δήμου και τις περιοχές της Φτέρης ή της ορεινής Δυτικής Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr