background img
banner
banner

«Όλοι μαζί» κατά της επιβολής του τέλους για την ταφή των απορριμμάτων

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΣΤΗ

Ομόφωνη απόφαση για κατάργηση της άμεσης εφαρμογής του τέλους ταφής στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με το άρθρο 38 του Ν.4819/2021, έλαβε στη χθεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Άπαντες εξέφρασαν την άποψη ότι οι δημότες δεν μπορούν να επωμιστούν ένα τόσο μεγάλο «βάρος» αφού θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό τα δημοτικά τέλη.
Τη σχετική εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ενημερώνοντας το Σώμα για το τι σημαίνει η επιβολή του τέλους για τον δήμο Αιγιαλείας.

΄΄Όπως καταλαβαίνετε το λεγόμενο τέλος ταφής θα επιβαρύνει τους δήμους ανάλογα με το πόσο επιβαρύνουν με ταφή τους ΧΥΤΑ και θα αφαιρούνται αυτά που διαχειρίζονται.
Ο δήμος μας μεταφέρει τα στερεά απόβλητα σε εργοστάσιο άρα θα πληρώνουμε τα χρήματα του υπολείμματος, δηλαδή περίπου το 30% των παραγόμενων απορριμμάτων του δήμου΄΄, σημείωσε, εξηγώντας ότι το τέλος επιβάλλεται διότι η Ε.Ε. είχε χρηματοδοτήσει μονάδες που δεν πραγματοποιήθηκαν με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να καταλήγουν σε ταφή.

Ενημέρωση ζήτησε από τον αντιδήμαρχο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος τασσόμενος υπέρ της μη επιβολής του τέλους που θα έχει δυσβάσταχτες συνέπειες στον δήμο και τους δημότες.

Τι ζητά ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας

Όπως μετέφερε ο κ. Καραΐσκος, ΄΄ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. ζητά να ανασταλεί το τέλος ως το 2023 ώστε να προλάβουν οι δήμοι να τελειώσουν τις μονάδες που είναι υπό εκτέλεση, να αναλάβει το κόστος η κεντρική διοίκηση για τη συνολική ευθύνη και οι πόροι να επανέρχονται στους δήμους ώστε να προβαίνουν σε δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και διαχείρισης των αποβλήτων΄΄.

Τόνισε ακόμη πως το τέλος θα πρέπει να καλυφθεί μέσω των δημοτικών τελών απ’ όπου ο δήμος θα το καταβάλει στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων νομού Αχαΐας, ανάλογα με αυτά που δηλώνει στο Εθνικό Μητρώο Απορριμμάτων.

΄΄Κάθε φορά που τελειώνει το εξάμηνο το εργοστάσιο μας στέλνει τα παραστατικά τα στέλνουμε στο Ε.Μ.Α. και βάσει αυτών θα προσδιορίζεται το τέλος΄΄, ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος, εκφράζοντας την ανάγκη να «τρέξει» όσο γίνεται πιο γρήγορα το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων που έχει δρομολογήσει ο δήμος.
Όπως ανέφερε, ΄΄γι’ αυτό πρέπει να σπεύσουμε να λειτουργήσουμε τη Μονάδα ώστε να μειώσουμε κατά 45% τα απορρίμματά μας και να γλιτώσουμε τα κόστη΄΄.

Οι δήμοι θα… πληρώσουν την ανεπάρκεια της πολιτείας

Απαισιόδοξη για το κατά πόσο θα βρει ανταπόκριση το αίτημα για απόσυρση του τέλους, δήλωσε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, τονίζοντας πως ΄΄η χώρα μας έχει μείνει πίσω και το 80% των απορριμμάτων πανελλαδικά, θάβεται. Τώρα εμείς σαν δήμος πρέπει να τρέξουμε ωστόσο το κράτος ποτέ δεν έτρεξε, φόρτωνε τη διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους, οι δήμαρχοι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν αντιπάθειες και λύσεις δεν δόθηκαν. Η πολιτεία δεν είχε κεντρικό σχεδιασμό και φέρει μεγάλη ευθύνη. Εκεί που φταίει η πολιτεία θα πληρώνουν οι δημότες;΄΄.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγγελική Κουρή σημείωσε: ΄΄Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πανελλαδικά είχε ταχθεί κατά του τέλους, με απόδειξη ότι τον Μάη του ’20 με πρωτοβουλία του δήμου Πατρέων και υπογραφές των πέντε δημάρχων της Αχαΐας και του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. είχε ζητηθεί να αποσυρθεί το τέλος, το οποίο αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Εμείς είμαστε υπέρ της κατάργησης του τέλους και όχι της αναστολής του΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr