background img
banner
banner

H πενθήμερη καραντίνα δεν «δείχνει» τις απουσίες

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID-19 ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε «όπλο» για τον εντοπισμό του covid-19 έχει μετατραπεί το σελφ τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών, με τα σχολεία πλέον και στην Αιγιάλεια να αποτελούν τον «καθρέπτη» της κοινωνίας ως προς την καθημερινότητα και το φορτίο της νόσησης. Ο αριθμός νοσούντων μαθητών και εκπαιδευτικών παραμένει σε σταθερά επίπεδα με μία ελαφρά μείωση, ωστόσο προσπερνιέται για τρεις κυρίως λόγους: Είτε γιατί δεν κυριαρχεί ο αρχικός τρόμος, είτε γιατί επικρατεί εμπιστοσύνη στη λειτουργία του σχολείου, είτε βέβαια γιατί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων της σχολικής κοινότητας έχει ήδη νοσήσει… Έπειτα, οι απουσίες των νοσούντων μαθητών δεν γίνονται τόσο αισθητές, δεδομένου ότι η καραντίνα κρατά πλέον μόλις πέντε ημέρες και στην περίπτωση δε που μεσολαβεί Σαββατοκύριακο ή αργίες, τότε είναι λίγες οι ημέρες εκτός σχολείου.

Ελευθεριώτης: ‘‘Υπάρχει υπερμετάδοση στις οικογένειες’’

΄΄Είναι γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία μικρότερη επιφύλαξη σε σχέση με παλιότερα. Οι γονείς προφανώς εμπιστεύονται το ελληνικό σχολείο και πως οι υπεύθυνοί του κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να το κρατήσουν ανοιχτό και λειτουργικό. Ο κορωνοϊός είναι ένα γεγονός που υφίσταται και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πέρα από το να εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουν σχέση με την προφύλαξη, την υγιεινή και την τήρηση των πρωτοκόλλων. Φαίνεται πως ο κόσμος έχει αντιληφθεί πως ο εγκλεισμός μόνο και μόνο για να προφυλαχθεί κάποιος, χωρίς να φέρει τον ιό, δεν είναι λύση και πως πρέπει να ξαναπάρουμε πίσω της ζωή μας. Κι αυτό φαίνεται γιατί ενώ λίγους μήνες πριν οι γονείς δεν έστελναν καθόλου τα παιδιά στο σχολείο ακόμη κι αν υπήρχε ένα κρούσμα σε… διπλανό σχολείο, τώρα πια με 1-2 κρούσματα μέσα στην τάξη, στέλνουν τα παιδιά τους κανονικά΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης.

Παρατήρησε ακόμη πως ΄΄οι μειώσεις του αριθμού των μαθητών δεν είναι πολύ ορατές διότι λείπουν ένα πενθήμερο και ευτυχώς τα περισσότερα το περνούν σαν ένα είδος γρίπης. Εκείνο που βλέπουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί είναι ότι υπάρχει υπερμετάδοση στις οικογένειες, αφού έχουμε παρατηρήσει πως όταν νοσήσει ένα παιδάκι είναι βέβαιο πως θα κολλήσει και το αδελφάκι του΄΄.
Έκανε ακόμη γνωστό πως κατά μέσο όρο απουσιάζουν καθημερινά 15-20 άτομα τα οποία δεν είναι τα ίδια. Δηλαδή κάποιοι νοσούν και κάποιοι αποθεραπεύονται και επιστρέφουν και πως τα κενά των εκπαιδευτικών καλύπτονται εκ των ενόντων πράγμα που, όπως είπε, δεν είναι και η καλύτερη αναπλήρωση αλλά έγκειται στην καλή διάθεση του εκάστοτε εκπαιδευτικού. ΄΄Από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη, όλοι προσπαθούν για το σχολείο τους. Δεν ξέρω βέβαια΄΄, κατέληξε ο κ. Ελευθεριώτης, ΄΄αν η πολιτεία έχει αναγνωρίσει την υπερπροσπάθεια που γίνεται και στην παιδεία και την υγεία…΄΄.

Κανένα τμήμα κλειστό στην περιοχή

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ενώ σχεδόν σε όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας υπάρχουν κρούσματα, κανένα τμήμα δεν έχει κλείσει, δηλαδή δεν έχει νοσήσει το 50+1 των μαθητών. Λιγοστές είναι δε και οι περιπτώσεις που σε ένα τμήμα νοσούν 5-6 μαθητές και οι γονείς αποφασίζουν, με δική τους πρωτοβουλία, να μην στείλουν τα παιδιά τους για λίγες ημέρες, κάτι που συνέβαινε πιο συχνά παλιότερα.

Τα θετικά σελφ σε επίπεδο νομού

Η επιστροφή των μαθητών μετά την ανάπαυλα εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της αργίας πάντως, ήταν ενδεικτική της εικόνας των κρουσμάτων σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.

Στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Παρασκευή στον νομό Αχαΐας δηλώθηκαν 121 νέα περιστατικά θετικών κρουσμάτων μεταξύ μαθητών και 13 από εκπαιδευτικούς. Επίσης, την Πέμπτη, με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, δηλώθηκαν 210 απουσίες λόγω κορωνοϊού και άλλες 13 νοσήσεις από καθηγητές. Μάλιστα, τα νούμερα αυτά οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε διασπορά μεταξύ των παιδιών και με κλειστά σχολεία.

Στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αχαΐα, την Παρασκευή εντοπίστηκαν 113 κρούσματα μεταξύ των μαθητών. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 564 θετικοί μαθητές. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, την Παρασκευή δηλώθηκαν 8 νέα κρούσματα και στο σύνολό τους, 62 και 2 στενές επαφές.

Σημειώνεται ότι στα άλλα σχολεία που λειτούργησαν κανονικά την περασμένη εβδομάδα ή που ήταν σε αναστολή λόγω κακοκαιρίας, αλλά επαναλειτούργησαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή με σελφ τεστ, εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία δύο ελέγχων την εβδομάδα, προ της προσέλευσης δηλαδή αύριο Τρίτη (1/2) και την Παρασκευή (4/2).


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr