background img
banner
banner

ΥΠΕΝ: Επιδοτήσεις 180 εκατ. ευρώ για αγορά από ψυγεία μέχρι και ηλεκτρικά Ι.Χ.

Πακέτο κινήτρων συνολικού ύψους 180 εκ. ευρώ προς τους καταναλωτές για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη χρήση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και τις οδικές τους μετακινήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για δύο ξεχωριστά προγράμματα για τα οποία ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τη δράση για την απόκτηση νέων αποδοτικών ηλεκτρικών συσκευών, αυτή σύμφωνα με τον υπουργό θα αφορά τα ψυγεία και τα κλιματιστικά, όπως είπε.

Ο Κώστας Σκρέκας έκανε επίσης γνωστό στη Βουλή ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά περί τα 200.000 νοικοκυριά. Παράλληλα πληροφορίες του ΟΤ θέλουν το ύψος του να επιδιώκεται να είναι στα 100 εκ. ευρώ, με το υπουργείο να βρίσκεται στη διαδικασία της εύρεσης των σχετικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει καταλήξει στο αν θα καθιερωθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη συμμετοχή των οικιακών καταναλωτών στη συγκεκριμένη δράση. Υπάρχουν και οι γνώμες που θέλουν το πρόγραμμα να είναι ανοικτό σε όλους τους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι αυτό στοχεύει στην αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών και ψυγείων που «καίνε» πολύ ηλεκτρικό ρεύμα, με νέες συσκευές υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. Το ποσοστό της επιδότησης λένε οι ίδιες πληροφορίες αναμένεται να κυμαίνεται στο 30% ή 40% της δαπάνης για την αγορά καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής.

Η δράση πρόκειται να προκηρυχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους με τις πληροφορίες να θέλουν πιο πιθανή την Άνοιξη.

Ηλεκτρικά Ι.Χ. και επαγγελματικά οχήματα

Ο Κώστας Σκρέκας στη Βουλή μίλησε και για το άλλο δημοφιλές πρόγραμμα το «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Όπως ο ίδιος έχει αναγγείλει ο δεύτερος κύκλος αναμένεται να ανοίξει τον Απρίλιο. Η δράση στοχεύει στην αντικατάσταση Ι.Χ. και επαγγελματικών οχημάτων συμβατικής τεχνολογίας με την αγορά νέων ηλεκτρικών και υβριδικών.

Στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε γνωστό ότι το ύψος της επιδότησης θα είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου κύκλου. Αυτή η ανακοίνωσή του έρχεται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του ΟΤ στις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο το μέγιστο όριο της νέας ενίσχυσης θα είναι τα 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που είχε οριστεί στον προηγούμενο κύκλο.

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» εκτιμάται ότι θα έχει προϋπολογισμό 40 εκ. ευρώ και θα αφορά όπως προαναφέρθηκε την ενίσχυση των φυσικών και νομικών προσώπων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε αυτά τα 40 εκ. ευρώ έρχονται να προστεθούν και πόροι άλλων 40 εκ. ευρώ με τους οποίους θα επιδοτηθούν επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί προκειμένου να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με καινούργια ηλεκτρικά ή υβριδικά. Το συνολικό πακέτο κινήτρων θα ανέλθει, όπως έχει πει πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα 22.500 ευρώ εκ των οποίων τα 2.000 ευρώ θα είναι μπόνους απόσυρσης.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr