background img
banner
banner

Φύλλο… φτερό θα «ξεσκονίσει» τις διαδικασίες για την Αγ. Λαύρας η Αποκεντρωμένη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΥΡΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Τα… κάστανα από τη φωτιά που έχει «ανάψει» στην πλατεία Αγ. Λαύρας καλείται να βγάλει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, το αρμόδιο τμήμα της οποίας έχει πλέον στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία ώστε να εξετάσει τις ενστάσεις των πέντε συμβούλων της αντιπολίτευσης και να αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτή την ανάκληση της απόφασης για την υποκατάσταση του εργολάβου ή εάν θα επιτρέψει να υλοποιηθεί η απόφαση του δήμου για ολοκλήρωση του έργου από τον νέο εργολάβο.

Η δημοτική αρχή απέστειλε αιτιολογικό σημείωμα, η αντιπολίτευση επιμένει στη νομιμότητα κι οι επαγγελματίες σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αποκεντρωμένης… Ειδικότερα, λαμβάνοντας την πληροφορία ότι εντός της εβδομάδας οι αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας θα ασχοληθούν με το θέμα των δύο ενστάσεων των πέντε συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας έχουν προγραμματίσει σήμερα να επισκεφθούν την Αποκεντρωμένη. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία τους, αποτελούμενη από 4 – 5 άτομα, θα επιχειρήσει να συναντηθεί με τον συντονιστή Νίκο Παπαθεοδώρου, προκειμένου να του μεταφέρει την απόγνωση των επαγγελματιών και την επιθυμία τους να εξεταστεί γρήγορα η ένσταση, λαμβάνοντας υπόψη το πλήγμα που έχουν δεχθεί από τη μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου.

Απαντήσεις της δημοτικής αρχής, με φάκελο 57 σελίδων!

Την ίδια στιγμή, στις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες επικρατεί η άποψη ότι οι ενστάσεις θα απορριφθούν, δεδομένου ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν αφότου είχε δοθεί η νομική έγκριση αλλά και το «πράσινο φως» της διαχειριστικής που ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν τεκμηριώνονταν σε κείμενο 35 σελίδων, ενώ η απάντηση της δημοτικής αρχής κατατέθηκε σε φάκελο 57 σελίδων, με τους συντάσσοντες να επιθυμούν να εξηγήσουν επακριβώς στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης τα «βήματα» που ακολούθησαν ώστε να φτάσουν στην υποκατάσταση, εφαρμόζοντας τις διατάξεις συγκεκριμένων νόμων, οι οποίες αναφέρονται. Ερωτηθείς από το protionline.gr για τη διαδικασία και το εάν ο δήμος έχει στείλει τις προτάσεις του ως οφείλει μετά τις ενστάσεις, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, είπε: ΄΄Ο δήμος Αιγιαλείας απέστειλε τις προτάσεις του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από την περασμένη εβδομάδα. Έχουμε απαντήσει σε όλα, διεξοδικά και σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία, έχουμε δώσει όλες τις διευκρινίσεις πάνω στα θέματα που θίγει η ένσταση των πέντε. Οι ενέργειες που έχουμε κάνει είναι καθ’ όλα νομότυπες και αυτό προκύπτει από την διαδικασία, αφού σε όλα τα ζητήματα έχει ακολουθηθεί η νομοθεσία΄΄.

Ζητούν απόσυρση της ένστασης και στήριξη από όλους στη λύση της δημοτικής αρχής

ΠΟΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματίες, με υπογραφές τους, έχουν αποστείλει δύο έγγραφα. Το πρώτο είχε αποδέκτες τους παράγοντες της Αποκεντρωμένης και το δεύτερο ήταν μία ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και όλους τους δημοτικούς συμβούλους Αιγιαλείας, ζητώντας απόσυρση της ένστασης και στήριξη από όλους της λύσης της αντικατάστασης του αναδόχου. Συγκεκριμένα, στην ανοιχτή επιστολή ανέφεραν ότι το… δράμα της πλατείας δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής, ενώ για την ένσταση επισήμαναν: ΄΄Θεωρούμε καταστροφική των υποβληθείσα ένσταση που με πρόσχημα τη νομιμότητα και στηριζόμενη σε αμφιλεγόμενα γραφειοκρατικά και νομικίστικα εμπόδια, ωθεί την Κεντρική Διοίκηση να ακυρώσει μία διαδικασία που δίνει λύση στο πρόβλημα΄΄.

Σε σχέση με τη λύση που δρομολόγησε η δημοτική αρχή, σημείωσαν: ΄΄Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί ενώ βρέθηκε η λύση της αντικατάστασης του πτωχευμένου εργολάβου που αδυνατεί να προχωρήσει τις εργασίες, με μία αξιόπιστη εταιρεία που δεσμεύεται να ολοκληρώσει το έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το ίδιο κόστος, χωρίς δηλαδή καμία επιπλέον επιβάρυνση, υπάρχουν παρατάξεις και σύμβουλοι μέσα στο Δ.Σ. που αντιτίθενται στη λύση αυτή και κάνουν ενστάσεις προς την Αποκεντρωμένη, προβάλλοντας νομικά εμπόδια, ενώ θα έπρεπε να την αφήσουν να αποφασίσει ανεπηρέαστη. Μήπως φοβούνται ότι η Α.Δ. δεν θα κάνει σωστά τη δουλειά της; Τότε θα έπρεπε ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να κάνει ενστάσεις σε όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. που ο ίδιος καταψηφίζει΄΄.

Προχωρούν ωστόσο και σε πιο εξειδικευμένα θέματα, τονίζοντας πως ΄΄ο ανάδοχος ενός Δημοσίου έργου μπορεί, να μεταβιβάσει ολόκληρο η μέρος αυτού σε άλλη εταιρεία (υπεργολάβος). Η διαδικασία αυτή είναι απολύτως νόμιμη και προβλέπεται από τον νόμο των Δημοσίων έργων. Μάλιστα η διαδικασία αυτή γίνεται με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των δύο εταιρειών χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης΄΄.

Και προσθέτουν: ΄΄Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η διαδικασία γίνεται μη νόμιμη και χρειάζεται να αποφασίσει για το νόμιμο ή όχι ένας υπάλληλος του Κράτους, όταν σε μια τέτοια συμφωνία μεσολαβεί ο Δήμος αυξάνοντας το κύρος και την ασφάλεια αυτής της συμφωνίας (μεταξύ αναδόχου και υπεργολάβου) και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη του Κύριου ίου έργου (Δήμος) και κυρίως της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ. Επί της ουσίας η ένσταση ζητάει τον έλεγχο της διαδικασίας όχι για την νομιμότητα αλλά την σκοπιμότητα του έργου, αγνοώντας τους αγώνες που έχει δώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την δεκαετία του ‘80 να αποφασίζει αποκλειστικά ο Δήμος για την σκοπιμότητα των παρεμβάσεων στην πόλη τους και όχι η Κεντρική Διοίκηση. Ακόμα και αν υπάρχει παράληψη του νομοθέτη και δεν διατυπώνεται με σαφήνεια η παραπάνω διαδικασία δηλ., το αν στην συμφωνία αυτή των δύο εταιρειών μπορεί να μεσολαβήσει σαν εγγυητής ο Δήμος, δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση Δημοτικών Συμβούλων που να αναζητούν και κατά κάποιο τρόπο να “κατευθύνουν” την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ας αφεθεί αυτή να αποφασίσει για το νόμιμο ή όχι της διαδικασίας. Εξάλλου την ευθύνη για το αν είναι νόμιμες οι διαδικασίες την φέρει αποκλειστικά η Δημοτική Αρχή που έχει ψηφιστεί και όχι η μειοψηφία, και αυτή θα πάει κατηγορούμενη αν αποδειχθεί κάτι άλλο, Η πλατεία όμως θα έχει τελειώσει. Έχουμε παράδειγμα στην πόλη μας την επισκευή και αποκατάσταση της οδού Κλ. Οικονόμου το 2012. Κατηγορήθηκαν ο τότε Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος (μάλιστα πήγαν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο που τελικά τους αθώωσε) αλλά το έργο έγινε και έλυσε το πρόβλημα που δημιουργούσε στο Εμπορικό Κέντρο, το συνεχές ξήλωμα του δρόμου΄΄.

Τέλος, αφού υπενθυμίζουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και ότι σε περίπτωση αποδοχής της έντασης θα ακυρωθεί η δημοπρασία ενώ η επαναδημοπράτηση θα οδηγήσει σε μη χαρτογραφημένους δρόμους με άγνωστη την τύχη του έργου με κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης, ζητούν απόσυρση της ένστασης και σύγκλιση του Δ.Σ. στην δρομολογούμενη από τη δημοτική αρχή λύση.

Την ανοιχτή επιστολή, υπογράφουν: Σπήλιος Παναγόπουλος, Ιωάννα Παναγοπούλου, Παρασκευή Καραπαναγιώτη, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Ανδρέας Φραγκονικολόπουλος, Γιώργος Βίλιος, Γιώργος Τσινάκης, Αθανασία Μιχαλοπούλου, Ιωάννης Λέσης, Ζωή Γιαλελή, Νίκος Ψυχογιάννης, Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος, Μάρθα Ξηρομάμου, Χριστιάνα Ξηρομάμου, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Νίκος Λιακόπουλος, Ασημάκης Λιακόπουλος, Μαρία Καλαμά, Γιώργος Δημητρόπουλος, Γιώργος Ντότας, Ιωάννης Βίλιος, Ασημάκης Τσάκαλος, Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Νικόλαος Τσοφταρόπουλος, Αριστείδης Κούτρας, Αθανασία Λαλιώτη, Ελένη Θεοχαροπούλου, Σπύρος Σπυρόπουλος, Αναστάσιος Τασοπούλου, Κωνσταντίνος Παπασταύρου, Άγγελος Χρήστου, Γιώργος Παγουράκης, Ανδρέας Τριανταφύλλου, Αλέξανδρος Αλεξόπουλος, Γιώργος Αλεξόπουλος, Δημήτρης Μπουζιώτης, Ιωάννης Παζιούρος, Ελένη Αδαμοπούλου, Ασπασία Κατσιμπίρη, Γιώργος Καρούζος, Παναγιώτης Καρούζος, Αιμίλιος Μουτζουράτος, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Θόδωρος Μαντζώρος, Δημήτρης Φραγκάκης, Βίκυ Γεωργίου, Γιώργος Κοσσιέρης, Αλέξανδρος Νταλής, Μαριάννα Δημητρίου, Ευστάθιος Ζάρος, Αναστάσιος Γιαννούλης, Νίκος Ευσταθίου, Όλγα Ανέστη, Δημήτρης Ντότας, Παναγιώτης Βλάχος και Κωνσταντίνα Βλάχου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr